Slå på eller av VoiceOver på din Apple TV

VoiceOver är en skärmläsarfunktion som underlättar för dem som har nedsatt syn att använda Apple TV.

Kom igång

VoiceOver finns tillgängligt på följande Apple TV-modeller:

• Apple TV 4K
  • Apple TV (4:e generationen)
  • Apple TV (2:a eller 3:e generationen) med mjukvaruversion 4.2 eller senare

Slå på VoiceOver när du ställer in din Apple TV

1. Anslut HDMI-kabeln från tv:n eller mottagaren till Apple TV.
  2. Kontrollera att tv:n är inställd på rätt ingång för Apple TV.
  3. Anslut strömkabeln till Apple TV.
    • På Apple TV 4K eller Apple TV (4:e generationen), vänta ett par sekunder och tryck sedan övre vänstra hörnet (Menu) tre gånger på fjärrkontrollen. Du bör höra ”VoiceOver på”.
    • På Apple TV (2:a eller 3:e generationen) väntar du någon minut. Apple TV bör be dig trycka på knappen i det nedre högra hörnet (Spela upp/pausa) på fjärrkontrollen för att slå på VoiceOver.
  4. Välj språk.

Fler sätt att slå på och av VoiceOver

Om din Apple TV redan är inställd kan du slå på eller av VoiceOver med fjärrkontrollen som medföljde Apple TV. Hitta din Apple TV-modell nedan och följ stegen.

Apple TV 4K eller Apple TV (4:e generationen)

Du kan använda Siri* för att slå på eller av VoiceOver. Håll bara ned Siri-knappen på Siri Remote och säg sedan ”slå på VoiceOver” eller ”slå av VoiceOver.”

Om du aktiverade VoiceOver när du ställde in Apple TV kan du använda hjälpmedelsgenvägen för att slå på eller av VoiceOver igen. På fjärrkontrollen trycker du på menyknappen tre gånger för att slå på eller av VoiceOver.

Du kan även gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > VoiceOver och sedan slå på eller av VoiceOver.

Aktivera hjälpmedelsgenvägen genom att gå till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hjälpmedelsgenväg och sedan välja VoiceOver.

*Tillgängligheten för Siri varierar för olika språk och länder eller regioner. Apple TV 4K och Apple TV (4:e generationen) levereras med likadan fjärrkontroll överallt. I länder och regioner som har stöd för Siri kallas fjärrkontrollen Siri Remote. På andra ställen kallas den Apple TV Remote. Siri fungerar med båda fjärrkontrollerna så länge som Apple TV 4K eller Apple TV (4:e generationen) är inställd på ett språk och ett land eller en region som har stöd för Siri.

Apple TV (3:e generationen)

1. Gå tillbaka till huvudmenyn genom att trycka upprepade gånger på knappen i det nedre högra hörnet (Menu) tills du hör ett stoppljud.
  2. Tryck på Ned en gång.
  3. Markera Inställningar genom att trycka Höger upprepade gånger tills du hör ett stoppljud. Om du har ändrat layouten för huvudmenyn kanske inte inställningarna visas på den här platsen. Använd pilknapparna på fjärrkontrollen för att markera Inställningar.
  4. Tryck två gånger på valknappen.
  5. Tryck på Ned upprepade gånger tills du hör ett stoppljud.
  6. Tryck på Upp fyra gånger. Hjälpmedel markeras.
  7. Tryck två gånger på valknappen. VoiceOver ska aktiveras och börja läsa innehållet på Apple TV-skärmen.

Apple TV (2:a generationen)

1. Gå tillbaka till huvudmenyn genom att hålla ned menyknappen i fem sekunder.
  2. Tryck en gång på Menu. Symbolen längst upp till vänster markeras.
  3. Tryck på Höger upprepade gånger tills du hör ett stoppljud.
  4. Tryck på Ned en gång. Inställningarna ska vara markerade. Om du har ändrat layouten för huvudmenyn kanske inte inställningarna visas på den här platsen. Använd pilknapparna på fjärrkontrollen för att markera Inställningar.
  5. Tryck upp upprepade gånger tills du hör stoppljudet. Det första menyalternativet i menyn Allmänt ska nu vara aktivt.
  6. Tryck på valknappen.
  7. Tryck på ned upprepade gånger tills du hör stoppljudet.
  8. Tryck på Upp fyra gånger. Hjälpmedel markeras.
  9. Tryck två gånger på valknappen. VoiceOver ska aktiveras och börja läsa innehållet på Apple TV-skärmen.