Vad är skillnaden mellan en ”disc” och en ”disk”?

De uttalas likadant, men tekniskt sett finns det en tydlig skillnad mellan de engelska orden ”disc” och ”disk”.

Disc

En ”disc” avser ett optiskt medium, till exempel en skiva av typen ljud-CD, CD-ROM, DVD-ROM, DVD-RAM eller DVD-video. Vissa skivor är skrivskyddade (ROM), andra ger dig möjlighet att bränna innehåll (skriva filer) på skivan en gång (till exempel en CD-R eller DVD-R, om du inte utför en flersessionsbränning) och en del kan raderas och skrivas om många gånger (exempelvis CD-RW, DVD-RW och DVD-RAM-skivor).

En ”disc” är uttagbar, vilket innebär att när du tar bort eller matar ut den från skrivbordet eller Finder, kommer den fysiskt ut ur din dator.

Disk

En ”disk” avser ett magnetiskt medium, till exempel en diskett, skivan i datorns hårddisk eller en extern hårddisk. En ”disk” går alltid att skriva över, såvida den inte är låst eller skrivskyddad med avsikt. Det är även enkelt att partitionera en enhet i flera mindre volymer.

En ”disk” är oftast inkapslad i ett hölje av metall eller plast (en ”disk” och dess omgivande mekanism kallas tillsammans för en ”hårddisk”).