Ansluta Mac-datorn till en musikanläggning, iPod, iPad, musikinstrument eller högtalare

Du kan enkelt ansluta gitarrer, mikrofoner, keyboards, digitala musikspelare, musikanläggningar och högtalare till Mac-datorn. Lär dig hur du ansluter ljud- och musikenheter från tredje part till Mac-datorn och hur du konfigurerar dem för användning.

Spela upp och strömma musik från Mac, iPod eller iPad

Du kan spela upp musik från Mac-datorn med iTunes eller strömma den trådlöst till externa högtalare med en iPod, iPhone eller iPad.

Om du behöver använda en ljudenhet från tredje part för att ansluta högtalarna till Mac-datorn måste den vara inkopplad med en FireWire-, USB- eller S/PDIF-kabel.  Om det krävs några drivrutiner för ljudenheten bör du installera dem innan du ansluter enheten till Mac-datorn för första gången.  Om du är osäker på huruvida du behöver installera drivrutiner för ljudenheten kontrollerar du dokumentationen som medföljde den eller går till tillverkarens webbplats.  Klasskompatibla ljudenheter kräver inte någon programdrivrutin för att fungera med en Mac, medan icke-klasskompatibla ljudenheter kräver en drivrutin för att fungera som de ska.  De tydligaste tecknen på att en nödvändig drivrutin inte har installerats för en ljudenhet från tredje part är inget ljud, konstant blinkande ljus på själva ljudenheten och/eller svårighet att välja enheten som ingång (eller utgång) i Ljudinställningar.

Du kan också strömma musik (liksom videor och bilder) från iPod, iPad och iPhone med AirPlay. Med iOS 5 kan du dessutom synka iOS-enheten trådlöst (inklusive musik) via ett trådlöst nätverk.

Ansluta musikanläggningen till en Mac

Om du vill digitalisera dina vinylskivor, din kassettbandssamling eller någon annan ljudkälla kan du ansluta musikanläggningen till datorn och spela in musiken på datorn med hjälp av inspelningsprogram som GarageBand.

Om du vill göra det behöver du ett ljudgränssnitt för USB eller FireWire med dubbla RCA-ingångar eller, om datorn har en ljudingång, en adapter för en 3,5 millimeters stereominikontakt till en dubbel RCA-honkontakt.

Följ dessa steg om du vill spela in från musikanläggningen till Mac-datorn.

1. Anslut RCA-kontakterna till stereomottagarens Aux-utgång. (På vissa mottagare kan detta även kallas ”Spela in” eller ”Band ut”)
  2. Anslut den andra änden av kabeln antingen till ljudingången på Mac-datorn eller till ditt Mac-anslutna ljudgränssnitt.
  3. Sätt på stereon.
  4. Se till att musikanläggningen är inställd på utmatning via aux.
  5. Från Apple-menyn () väljer du Systeminställningar och klickar därefter på Ljud.
  6. Klicka på fliken Ljud in och markera ljudgränssnittet eller ljudlinjeingången.

Ansluta hörlurar och högtalare

Mac-datorer har inbyggda högtalare, men du kan även ansluta hörlurar eller externa högtalare (som ibland benämns monitorhögtalare) till datorn för ljudmixning och andra uppgifter.  Du behöver inte installera ytterligare program förutom om du har ett högtalarsystem med surroundljud som kräver att en drivenhet installeras på Mac-datorn.

Om du vill använda hörlurar är det bara att sätta i kabeln i hörlurarnas/linjens utgångsport på Mac-datorn, om hörlurarna har 1/4 tum stereoanslutning behöver du ha en anslutningsadapter för 1/4 tum stereo phonoanslutning (hona) till 1/8 tum stereo mini-phono.

Beroende på högtalaranslutningarna och datorns portar kan du ansluta högtalarna till datorns hörlursuttag/linje ut-jack, USB-port, FireWire-port eller utgången för optiskt digitalt ljud. Oavsett vilken typ av kontakt du använder måste du vanligtvis ansluta en huvudkabel till rätt port på Mac-datorn för att sedan mata ljudsignalen till högtalarsystemet. Läs instruktionerna som medföljde högtalarna för mer information om hur du installerar högtalarsystemet. Högtalarinstruktionerna kan även innehålla förslag på optimala platser att placera högtalarna på.

Om surroundljud enbart spelas upp på två av högtalarna i en surroundljuduppsättning med fem eller fler högtalare, kan det vara ett tecken på att någon av högtalarna har ett konfigurationsproblem. Alternativt kan det innebära att programmet som används för att spela upp ljud på Mac-datorn inte har stöd för utmatning av surroundljud.  För bästa resultat ska du alltid spela upp innehåll med surroundljud med antingen iTunes eller DVD-spelaren på Mac-datorn.

Ansluta ett ljudgränssnitt

Om du använder ett ljudgränssnitt från tredje part kan du enkelt och snabbt spela in när du sjunger eller spelar ett musikinstrument på Mac-datorn. Du får dessutom möjlighet att mata ut Mac-datorns ljud till professionella högtalare, även om de har andra anslutningstyper än vad Mac-datorn har.

Om du vill spela in instrument på en Mac är det enklast och snabbast att använda USB- eller FireWire-gränssnitt!  Du kan använda ett antal ljudgränssnitt från tredje part för att ansluta musikenheterna (som använder anslutningar såsom XLR, 6,3 millimeters kontakt, RCA-kontakter, S/PDIF eller MIDI) till Mac-datorn.

Ett antal tredjepartsföretag tillverkar Mac-kompatibla ljudgränssnittsenheter som ger dig möjlighet att snabbt och enkelt spela in dig själv. Dessa inkluderar AlesisApogee DigitalDigidesignRoland, MOTU, PreSonus.

Detta kombinerade FireWire-/USB-gränssnitt (Audio Express av MOTU) har ett inbyggt ljudgränssnitt och stöd för ett stort antal ljudanslutningar

När du har valt en ljudgränssnittsenhet från tredje part installerar du eventuella nödvändiga drivrutiner och ansluter den därefter till Mac-datorn.

1. Följ installationsanvisningarna som medföljer ljudgränssnittsenheten och installera drivrutinerna först.
  2. Om du har skaffat ett USB-ljudgränssnitt ansluter du det till en USB-port på datorn med kabeln som levereras med gränssnittet. Om du har ett FireWire-gränssnitt ansluter du det till datorns FireWire-port med FireWire-kabeln.
  3. Slå på ljudgränssnittet och anslut vid behov den medföljande strömförsörjningen.
  4. Konfigurera Mac-datorn till att använda ljudgränssnittet som dess ljudingång eller -utgång genom att välja Systeminställningar från Apple-menyn ().
  5. Välj Ljud i menyn Innehåll. Detta öppnar inställningspanelen Ljud.
  6. Klicka på fliken Ljud in.
  7. Välj ljudgränssnittet genom att klicka på det i listan. Obs! Om gränssnittet inte visas i listan kontrollerar du att du har installerat rätt drivrutin.
  8. Klicka på fliken Ljud ut.
  9. Välj ljudgränssnittet genom att klicka på det i listan.

Koppla in en gitarr, bas, keyboard eller mikrofon

Om du ansluter ett musikinstrument till Mac-datorn, så rekommenderas du att använda ett ljudgränssnitt som normalt har den nödvändiga förstärkningen som krävs för att få upp ljudnivåerna för instrument och mikrofoner. Om du inte har någon sådan, men Mac-datorn har en ljudingång på 3,5 millimeter, kan du fortfarande ansluta en gitarr, bas eller mikrofon.

Du behöver en adapter för en 3,5 mm stereoljudkontakt och 6,3 mm RCA-kontakt för att kunna överbrygga anslutningen från datorn till gitarren, basen eller mikrofonen med en 6,3 mm RCA-kontakt, eller en adapter för en 3,5 mm stereokontakt och en XLR-kontakt för professionella mikrofoner. Många professionella mikrofoner kräver 48-volts spänning via fantommatning. Dessa fungerar inte om de kopplas direkt till ljudingången på datorn, inte ens med kabeln för stereokontakten och XLR-adaptern.

När du har skaffat en adapter ansluter du änden för en 3,5 millimeters kontakt till datorns ljudingång och den andra änden till instrumentet eller mikrofonen. Välj Systeminställningar från Apple-menyn () och kontrollera att ljudingången är den valda indataenheten genom att klicka först på Ljud och sedan på fliken Ljud in.

Ljudinställningar

Använd datorns ljudingångsport som ljudingång genom att i Systeminställningar välja panelen Ljud in.

Ansluta keyboard med USB-kontakt

Om du har en USB-keyboard eller -kontroll kan du enkelt ansluta den till Mac-datorn och konfigurera den för användning. Om du har en MIDI-keyboard behöver du ett ljudgränssnitt som har en MIDI-ingångs- och utgångsport. Läs Ansluta ett ljudgränssnitt ovan.

Installera vid behov enhetsdrivrutinerna från tredje part för din keyboard, starta om datorn om du ombeds göra det och anslut därefter keyboarden till en USB-port på Mac-datorn. Välj Systeminställningar från Apple-menyn (), klicka på Ljud, klicka på fliken Ljud in och ange den som ljudkälla genom att välja keyboardkontrollen i listan.

Läs mer

Du kan även gå till: Ställa in iTunes och DVD-spelaren för digitalt surroundljud.

Om du har problem med att få MIDI-enheter att fungera med ditt ljudgränssnitt och/eller Mac-datorn kan du prova att följa stegen i den här artikeln med hjälp av Audio MIDI-inställningsprogrammet.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer.

Senast ändrad: