Mac OS X, AirPort: Kompatibla trådlösa tredjepartskort

Det här dokumentet beskriver hur olika typer av tredjeparts trådlösa pc-kort kan användas med Mac OS X.

Trådlösa kort för användning i en AirPort-miljö kan vara antingen 802.11b eller 802.11g. Du bör välja ett kort som passar för den version av Mac OS X som du använder.

Om din dator har en AirPort- eller AirPort Extreme-kortplats bör du överväga att använda motsvarande Apple-kort för den mest sömlöst integrerade upplevelsen. Däremot kan ett tredjeparts pc-kort vara användbart i situationer som dessa:

• Du har installerat Mac OS X på en tidigare PowerBook-dator som inte har någon AirPort-kortplats.

• Du har en senare PowerBook, till exempel PowerBook G4 (Gigabit Ethernet), med en original AirPort-kortplats. Du kan fundera på att uppgradera till 802.11g i denna situation. Eftersom ett AirPort Extreme-kort inte kan användas i en AirPort-kortplats, kan ett tredjeparts pc-kort vara ett uppgraderingsalternativ.

Obs! Endast motsvarande Apple-märkt kort får användas i en AirPort- eller AirPort Extreme-kortplats. Tredjepartskort som diskuteras här får bara användas i PCMCIA-facket (eller ”pc”-facket) på PowerBook.

Använda 802.11g-kort

Trådlösa tredjepartskort som kan använda 802.11g-protokollet vilket också används av AirPort Extreme-kort och -basstationer. Det här protokollet möjliggör dataöverföringar upp till 54 Mbit/sek.

Ett 802.11g-kort kan ge den bästa upplevelsen om du har Mac OS X 10.2 eller senare. Apple kvalificerar inte specifika tredjepartskort, så du bör kontrollera korttillverkarens webbplatser för information om kompatibilitet.

Anteckningar:

1. Använd funktionen Programuppdatering i Systeminställningar för att säkerställa att du har de senaste versionerna av Mac OS X och AirPort-mjukvara.

2. Det går kanske inte att använda ett 802.11g-kort utan Mac OS X 10.2 eller senare. Mac OS X 10.2 kan köpas på Apple Store (http://store.apple.com/se).

3. Om ett AirPort-kort har installerats bör det tas bort innan du använder ett tredjepartskort.

Använda äldre 802.11b-kort

Många äldre trådlösa kort använder 802.11b-protokollet, som möjliggör dataöverföringar upp till 11 Mbit/sek. Original AirPort-korten och -basstationerna använder också detta protokoll.

Installation av tredjeparts drivrutinprogramvara kräver att du använder ett tredjeparts 802.11b-kort med Mac OS X. Du bör kontrollera korttillverkarnas webbplatser för information om tillgängligheten av Mac OS X-drivrutiner.

Obs! AirPort-mjukvara för Mac OS 9 inkluderar drivrutiner för Lucent WaveLAN, Agere Orinoco och vissa andra tredjeparts IEEE 802.11b-kompatibla pc-kort. De här drivrutinerna ingår inte i AirPort-mjukvara för Mac OS X. Av denna anledning är det möjligt att ett 802.11b-kort fungerar när det startas från Mac OS 9, men inte när det startas från Mac OS X.

Obs! Trådlös Internet-åtkomst kräver ett AirPort-kort, en AirPort-basstation och en internetleverantör, för vilken kostnader kan tillkomma. En del internetleverantörer hanterar inte AirPort. America Online (AOL) fungerar med AirPort-mjukvara version 2.0 eller senare. Mer information om AOL-kompatibilitet finns i det tekniska dokumentet 106591: ”AirPort: Använda med AOL”. Räckvidden varierar beroende på omgivning.

Läs mer

Fysisk datahastighet baserat på IEEE 802.11g-specifikationen. Den faktiska datagenomströmningen kan vara lägre. Räckvidden varierar beroende på omgivning. Beräknat utifrån ett AirPort Express/Extreme-nätverk med 802.11g-utrustad dator. Hastigheten och räckvidden blir lägre om en 802.11b-produkt ansluter till nätverket. För anslutning till det trådlösa nätverket krävs en AirPort- eller AirPort Extreme-utrustad dator eller annan wifi-certifierad 802.11a/b/g-utrustad dator.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.