Om fläktar och fläktljud i din Apple-produkt

Läs om hur Apple-produkten övervakar den interna temperaturen och använder fläktar för att kyla ned viktiga komponenter.

Vissa Apple-produkter innehåller sensorer som reagerar när de upptäcker temperaturförändringar i systemet eller enheten och sätter på fläktarna för att skapa ett luftflöde som kyler ned viktiga komponenter.

Om fläktljud

Om enhetens processor arbetar intensivt, exempelvis om du komprimerar HD-videor, spelar ett grafiktungt spel eller indexerar hårddisken med Spotlight när du har migrerat data, så körs fläktarna snabbare för att ge ett ökat luftflöde. När de kör igång kanske du hör ett fläktljud, speciellt om du befinner dig i en tyst miljö. Detta susande ljud är en normal del av kylningsprocessen.

Temperaturen på omgivningen (temperaturen utanför enheten) påverkar också hur fort fläktarna körs. Om den omgivande temperaturen är hög sätts fläktarna igång tidigare och körs snabbare.

Se till så att Apple-produktens ventilationsöppningar inte blockeras

Vissa Apple-produkter har ventilationsöppningar som gör att fläktarna kan dra in kall luft och göra sig av med varm luft. Se till så att ventilationsöppningarna inte är blockerade så att enheten kan fungera på bästa sätt.

• Apple TV 4K har en fläkt och en ventilationsöppning längst ned.
  • AirPort Extreme och AirPort Time Capsule har fläktar och ventilationsöppningar längst ned.
  • iMac-datorer har ventilationsöppningar längs med nederkanten och på baksidan.
  • iMac Pro-datorer har ventilationsöppningar längs med nederkanten och på baksidan.
  • Mac mini har ventilationsöppningar längst ned som drar in kall luft underifrån på enheten och gör sig av med varm luft från baksidan.
  • Mac Pro (sent 2013) har ventilationsöppningar som drar in kall luft och gör sig av med varm luft på ovansidan.
  • MacBook Pro har ventilationsöppningar längs sidan och på baksidan. MacBook Air-datorer har ventilationsöppningar längs baksidan nära kopplingen.

Underlaget som enheten står på kan blockera ventilationsöppningarna vilket påverkar fläktarnas beteende. Om du använder din enhet på ett mjukt underlag, exempelvis en soffa, kudde, säng eller ditt knä, kanske fläktarna körs mer. Bäst temperaturreglering uppnås genom att använda din enhet på en hård och slät yta, exempelvis ett bord eller skrivbord.

Läs mer

Om fläktarna i din Mac-dator körs i hög hastighet även om den inte utsätts för kraftig belastning och om ventilationsöppningarna är fria, behöver du kanske nollställa Systemhanteraren (SMC) på din Mac-dator. Om du upplever det här problemet på en Apple TV 4K, AirPort Extreme eller AirPort Time Capsule kopplar du från enheten och kopplar sedan in den igen.

Läs mer om driftstemperaturen för bärbara Apple-datorer.