Så här raderar du program på din Mac

När du tar bort ett program tas det bort från Mac-datorns hårddisk. Det innebär att du kan använda lagringsutrymmet till andra saker. Du kan radera program från Launchpad eller Finder.

Radera ett program med Launchpad

Med Launchpad får du ett smidigt sätt att radera program som har hämtats från App Store.

1. Öppna Launchpad genom att klicka på det i Dock eller öppna det från mappen Program. Du kan också nypa ihop med tummen och tre fingrar på styrplattan.
  2. Om du inte ser programmet i Launchpad skriver du programmets namn i sökfältet högst upp på skärmen. Du kan även svepa åt höger eller vänster med två fingrar på styrplattan för att visa nästa eller föregående sida.
  3. Tryck på och håll ned alternativknappen (⌥) eller tryck på och håll ned valfritt program tills programmet vibrerar.
  4. Klicka på X-knappen bredvid programmet som du vill radera. Bekräfta sedan genom att klicka på Radera. Programmet raderas omedelbart. Program som inte har någon X-knapp har antingen inte hämtats från App Store eller så krävs de av din Mac. Om du vill radera ett program som inte kommer från App Store använder du Finder istället.

När du raderar ett program avslutas inte eventuella prenumerationer som du har köpt tillsammans med programmet. Läs om hur du avslutar prenumerationer för program som har hämtats från App Store.

Radera ett program med Finder

1. Leta reda på programmet i Finder. De flesta programmen finns i mappen Program. Du öppnar den genom att klicka på Program i sidofältet i valfritt Finder-fönster. Du kan även leta rätt på programmet med hjälp av Spotlight. Tryck sedan på och håll ned kommandotangenten (⌘) samtidigt som du dubbelklickar på programmet i Spotlight.
  2. Dra programmet till papperskorgen eller markera programmet och välj Arkiv > Flytta till papperskorgen.
    Dock som visar papperskorgssymbolen till höger
  3. Om du blir ombedd att ange ett användarnamn och lösenord ska du ange namn och lösenord för ett administratörskonto på Mac-datorn. Detta är antagligen det namn och lösenord du använder för att logga in på din Mac.
  4. Radera programmet genom att välja Arkiv > Töm papperskorgen.

Läs mer

Om du behöver använda ett program efter att ha raderat det kan du antingen ominstallera det eller återskapa det från en säkerhetskopia

Läs om hur du raderar appar på iPhone, iPad och iPod touch.

Läs om vad du kan göra om det finns en symbol med ett frågetecken i Dock.