Öppna tryggt appar på din Mac

macOS inkluderar en teknik som heter Gatekeeper som är utformad för att se till att bara tillförlitlig mjukvara körs på din Mac.

Den säkraste platsen att hämta appar till din Mac är App Store. Apple granskar alla appar i App Store innan de godkänns och ser till att ingen har mixtrat med dem eller ändrat dem. Om det någonsin uppstår problem med en app kan Apple snabbt ta bort den.

Om du hämtar och installerar appar från internet eller direkt från en utvecklare fortsätter macOS skydda din Mac. När du installerar Mac-appar, plug-in-program och installationspaket från någon annanstans än App Store kontrollerar macOS utvecklarens ID-signatur och attesteringsstatus för att verifiera att mjukvaran kommer från en identifierad utvecklare och inte har ändrats. Med macOS Mojave kan även utvecklare få sina appar attesterade av Apple – vilket visar att appen har laddats upp till Apple och genomgått en säkerhetskontroll innan den distribuerades.

Visa säkerhetsinställningarna för appar på din Mac

Säkerhets- och integritetsinställningarna på din Mac är som standard inställda att tillåta appar från App Store och identifierade utvecklare. För ytterligare säkerhet kan du välja att endast tillåta appar från App Store.

Gå till Systeminställningar och klicka på Säkerhet och integritet och sedan Allmänt. Klicka på låset och ange ditt lösenord för att göra ändringarna. Välj App Store under rubriken Tillåt appar hämtade från.

Öppna en app som har signerats av en utvecklare eller attesterats.

Första gången du öppnar en app från en identifierad utvecklare frågar din Mac om du är säker på att du vill öppna den, om din Mac är inställd att tillåta appar från App Store och identifierade utvecklare.

En app som har attesterats av Apple har genomgått en säkerhetskontroll:

Appar som inte har attesterats visar en gul varningssymbol:

Om du ser ett varningsmeddelande och inte kan installera en app.

Om du har ställt in din Mac att endast tillåta appar från App Store och försöker installera en app från någon annanstans säger din Mac att appen inte kommer från App Store.

Om din Mac är inställd att tillåta appar från App Store och identifierade utvecklare och du försöker installera en app som inte är registrerad hos Apple av en identifierad utvecklare får du också en varning.

Meddelandena betyder inte nödvändigtvis att det är något fel med appen. Vissa appar skapades till exempel innan utvecklare registrerades. Om du ser en varning betyder det att appen inte har signerats av en utvecklare, så macOS kan inte kontrollera om appen har ändrats eller förstörts sedan den släpptes.

Du bör kanske leta efter en nyare version av appen i App Store eller efter en alternativ app.

Om macOS upptäcker en skadlig app

Om macOS upptäcker ett problem med en app (till exempel att den innehåller skadligt innehåll eller har ändrats sedan den kontrollerades) meddelas du om det när du försöker öppna appen och blir ombedd att flytta den till papperskorgen.

Installera en app från en oidentifierad utvecklare

Om du är säker på att en app som du vill installera kommer från en trovärdig källa och inte har mixtrats med kan du tillfälligt åsidosätta din Mac-dators säkerhetsinställningar och öppna den.

Gå till Finder, håll ner Ctrl och klicka på appen, välj Öppna i menyn och sedan Öppna i dialogrutan som öppnas. Ange ditt administratörsnamn och lösenord när du uppmanas till det.

Nu är appen sparad som ett undantag från dina säkerhetsinställningar och du kan öppna den i framtiden genom att dubbelklicka på den, precis som med auktoriserade appar.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.