Få hjälp med kameran på iPhone, iPad eller iPod touch

Läs om hur du får ut så mycket som möjligt av din Kamera-app, behåller fokus i dina tagningar, hittar Kamera-appen när den saknas från hemskärmen med mera.

Du älskar att ta bilder och videor på din iPhone, iPad och iPod touch. Det är därför du alltid har din enhet i närheten med Kamera-appen redo att använda. Här kommer några tips som ser till att du får ut så mycket som möjligt av din Kamera-app och bilderna du tar:

Behöver du hjälp med din Kamera-app? Prova med dessa steg.

Din bilder är suddiga eller ur fokus

Följ dessa steg om dina bilder är suddiga, ur fokus eller har mörka fläckar:

1. Kontrollera att kameraobjektivet är rent. Använd en mikrofiberduk om du behöver rengöra objektivet. Om det finns smuts eller damm i objektivet tar du enheten till en Apple Store-butik eller auktoriserad servicepartner.
  2. För iPhone-modeller med optisk bildstabilisering: Ett metallfodral eller objektiv med magnetfäste kan störa den här funktionen. Pröva att ta en bild utan fodralet eller objektivet och jämför sedan kvaliteten.
  3. Om du vill fokusera på ett visst objekt eller en viss person trycker du på det objektet eller den personen på förhandsvisningsskärmen. Medan kameran justeras kan skärmen blinka eller fokus ändras upprepade gånger. Håll enheten stadigt när du tar en bild och justerar fokus. Om du flyttar enheten för långt i någon riktning kommer kameran att fokusera på nytt. När du spelar in en video kan du justera fokus innan du startar inspelningen.

Om du fortfarande har problem med fokus på kameran kontaktar du Apple-supporten.

Du ser en stängd lins eller en svart skärm

Följ dessa steg om en stängd lins visas eller om skärmen är svart när du öppnar appen Kamera:

1. Kontrollera att inget blockerar kameraobjektivet. Om du använder ett fodral provar du att ta bort det.
  2. Tvångsavsluta appen och öppna därefter Kamera-appen igen.
  3. Starta om enheten och öppna sedan Kamera-appen igen.
  4. Om enheten har en främre och bakre kamera prövar du båda kamerorna genom att trycka på  . Om du ser en stängd lins eller en svart skärm på bara en av kamerorna tar du enheten till en Apple Store-butik eller auktoriserad servicepartner.

Blixten fungerar inte

Använd Kontrollcenter till att testa LED-blixten. Stäng av ficklampan och sätt sedan på den igen. Om LED-blixten inte fungerar som ficklampa kontaktar du Apple-supporten.

Kontrollera dina blixtinställningar om blixten inte fungerar eller aktiveras varje gång du tar en bild. Tryck på   överst till vänster på skärmen och välj en annan inställning.

Om du spelar in en längre video med blixten påslagen, eller om du använder enheten i en mycket varm miljö, kanske ett meddelande visas som säger att blixten är avaktiverad. Meddelandet visas tills enheten har svalnat.

Du hittar inte appen Kamera

Appen Kamera borde finnas på din hemskärm. Om den inte finns med på hemskärmen kan du söka efter den i Inställningar eller se om den är blockerad

Använd Spotlight-sökning

1. Dra nedåt från mitten av hemskärmen.
  2. Ange ”kamera”.
  3. Tryck på appen Kamera.

Kontrollera dina inställningar

1. Gå till Inställningar.
  2. Tryck på Allmänt > Begränsningar.
  3. Se efter under Tillåt och kontrollera att Kamera är påslagen.

Om du behöver mer hjälp

Om du ändå inte kan ta en bild, om dina bilder inte ser bra ut eller om du behöver hjälp med något annat kontaktar du Apple-supporten.