Frågor att ställa till din Internetleverantör vid felsökning av problem med ett Internetmodem eller en router

Frågor som du ska ställa till din Internerleverantör vid felsökning av problem med ett Internetmodem eller en router.

När du felsöker problem med en bredbandsanslutning som är relaterade till ditt modem eller din router ska du ställa vissa frågor till din Internetleverantör (eller besöka deras webbsupport).  Om du använder ett modem eller en router som du fått av någon annan än din Internetleverantör bör du istället ställa frågorna till tillverkaren av enheten (eller besöka deras webbsupport).

Obs! Den här artikeln gäller bredbandsmodem och routrar från tredje part. Om du använder en AirPort-produkt kan du läsa om den på den här sidan istället.

Ha följande information redo innan du kontaktar din Internetleverantör

• Vilken version av Mac OS X är installerad?  Mac OS X 10.____.

• Vilka datorer eller enheter kan inte ansluta till Internet?

• Ansluter enheterna trådlöst eller via en Ethernet-kabel, eller varierar det mellan enheterna?

• Från exakt vilken tillverkare kommer modemet och/eller routern du använder, och vilken/vilka modell/er är de?

• Vilken version av den fasta programvaran finns installerad på ditt modem och/eller din router? (Kontrollera enhetsdokumentationen om du inte vet hur du kontrollerar den fasta programvarans version.)

• Kan du ansluta till Internet om modemet är anslutet via en Ethernet-kabel direkt till din Mac?

Frågor att ställa till din Internetleverantör eller modem-/routertillverkare

• Finns det någon uppdatering av den fasta programvaran tillgänglig för modemet eller routern?

• Hur installerar du en uppdatering av den fasta programvaran om en sådan finns tillgänglig från Mac-datorn?

• Finns det någon MAC-adressfiltrering aktiverad på modemet eller routern? Om ja, kan den justeras eller avaktiveras?

• Om modemet har ett reservbatteri, hur kan det avaktiveras tillfälligt vid återsällning av modemet?

• Kan Internetleverantören fjärråterställa modemet? Om inte, hur kan du göra det själv (med eventuell batterireserv)?

• Har modemet en aktiv brandvägg eller proxyserver?

• Har modemet ytterligare funktioner, exempelvis trådlös åtkomst eller VoIP-telefontjänster?
    Om ja, kan du ringa och ta emot samtal på något annat sätt?

• Fungerar modemet som en router eller trådlöst?

• Hur ska nätverkspanelen i Systeminställningar konfigureras?

• Vilket adressblock ska modemet eller routern ge?

• Är det möjligt att byta ut modemet mot en annan eller nyare modell?