Bärbara Mac-datorer: Om rörelsedetektorn

Rörelsedetektorteknik (SMS) är ett inbyggt skydd för hårddisken som är utformat för att förhindra diskproblem om datorn tappas eller utsätts för kraftiga vibrationer.

Alla Intel-baserade bärbara Mac-datorer har rörelsedetektorteknik. Dessa inkluderar:

• MacBook

• MacBook Pro

• MacBook Air

• PowerPC-datorer från och med PowerBook G4 (12-tum, 1,5 GHz), PowerBook G4 (15-tum, 1,67/1,5 GHz), PowerBook G4 (17-tum, 1,67 GHz) och iBook G4-datorer från och med iBook G4 (mitten av 2005).

Obs! Datorer med SSD-enheter (Solid State Drives) eller flashlagring använder inte SMS eftersom enheterna inte har några rörliga delar.

Rörelsedetektorn är utformad för att upptäcka ovanligt starka vibrationer, plötsliga förändringar i position och accelererade rörelser. Om detektorn upptäcker något av dessa parkerar den omedelbart hårddiskens huvuden för att minska risken för skador vid en kollision. Parkeringen av huvudena kan följas av ett litet klickande eller "tink"-ljud som är normalt och förväntat. Om du aktivt spelar upp video, ljud eller utför andra liknande uppgifter kan du märka hur uppgiften pausas när SMS aktiveras. Uppgiften bör återupptas så snart SMS är i ett tillstånd där det kan inaktiveras.

När SMS känner av att datorns position återigen är stabil låser den upp hårddiskens huvuden och återgår till normal drift. I allmänhet ändrar inte SMS-skyddet hårddiskens prestanda vid vanlig drift. För bästa resultat bör du undvika att lyfta upp eller flytta datorn från din arbetsyta medan den inte är i viloläge och aktiv. Om du måste flytta den kan du sätta den i viloläge genom att stänga locket eller använda Apple-menyn.

Vad händer om jag behöver inaktivera rörelsedetektorn?

Apple har justerat SMS-funktionen noggrant för att ge den bästa balansen mellan att skydda hårddisken och förhindra oönskad aktivering av rörelsedetektorn. De flesta ägare av bärbara Mac-datorer behöver aldrig stänga av den här funktionen. Apple föreslår att du inte ändrar inställningarna om det inte är absolut nödvändigt.

I vissa miljöer, som livekonserthallar, inspelningsstudior eller dansklubbar, kan externa vibrationer vara tillräckligt stora för att få detektorn att oväntat parkera hårddiskens huvuden, vilket resulterar i att ljud- eller videouppspelningen avbryts. I dessa situationer kan du vilja inaktivera funktionen tillfälligt.

Notera först rörelsedetektorns status

1. Från Gå-menyn i Finder väljer du Verktyg.

2. Öppna Terminal i mappen Verktyg.

3. När kommandoraden visas, skriv sudo pmset -g och och tryck på Retur.

4. Ange administratörslösenordet när du uppmanas och tryck på Retur. Detta kommando frågar datorn efter rörelsedetektorns aktuella inställning. Du hittar inställningen genom att gå till posten för rörelsedetektorn i Mac OS X v10.4 och senare och titta till höger för att notera dess värde. Standardinställningen är "1" (aktiverad). Om detektorn är avstängd visar inställningen "0".

Så här inaktiverar du rörelsedetektorn i Mac OS X v10.4 och senare:

1. Om rörelsedetektorn är påslagen kan du inaktivera den genom att skriva sudo pmset -a sms 0 i Terminal och trycka på Retur.

2. Ange ditt administratörslösenord när du uppmanas.

3. Skriv kommandot sudo pmset -g för att vara säker på att inställningen visas som "0".

Alla ändringar som du gör i inställningen för rörelsedetektorn kvarstår även efter att du startar om datorn. Om du väljer att inaktivera rörelsedetektorn rekommenderar Apple att du aktiverar den så snart som möjligt för att dra full nytta av funktionen.

Så här återaktiverar du rörelsedetektorn i Mac OS X 10.4 och senare:

1. Om rörelsedetektorn är inaktiverad och statusen visar "0" kan du återaktivera den genom att skriva sudo pmset -a sms 1 i Terminal och trycka på Retur.

2. Ange ditt administratörslösenord när du uppmanas.

3. Skriv kommandot pmset -g för att vara säker på att inställningen visar "1".