Blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på din iPhone eller iPad

Du kan blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på din enhet. Du kan även filtrera iMessage-meddelanden från okända avsändare och rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost.

Blockera ett telefonnummer, en kontakt eller en e-postadress

Du kan blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på flera olika sätt.

Telefon

informationsknapp Rulla ned och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

FaceTime

I FaceTime-appen trycker du på informationsknappeninformationsknapp bredvid telefonnumret, kontakten eller e-postadressen som du vill blockera. Rulla ned och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

Meddelanden

Öppna konversationen i appen Meddelanden och tryck på kontakten högst upp i konversationen. Tryck på informationsknappeninformation, rulla ned och tryck sedan på Blockera.

Mail

I appen Mail öppnar du ett e-postmeddelande från kontakten som du vill blockera och trycker sedan på kontakten högst upp. Tryck på Blockera kontakt.

Du kan också lägga till ett telefonnummer eller en e-postadress direkt i din lista med blockerade kontakter i appen Inställningar.

1. Lägg till numret eller e-postadressen som du vill blockera i dina Kontakter.

2. För telefonnummer går du till Inställningar > Telefon > Blockerade kontakter < Lägg till ny. För e-postadresser går du till Inställningar > Mail > Blockerade > Lägg till ny.

3. Välj den kontakt som du vill blockera.

När du blockerar ett telefonnummer eller en kontakt kan de fortfarande lämna röstmeddelanden till dig men du får inga notiser. Meddelanden som skickas eller tas emot kommer inte att levereras. Kontakten ifråga får inte någon notis om att samtalet eller meddelandet har blockerats. När du blockerar en e-postadress från Mail hamnar e-postmeddelandena i skräpmappen. Du kan blockera e-postadresser på alla dina Apple-enheter.

Aktivera dina inställningar för att blockera skräppostsamtal

Hantera dina blockerade telefonnummer, kontakter och e-postadresser

Så här visar du vilka telefonnummer, kontakter och e-postadresser som du har blockerat från Telefon, FaceTime, Meddelanden eller Mail:

Telefon

Gå till Inställningar > Telefon och tryck på Blockerade kontakter för att se listan.

FaceTime

Gå till Inställningar > FaceTime. Tryck på Blockerade kontakter under Samtal.

Meddelanden

Gå till Inställningar > Meddelanden. Tryck på Blockerade kontakter under SMS/MMS.

Mail

Gå till Inställningar > Mail. Tryck på Blockerade kontakter under Trådning.

Filtrera meddelanden från okända avsändare

Du kan filtrera bort meddelanden från personer som inte är sparade i dina kontakter.

En iPhone-skärm som visar att Filtrera okända avsändare är aktiverat

Gå till Inställningar > Meddelanden, rulla ned och aktivera Filtrera okända avsändare när du vill filtrera meddelanden.

En iPhone som visar var meddelanden som filtrerats från okända avsändare visas

I Meddelanden trycker du på  Du får inga notiser för dessa meddelanden. Du får inga notiser för dessa meddelanden.

Rapportera skräppost i appen Meddelanden

Du kan rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost i appen Meddelanden. Om du får ett iMessage-meddelande från någon som inte finns i dina Kontakter visas en Rapportera skräp-länk under meddelandet.

En iPhone som visar alternativet att rapportera ett iMessage-meddelande som skräp

Tryck på Rapportera skräp, sedan på Radera och Rapportera skräp. Appen Meddelanden vidarebefordrar avsändarens information och själva meddelandet till Apple, samt raderar det.

Du blockerar inte en avsändare från att skicka fler meddelanden genom att rapportera skräp. Om du inte vill få de här meddelandena måste du blockera kontakten.

Om du vill rapportera SMS- och MMS-meddelanden kontaktar du operatören.