Om fläktar och fläktljud i din Apple-produkt

Läs om hur din Apple-produkt övervakar den interna temperaturen och använder fläktar för att kyla ned viktiga komponenter.

Vissa Apple-produkter innehåller sensorer som reagerar när de upptäcker temperaturförändringar i systemet eller enheten och sätter på fläktarna för att skapa ett luftflöde som kyler ned viktiga komponenter.

Om fläktljud

Om enhetens processor arbetar intensivt, exempelvis om du komprimerar HD-videor, spelar ett grafiktungt spel eller indexerar hårddisken med Spotlight när du har migrerat data, så körs fläktarna snabbare för att ge ett ökat luftflöde. När de kör igång kanske du hör ett fläktljud, speciellt om du befinner dig i en tyst miljö. Detta susande ljud är en normal del av kylningsprocessen.

Temperaturen i omgivningen (temperaturen utanför enheten) påverkar också hur fläktarna körs. Om den omgivande temperaturen är hög sätts fläktarna igång tidigare och körs snabbare. Läs mer om driftstemperaturen för bärbara Apple-datorer.

Kontrollera att Apple-produktens ventilationsöppningar inte är blockerade

Vissa Apple-produkter har ventilationsöppningar som gör att fläktarna kan dra in kall luft och göra sig av med varm luft. Se till att ventilationsöppningarna inte är blockerade så att enheten kan fungera på bästa sätt.

Optimal temperaturreglering får du om du använder din enhet på en hård och slät yta, exempelvis ett bord eller skrivbord. Om du använder din enhet på ett mjukt underlag, exempelvis en soffa, en kudde, en säng eller ditt knä, kanske fläktarna körs mer.

Kontrollera om fläktarna används oväntat mycket

Om fläktarna på din enhet körs snabbt även när den inte utsätts för kraftig belastning och den är ordentligt ventilerad, följer du stegen för din enhet: