Använda Multi-Touch-gester på din Mac

Med en Multi-Touch-styrplatta eller Magic Mouse kan du utföra praktiska åtgärder genom att trycka, svepa, nypa eller dra isär ett eller flera fingrar.

Styrplattegester

Du hittar mer information om gester om du går till Apple-menyn () > Systeminställningar och klickar på Styrplatta. Du kan stänga av en gest, ändra typ av gest och se vilka gester som fungerar på din Mac.

Styrplattagester kräver en Magic Trackpad eller en inbyggd Multi-Touch-styrplatta. Om din styrplatta har stöd för Force Touch kan du även klicka hårt och få haptisk feedback.

No alt supplied for Image

Tryck om du vill klicka

Tryck med ett finger för att klicka.

No alt supplied for Image

Sekundärklicka (högerklicka)

Klicka eller tryck med två fingrar.

No alt supplied for Image

Smart zoom

Tryck snabbt med två fingrar för att zooma in och ut på en webbplats eller PDF-fil.

No alt supplied for Image

Rulla

Dra två fingrar uppåt eller nedåt för att rulla.1

No alt supplied for Image

Zooma in eller ut

Nyp med två fingrar för att zooma in eller ut.

No alt supplied for Image

Rotera

Flytta två fingrar runt varandra för att rotera en bild eller ett annat objekt.

No alt supplied for Image

Svep mellan sidor

Svep till vänster eller höger med två fingrar för att visa föregående eller nästa sida.

No alt supplied for Image

Öppna Notiscenter

Svep vänster från den högra kanten med två fingrar för att visa Notiscenter.

No alt supplied for Image

Dra med tre fingrar

Dra med tre fingrar för att flytta objekt på skärmen. Klicka eller tryck för att släppa. Aktivera den här funktionen i inställningarna för Hjälpmedel.

No alt supplied for Image

Slå upp och dataavkännare

Tryck med tre fingrar för att slå upp ett ord eller utföra åtgärder som har med datum, adresser, telefonnummer eller annan information att göra.

No alt supplied for Image

Visa skrivbordet

Visa skrivbordet genom att föra isär tummen och tre fingrar.

No alt supplied for Image

Launchpad

Nyp ihop med tummen och tre fingrar för att visa Launchpad.

No alt supplied for Image

Mission Control

Svep uppåt med fyra fingrar2 för att öppna Mission Control.

No alt supplied for Image

Program-Exposé

Svep nedåt med fyra fingrar2 för att visa alla fönster i appen som du använder.

No alt supplied for Image

Svep för att växla mellan helskärmsprogram

Svep åt vänster eller höger med fyra fingrar2 för att växla mellan appar i skrivbords- och helskärmsläge.

Musgester

Du hittar mer information om gester om du går till Apple-menyn () > Systeminställningar och klickar på Mus. Där kan du stänga av en gest, ändra typ av gest och se vilka gester som fungerar på din Mac. Musgester kräver en Magic Mouse.

Sekundärklicka (högerklicka)

Klicka på högra sidan av musen.

Rulla

Dra ett finger uppåt eller nedåt för att rulla.1

Smart zoom

Tryck snabbt två gånger med ett finger för att zooma in och ut på en webbplats eller PDF.

Mission Control

Tryck snabbt två gånger med två fingrar för att öppna Mission Control.

Svep för att växla mellan helskärmsprogram

Svep till vänster eller höger med två fingrar för att växla mellan skrivbord och program i helskärmsläge.

Svep mellan sidor

Svep till vänster eller höger med ett finger för att visa föregående eller nästa sida.

1. Du kan inaktivera rullning på styrplattan i inställningar för Hjälpmedel.

2. I en del versioner av macOS används tre fingrar istället för fyra för den här gesten.