Om vänteläge på Mac

Lär dig mer om det energisparande vänteläget på Mac.

Visa Mac-datorer kan spara energi genom att använda vänteläget. När din Mac är i vänteläge så sparas din nuvarande session, dina öppna program, filer och fönster, på hårddisken. Din Mac stänger också av vissa hårdvarusystem för att spara ström.

Om du har en bärbar Mac-dator låter vänteläget datorn vila med ström från batteriet längre. En bärbar dator med fulladdat batteri kan förbli i vänteläge upp till trettio dagar utan att vara kopplad till ett strömuttag.

Mac-datorer som kan använda vänteläge

• MacBook (2015 eller senare)

• MacBook Pro (2012 eller senare)

• MacBook Air (2010 och senare)

• SSD- och Fusion Drive-versioner för Mac mini (2012 och senare)

• SSD- och Fusion Drive-versioner för iMac (2012 och senare)

• Mac Pro (sent 2013)

Använda vänteläge

Mac-datorer från 2013 eller senare går i vänteläge när datorn är i vila i tre timmar. I tidigare modeller aktiveras vänteläget efter en timmas vila. Välj Vila från Apple-menyn () för att se till att din Mac är i vila.

Andra krav för vänteläge är olika för bärbara och stationära datorer:

• Bärbara Mac-datorer måste använda batteriström och vara frånkopplade från Ethernet, USB, Thunderbolt, SD-kort, skärmar, Bluetooth och andra externa anslutningar.

• Mac-datorer får inte ha kopplade externa media (till exempel SD-kort, USB- eller Thunderbolt-lagringsenheter).

Avsluta vänteläge

Gör ett av följande för att avsluta vänteläge:

• Tryck på en tangent

• Klicka på styrplattan eller musen

• Öppna locket på en bärbar dator

• Koppla in en strömadapter på en bärbar dator

• Koppla in en skärm

När din Mac avslutar vänteläge återställs systemet till läget innan vänteläget aktiverades. Datorn återgår till full drift inom ett par sekunder.

Om du lämnar en bärbar Mac-dator i vänteläge så länge att batteriet riskerar att tömmas helt stängs datorn av. Du kan fortfarande återskapa datorn i samma läge som den var i innan den försattes i vänteläge och inget osparat arbete bör gå förlorat. Anslut datorn till en strömkälla och tryck på strömknappen för att avsluta vänteläge när din bärbara Mac-dator har stängts av.

Om avslutning av vänteläge eller väckningen är långsam

Din Mac kanske tar längre tid än vanligt att starta eller är långsam när datorn väcks från vila eller vänteläge. I så fall ser du till att startskivan är korrekt inställd i Startskiva-egenskaperna:

1. När din Mac startar väljer du Systeminställningar från Apple-menyn.

2. Klicka på Startskiva.

3. Se till att din interna hårddisk (den heter vanligtvis Macintosh HD) är vald.