Grunderna om Mac: Kalender hjälper dig att hålla dina avtalade tider

Programmet Kalender i OS X hjälper dig att hålla tider. Det innehåller avtalade tider, födelsedagar, kartor, restid och andra viktiga aktiviteter.

Använda Kalender

Kalender i Mavericks innehåller kartor, väder och restid för att det ska bli enklare att ställa in och dela dina aktiviteter. Lär dig hur du kan skapa aktiviteter, prenumerera på andras kalendrar och ansluta till Facebook och andra tjänster med programmet Kalender.

Du hittar Kalender i Dock eller mappen Program.

symbol för kalender

Ändra kalendervyer

Du kan ändra kalendervyn genom att klicka på någon av flikarna Dag, Vecka, Månad eller År längst upp i fönstret.

kalendervyer

Schemalägga en aktivitet i en kalender

I Kalender kan du lägga till aktiviteter på flera sätt:

• Dubbelklicka någonstans i kalendern där du vill lägga till en aktivitet. I granskningsfönstret som visas kan du lägga till inbjudna, ange tid och plats med mera.
  • Dra en aktivitet om du vill flytta den till en annan dag eller tid.
  • Dubbelklicka på en befintlig aktivitet om du vill redigera den i granskaren.

lägga till en aktivitet

I fältet Snabbaktivitet i programmet Kalender kan du ange aktiviteter med textbeskrivningar. Klicka på knappen Lägg till aktivitet och ange en text som beskriver händelsen, till exempel ”Lunch på fredag med Kalle på Apple-kaféet 17.00”. Programmet Kalender använder orden du anger när du skapar en ny aktivitet och fälten för tid, kontakter och plats fylls i åt dig.

Snabbaktivitet

Välj ett ämne nedan om du vill läsa mer om funktioner i Kalender.

Förminska alla | Expandera alla

Skapa nya kalendrar

Som standard innehåller OS X två kalendrar i programmet Kalender – Arbete och Hem. Om du vill skapa en ny kalender ska du välja Ny kalender från menyn Arkiv. Skriv sedan namnet på kalendern i textfältet. Om du exempelvis har flera barn kanske du vill skapa en separat kalender för varje barn så att du kan hålla reda på deras scheman. Du kan se och styra hur dina kalendrar visas genom att klicka på knappen Kalendrar.

Om du vill ändra färg eller namn på en kalender ska du välja den i kalenderlistan och sedan välja Redigera > Visa info. Om du vill ta bort en kalender och alla aktiviteter i den högerklickar eller kontrollklickar du på kalenderns namn och väljer sedan Radera på snabbmenyn som visas.

Använda iCloud-kontot i programmet Kalender

iCloud ingår i OS X. När du har skapat ett kostnadsfritt iCloud-konto kan du skicka kalenderuppdateringar mellan dina enheter, dela din iCloud-kalender och se den på iCloud-webbplatsen.

Om du har ett iCloud-konto kan du öppna och hantera dina iCloud-kalendrar med iCal. Om du har ställt in tjänsten för iCloud Kalender på flera enheter och datorer, hålls din iCloud-kalender och din påminnelseinformation aktuell på varje enhet och dator.

Ställ in ditt iCloud-kalenderkonto i Systeminställningar om du vill se dina iCloud-baserade kalendrar i kalenderfönstret.

• I Systeminställningar:
    1. Klicka på iCloud.
    2. Logga in på iCloud.
    3. Om det är första gången du loggar in från den här datorn, tillfrågas du om du vill använda iCloud till kontakter, kalendrar och bokmärken. Kontrollera att alternativet Kalendrar är markerat (ikryssat) och klicka sedan på Nästa.
    4. Om du har loggat in på iCloud tidigare visas en lista med iCloud-tjänster. Markera kryssrutan bredvid Kalendrar.

Lägga till kalendrar från andra tjänster

Du kan även lägga till tider från andra populära tjänster i din kalender i programmet Kalender, till exempel Exchange, CalDAV, Facebook och Yahoo.

1. Välj Apple-menyn () > Systeminställningar.
  2. Välj Internetkonton.
  3. Klicka på knappen Lägg till konto (+) längst ned i fönstret.
  4. Välj den kontotyp som du vill använda och ange din kontoinformation.
  5. Kontrollera att alternativet Kalendrar är markerat (ikryssat) om du vill visa aktiviteterna för det här kontot i programmet Kalender.

Redigera information om aktiviteter i granskaren

Granskningsfönstret visas när du lägger till en ny aktivitet eller dubbelklickar på en befintlig aktivitet. Där visas all information om dina aktiviteter, inklusive vilka som är inbjudna och var och när aktiviteten ska äga rum.

granskare

I Mavericks hjälper granskaren dig att fylla i information med hjälp av automatisk komplettering. -----------------------------------------------------------------------Börja skriva en adress så föreslår Kalender platser som matchar. Börja skriva namnet på en kontakt i din adressbok så föreslår Kalender namn som matchar utifrån kontakter som du har angett i programmet Kontakter.

Platser, väder, restid och kartor

I Mavericks kan du se platsinformation för dina aktiviteter på en miniatyrkarta i granskaren. Om du klickar på den här minikartan öppnas en vy i full storlek i programmet Kartor.

kartor och kalender

Minikartan innehåller beräknad restid till platsen för din avtalade tid från din nuvarande plats enligt granskaren samt väderprognosen för den dagen.
Obs! För beräknade restider, vägbeskrivningar och väder måste du aktivera Platstjänster i Systeminställningar.

Få förslag på restauranger

Ifall du ska träffa någon på lunch eller middag kan du få förslag på restauranger i Kalender i Mavericks.

1. Skapa en inbjudan och ge den ett namn.
  2. I platsavsnittet i granskaren skriver du vilken typ av mat du vill ha, till exempel pizza, hamburgare eller sushi.
  3. Namnen på restauranger i närheten som serverar den typen av mat visas.
  4. Välj en restaurang om du vill lägga till den i aktiviteten.

Notiser

Notiser i OS X informerar dig när en aktivitet närmar sig. Om du är upptagen kan du ange att kalendernotiser ska visas igen senare genom att svepa dem åt höger eller klicka på knappen Snooze. Om du klickar och håller in knappen Snooze visas fler alternativ.

snooze

Födelsedagar och helgdagar

I Kalender i Mavericks visas födelsedagar som hämtas direkt från programmet Kontakter. Ändringar som du gör i födelsedagsfältet för en kontakt visas automatiskt i kalendern Födelsedagar.

födelsedagar

I Kalender i Mavericks visas även lokala helgdagar automatiskt.

kalenderinställningar

Obs! Om de helgdagar som visas i den inbyggda kalendern för helgdagar inte stämmer överens med din region ska du kontrollera att Platstjänster är aktiverade i Systeminställningar. I OS X används din nuvarande plats till att visa helgdagar utifrån din nuvarande region.

Kalendern med födelsedagar och helgdagar visas i avsnittet Annat i kalenderlistan. Om kalenderlistan inte visas klickar du på knappen Kalendrar () i programfönstret Kalender så att listan med tillgängliga kalendrar visas. Markera eller avmarkera varje kalender i listan som du vill visa i kalenderfönstret. Om dina födelsedagar eller helgdagar inte visas här ska du se till att alternativen är markerade i panelen Allmänt i inställningarna för Kalender:

inställning för födelsedagar och helgdagar

Publicera kalendern

Följ de här stegen om du vill göra en kalender synlig för andra.

1. Välj Redigera > Dela kalender
  2. Ange namnen på personer från kontaktlistan eller e-postadresser som du vill dela kalendern med.
  3. Om du vill att någon ska kunna prenumerera på din kalender från internet väljer du alternativet för Offentlig kalender.
  4. En URL visas som du kan skicka till andra så att de kan se kalendern. Klicka på knappen Dela bredvid URL:en om du vill skicka den direkt till en mottagare med hjälp av de inbyggda delningsalternativen i OS X.

dela-menyn

Tips! Alla kalenderprogram som är kompatibla med iCalendar-standarden kan prenumerera på din kalender med hjälp av denna URL.

Prenumerera på andra kalendrar

Med hjälp av programmet Kalender kan du prenumerera på någons publicerade kalender, till exempel en familjemedlem eller någon i ditt team på jobbet.

1. Välj Arkiv > Ny kalenderprenumeration.
  2. Ange webbadressen (URL) till kalendern som du vill prenumerera på och klicka sedan på Prenumerera.

Kalendern du prenumererar på visas i popuplistan Kalendrar under rubriken Prenumerationer. Om du vill göra ändringar i kalendern – till exempel färg på aktiviteter eller namnet som visas i kalenderlistan – markerar du kalendern i kalenderlistan och väljer sedan Redigera > Visa info.

Läs mer om hur du använder iCloud med kalenderprenumerationer.

Uppdatera dina kalendrar med iPhone, iPod eller iPad

Om du har ett iCloud-konto kan du använda det för att hålla din kalenderinformation uppdaterad på flera datorer eller enheter, inklusive din iPhone, iPod touch eller iPad. Mer information finns i följande artiklar:

Läs mer

Tips! Vill du läsa mer om programmet Kalender? Ta en titt i den inbyggda hjälpen i OS X. I programmet Kalender väljer du Kalender HjälpHjälp-menyn.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.