Om pixelavvikelser i LCD-skärmar för Apple-produkter släppta 2010 och senare

Läs om pixelavvikelser, varför de uppstår och vad du ska göra om du tror att din LCD-skärm fler pixelavvikelser än vad som är godtagbart.

LCD-skärmar finns på många Apple-produkter. I LCD-tekniken används rader och kolumner med adresserbara punkter (pixlar) som renderar text och bilder på skärmen. Varje pixel har tre separata underpixlar, röd, grön och blå, som gör att en bild kan renderas i fullfärg. Varje underpixel har en motsvarande transistor som aktiverar och inaktiverar underpixeln.

Beroende på LCD-skärmens storlek kan den ha tusentals eller miljontals underpixlar. LCD-skärmen som används i iMac (Retina 5K, 27 tum, 2017) har till exempel en skärmupplösning på 5 120 x 2 880, vilket innebär att den har över 14,7 miljoner pixlar. Varje pixel består av en röd, en grön och en blå underpixel, så det finns över 44 miljoner enskilda bildelement på 27-tumsskärmen. Ibland fungerar inte en transistor felfritt, vilket gör att den berörda underpixeln är av (mörk) eller på (ljus) hela tiden. Eftersom det finns miljontals underpixlar på en skärm går det att ha ett mindre antal sådana transistorer på en LCD-skärm. I vissa fall kan ett dammkorn eller något annat främmande material se ut som en pixelavvikelse. Apple strävar efter att ha LCD-skärmar av högsta kvalitet i sina produkter, men pixelavvikelser kan finnas i en liten del av skärmarna.

I många fall beror pixelavvikelser på att främmande material har fastnat någonstans på skärmen eller på framsidan av glaspanelen. Främmande material har oftast oregelbunden form och syns tydligast mot en vit bakgrund. Främmande material på glaspanelens framsida kan enkelt avlägsnas med en luddfri trasa. Främmande material som har fastnat i skärmen måste tas bort av en Auktoriserad Apple-servicepartner eller en Apple Store-butik.

Om du är orolig för pixelavvikelser på skärmen ska du ta med din Apple-produkt till en auktoriserad Apple-servicepartner eller en Apple Store-butik för att få den undersökt. Undersökningen kan kosta pengar.

Mörk pixelavvikelse     Ljus pixelavvikelse        Främmande material

Exempel på pixelavvikelser