Vad är skillnaden mellan en ”skiva” och en ”disk”?

På engelska uttalas orden likadant (disc och disk), men tekniskt sett finns det en distinkt skillnad mellan en skiva och en disk.

Skivor

En skiva avser optiska medier, såsom en ljud-CD, CD-ROM, DVD-ROM, DVD-RAM eller DVD-Video. Vissa skivor är skrivskyddade (ROM), andra låter dig bränna innehåll (skriva filer) till skivan en gång (t.ex. en CD-R eller DVD-R, såvida du inte bränner flera gånger), och vissa kan raderas och skrivas om flera gånger (som CD-RW, DVD-RW och DVD-RAM).

Alla skivor är borttagbara, vilket innebär att när du avmonterar eller matar ut skivan från datorn eller Finder, kommer den fysiskt ut ur din dator.

Diskar

En disk avser magnetiska media, såsom en diskett, disken i datorns hårddisk eller en extern hårddisk. Diskar är alltid omskrivbara såvida de inte avsiktligt är låsta eller skrivskyddade. Du kan enkelt partitionera en disk i flera mindre volymer också.

Diskar är vanligtvis förseglade inuti ett metall- eller plasthölje (ofta kallas en disk tillsammans med sitt fodral en hårddisk).