Om pixelavvikelser på LCD-skärmar för Apple-produkter som släppts före 2010

I det här dokumentet definieras termen pixelavvikelse. Dessutom beskrivs orsaken till sådana avvikelser och hur du går tillväga om du anser att antalet pixelavvikelser är för stort på LCD-skärmen.

Obs! Gällande produkter som släppts 2010 eller senare kan du läsa om pixelavvikelser på LCD-skärmar för Apple-produkter som släppts 2010 och senare.

Många Apple-produkter använder LCD-skärm med aktiv matris, däribland iMac (platt bildskärm), MacBook Pro, MacBook, iBook, PowerBook, Apple Cinema-skärmar och iPod-modeller med färgskärm. Förutom att de är tunna och lätta ger LCD-skärmar med aktiv matris flera visuella prestandafördelar jämfört med traditionella skärmar med bildrör (CRT) (till exempel förbättrad ljusstyrka, skärpa och kontrastförhållanden).

I aktiv matris-tekniken för LCD:er används rader och kolumner av adresserbara platser (pixlar), som återger text och bilder på skärmen. Varje pixelplats har tre separata underpixlar (röd, grön, blå), vilket gör det möjligt att återge bilden i fullfärg. Varje underpixel har en transistor som aktiverar och avaktiverar pixeln.

Det finns miljoner av dessa underpixlar i en LCD-skärm. Till exempel har LCD-skärmen som används i Apple Cinema HD-skärmar 2,3 miljoner pixlar och 6,9 miljoner röda, gröna och blå underpixlar. Ibland kanske en transistor inte fungerar perfekt, vilket kan resultera i att en underpixel aktiveras (ljus) eller stängs av (mörk). Eftersom en LCD-skärm har miljontals underpixlar är det sannolikt att det finns ett visst antal felaktiga transistorer. Därför anses ett visst antal av underpixelavvikelser acceptabelt. Att avisa alla LCD-skärmar med avvikelser skulle avsevärt öka butikspriset på LCD-skärmar. Detta gäller för alla tillverkare av LCD-teknik – inte bara för Apple-produkter.

Om du misstänker att din skärm innehåller ett högt antal pixelavvikelser, ta med din Apple-produkt till en Apple-auktoriserad servicepartner för närmare inspektion. En viss avgift kanske debiteras för det.