OS X: Flytta data manuellt från en annan Mac-dator

Om din dator är för gammal för att fungera med Flyttassistent kan du manuellt kopiera dina data från en dator till en annan på följande sätt.

Flyttassistent är det enklaste sättet att flytta användare, dokument, datorinställningar och andra objekt från en äldre dator till din nya Mac. Du kan använda den till att migrera data från en annan Mac eller till och med från en PC med Windows. Om din gamla dator är för gammal för att fungera med Flyttassistent kan du använda stegen som beskrivs i den här artikeln till att manuellt kopiera många av dina dokument till din nya dator.

Innan du börjar

Följ de här stegen innan du börjar kopiera filer från din gamla dator till din nya.

Konfigurera den nya Mac-datorn

Gå igenom inställningsassistenten på din nya Mac om du inte redan har gjort det. Skapa ett användarkonto för alla användare som ska använda den nya Mac-datorn.

Fastställ vilka filer som ska kopieras

Innan du kopierar något från din gamla dator till din nya dator bör du fundera på vad du vill överföra och var filerna ska placeras på din Mac.

Dokument och andra data

I allmänhet kan du flytta alla dokument, filmer och andra filer samt all musik från en dator till en annan. Kopiera bara filerna till samma platser på den nya Mac-datorn. Till exempel:

• Leta reda på din hemmapp genom att titta i mappen Användare på den översta nivån på startskivan på en Mac-dator. Varje användares hemmapp namnges efter användaren och innehåller dokument, filmer, foton och andra data som hör till den användaren.
  • Kopiera dina dokument till mappen Dokument i din nya hemmapp.
  • Placera mappen med iTunes-musik från din gamla hemmapp i den nya mappen Musik. Din musik bör sedan automatiskt upptäckas när du öppnar iTunes.
  • Placera ditt iPhoto-bibliotek i mappen Bilder på den nya Mac-datorn. iPhoto bör automatiskt upptäcka den när du startar programmet. I annat fall kan du behöva uppgradera ditt bibliotek först.

Program

Vissa program behöver ha stödfiler installerade på särskilda ställen för att fungera. Istället för att kopiera dina program från en dator till en annan kan du göra på följande sätt:

• Kontrollera att programmet inte redan är installerat. Många Apple-program, till exempel iPhoto, Pages och iTunes, är redan installerade när du får din Mac.
  • Öppna App Store från Apple-menyn och logga in med samma konto som du använde på din gamla dator. Du kan hämta alla program som du köpt tidigare igen från fliken Köp.
  • Använd Programuppdatering när du vill leta efter tillgängliga kostnadsfria uppdateringar till program som du redan köpt. Vissa program kan behöva uppdateras för att fungera på bästa sätt på nyare datorer.
  • Hämta eller installera om eventuella andra program som du har köpt från tredje part enligt instruktionerna från utvecklarna av de program som du använder.

Kopiera dina filer

Välj en av metoderna nedan när du vill flytta filer från din gamla dator till din nya

Använda en extern enhet

Om båda datorerna har USB- eller FireWire-anslutningar kan du kopiera dina viktiga filer till en extern enhet när du vill flytta filer mellan dem.

1. Anslut den externa enheten till din gamla Mac.
  2. Leta reda på den externa enheten i Finder. Om du inte kan se den väljer du Gå > Dator så att du får se en lista över alla enheter som är anslutna till den här datorn.
  3. I Finder drar du filerna du vill flytta till din nya dator till den externa enheten. Då skapas en kopia av filen.
  4. När du har kopierat alla dina filer matar du ut den externa enheten och kopplar bort den från din gamla Mac.
  5. Anslut sedan den externa enheten till din nya Mac.
  6. Leta reda på enheten i Finder.
  7. Dra dina filer från den externa enheten till din hemmapp eller till en annan plats på den nya datorn.

Använda Hårddiskläge

Om bägge datorerna har FireWire- eller Thunderbolt-portar kan du ansluta en av datorerna som en extern enhet genom att använda Hårddiskläge. Du kan behöva andra kablar, till exempel en Thunderbolt-till-FireWire-adapter, beroende på hur gammal din gamla Mac-dator är.

1. Starta om den gamla datorn och håll ner T-tangenten på tangentbordet. När du ser FireWire-logotypen på skärmen släpper du tangenten.
  2. Anslut FireWire-portarna på de två datorerna till varandra med en FireWire-kabel och eventuella adaptrar.

Startskivan på den gamla datorn ska nu visas i Finder när du är inloggad på den nya datorn. Kopiera filerna från den gamla datorn till din nya Mac genom att följa stegen i avsnittet ”Använda en extern enhet”.

Använda fildelning

Om båda datorerna är anslutna till samma nätverk kan du kopiera objekt mellan dem med hjälp av Fildelning.

Anslut först Mac-datorerna till samma nätverk med Wi-Fi eller Ethernet. Om du inte har åtkomst till ett större nätverk kan du ansluta en Ethernet-kabel mellan de två datorerna. Om din dator inte har en Ethernet-kontakt kan du se om du har en USB-till-Ethernet-adapter du kan använda eller en Thunderbolt-till-Ethernet-adapter.

Aktivera sedan Fildelning på en av datorerna.

1. Öppna Systeminställningar.
  2. Välj Delning.
  3. Notera namnet på den här datorn i fältet Datornamn.
  4. Välj (markera) alternativet för Fildelning.

På den andra Mac-datorn ansluter du de två datorerna på följande sätt:

1. Växla till Finder genom att klicka på Finder-symbolen i Dock.
  2. Välj Gå > Anslut till server.
  3. Klicka på knappen Bläddra.
  4. Leta reda på den andra datorn i fönstret som visas. Dubbelklicka på datorns symbol.
  5. Om du uppmanas till det anger du användarnamnet och lösenordet för de användarfiler som du försöker kopiera.

Nu kan du kopiera filer mellan de två datorerna för den här användaren. Upprepa stegen ovan för eventuella andra användare som du har på datorn.

När du är klar

När du har kopierat alla dina filer kan du överväga att avauktorisera iTunes på din gamla Mac om du inte kommer att använda den längre. Läs Vad du bör göra innan du säljer eller ger bort din Mac om du vill veta mer.