Om pixelavvikelser i LCD-skärmar för Apple-produkter som släpptes 2010 och senare

Läs om pixelavvikelser, varför de uppstår och vad du ska göra om du tycker att din LCD-skärm har fler pixelavvikelser än vad som är godtagbart.

Många Apple-produkter har LCD-skärm. I LCD-tekniken används rader och kolumner med adresserbara punkter (pixlar) som renderar text och bilder på skärmen. Varje pixel har tre separata underpixlar, röd, grön och blå, som gör att en bild kan renderas i fullfärg. Varje underpixel har en transistor som aktiverar och inaktiverar underpixeln.

Beroende på LCD-skärmens storlek kan den ha tusentals eller miljontals underpixlar. LCD-skärmen på iMac (Retina 5K, 27 tum, 2019) har till exempel en skärmupplösning på 5 120 x 2 880, vilket innebär att den har över 14,7 miljoner pixlar. Eftersom varje pixel består av en röd, en grön och en blå underpixel, finns det över 44 miljoner enskilda bildelement på 27-tumsskärmen. Ibland fungerar inte en transistor som den ska vilket gör att dess underpixel antingen är släckt (mörk) eller tänd (ljus) hela tiden. Eftersom det finns miljontals underpixlar på en skärm går det att ha ett mindre antal sådana transistorer på en LCD-skärm. I vissa fall kan ett dammkorn eller något annat främmande material se ut som en pixelavvikelse. Apple strävar efter att ha LCD-skärmar av högsta kvalitet i sina produkter, men pixelavvikelser kan finnas på ett mindre antal skärmar.

I många fall beror pixelavvikelser på att främmande material har fastnat någonstans i skärmen eller på framsidan av glaspanelen. Främmande material har oftast en oregelbunden form och syns tydligast mot en vit bakgrund. Främmande material på glaspanelens framsida kan enkelt avlägsnas med en luddfri trasa. Främmande material som har fastnat i skärmen måste tas bort av en auktoriserad Apple-servicepartner eller en Apple Store-butik.

Om du misstänker att det finns pixelavvikelser på din skärm ska du ta med din Apple-produkt till en auktoriserad Apple-servicepartner eller en Apple Store-butik för att få den undersökt. Undersökningen kan kosta pengar.

Mörk pixelavvikelse     Ljus pixelavvikelse        Främmande material

Exempel på pixelavvikelser