Boot Camp 2.0, Mac OS X 10.5: Vanliga frågor

Här finns svar på vanliga frågor om Boot Camp 2.0.

Mer information om vissa av ämnena som finns här kan du hitta i www.apple.com/se/support/bootcamp.

Om du har Mac OS X 10.6 Snow Leopard och har frågor gällande Boot Camp 3.0 ska du läsa Boot Camp 3.0, Mac OS X 10.6: Vanliga frågor.

Om du har frågor gällande användning av Boot Camp med Windows 7 ska du läsa Boot Camp: Vanliga frågor om Windows 7-installation.

Frågor om installation och partitionering

Vad är Boot Camp?

Boot Camp är programvara som medföljer Mac OS X 10.5 Leopard och Mac OS X 10.6 Snow Leopard. Med det kan du köra kompatibla versioner av Microsoft Windows på en Intel-baserad Mac-dator.

Jag har tidigare installerat Boot Camp Beta. Hur uppgraderar jag till Boot Camp med Mac OS X 10.5?

När du har uppgraderat din Intel-baserade Mac-dator till Mac OS X 10.5 startar du datorn i Windows och matar in DVD-skivan med Mac OS X 10.5. Sedan följer du instruktionerna på skärmen för att uppgradera dina Windows-drivrutiner till Boot Camp 2.0.

Varför går det inte att använda en uppgraderad version av Microsoft Windows XP eller en fullständig version av Microsoft Windows XP utan Service Pack 2 (SP2) vid installation?

Det går inte att använda en uppgraderad version av Microsoft Windows XP eftersom du måste verifiera din kopia av Windows genom att sätta i original-CD-skivan. Det finns inget sätt att mata ut den första skivan förrän efter att Windows-installationen har slutförts och Boot Camp-drivrutinerna från DVD-skivan för Mac OS X 10.5 har installerats.

Viktigt! Boot Camp 2.0 är utvecklat för att enbart stödja Microsoft Windows Home Edition, Professional med SP2 eller senare och Vista. Du måste ha Boot Camp 3.1 installerad för att kunna installera Windows 7. Det bygget kan du skaffa genom att köpa Mac OS X 10.6 och köra Apple Uppdateraren. De nödvändiga Macintosh-specifika drivrutinerna från Apple är endast avsedda för dessa versioner.

Stöds 64-bitarversionerna av Microsoft XP och Vista?

Boot Camp har inte stöd för 64-bitarsversionerna av Windows XP. 64-bitarsversionerna av Microsoft Windows Vista och Windows 7 stöds på vissa Intel-baserade Mac-datorer med Boot Camp 2.0 eller senare. Mer information finns i artikeln HT1846.

När jag installerar Microsoft Windows blir jag ombedd att formatera Windows-partitionen med NTFS eller FAT. Vilket alternativ ska jag välja?

Om partitionen är på högst 32 GB kan du välja antingen FAT eller NTFS. Om partitionen är större än 32 GB eller om du installerar Microsoft Vista ska du bara formatera med NTFS. Mac OS X kan läsa och skriva FAT-volymer men enbart läsa NTFS-volymer. Läs i dokumentationen till Windows om du inte är säker på vilken som passar dig bäst.

Jag använde fel Windows-skiva vid installationen och nu matas inte skivan ut från enheten. Hur matar jag ut skivan?

Starta om datorn och håll ned musknappen eller styrplattans knapp. Skivan matas ut.

När jag installerar Microsoft Windows blir jag informerad om att hårddisken har flera partitioner. Vilken partition bör Microsoft Windows installeras på?

Använd den partition som heter BOOTCAMP.

Varning! Skapa eller radera inga partitioner och välj inte att installera på andra partitioner än BOOTCAMP. I annat fall kanske innehållet på startvolymen för Mac OS X raderas. När du har installerat Windows kommer partitionen att döpas om till Windows.

Jag kan inte köra setup.exe på DVD-skivan med Mac OS X 10.5 eftersom varningsmeddelandet ”Det finns inget förvalt program för att öppna dokumentet setup.exe” visas.

Det går bara att köra programmet i Microsoft Windows. Sätt i DVD-skivan med Mac OS X 10.5 omedelbart efter att du installerat Microsoft Windows för att installera drivrutinerna. Installationsprogrammet startas automatiskt. Du behöver bara installera drivrutinerna en gång.

Om du har avaktiverat automatisk start dubbelklickar du på filen setup.exe. Om du uppgraderar och har installerat MediaFour MacDrive för Windows tidigare, kanske skivan för Leopard inte känns igen i Windows. Läs på MediaFours webbplats för anvisningar.

Min Microsoft Windows-volym visas på skrivbordet när datorn startas i Mac OS X, men det går inte att ändra volymens namn eller kopiera filer till volymen.

Om Windows-volymen formaterades med NTFS har Mac OS X stöd för att läsa volymen, men inte för att skriva till den eller ändra volymens namn.

Vilket program bör jag använda för att skapa en Windows-partition?

Använd Boot Camp-assistenten (i Mac OS X) för att skapa en partition för Microsoft Windows utan att radera din Mac OS X-information. Boot Camp-assistenten går bara att använda på en Intel-baserad Mac-dator som har en enda hårddiskpartition. Med Boot Camp-assistenten skapar du en extra partition för Microsoft Windows på den befintliga hårddisken. Om datorn har flera interna hårddiskar kan du använda Boot Camp-assistenten för att installera Microsoft Windows på någon av extrahårddiskarna. I Boot Camp-assistenten kan du ange en valfri storlek för Windows-partitionen, men partitionen måste vara minst 5 GB och det måste finnas åtminstone 5 GB kvar på hårddisken för Mac OS X-partitionen.

Om du till exempel har en 80 GB-hårddisk där 50 GB används (30 GB ledigt utrymme), kan Microsoft Windows-partitionen ha storleken 5–25 GB (30 minus 5).

Obs! När du använder Boot Camp-assistenten för att skapa en ny partition för Microsoft Windows raderas ingenting på den befintliga partitionen eller i den befintliga Mac OS X-installationen.

Viktigt! Partitionera inte hårddisken med hjälp av verktyg från andra tillverkare innan du använder Boot Camp-assistenten eftersom de kan radera skivan.

Min dator har flera hårddiskar. Kan jag installera Microsoft Windows på en valfri hårddisk?

Du kan enbart installera en Windows-partition på någon av datorns volymer. Inställningsassistenten gör att du kan partitionera diskar eller installera Microsoft Windows på en hel disk om den inte innehåller Mac OS X.

Obs! Du kan inte installera Microsoft Windows på en extern hårddisk.

Frågor om start av datorn

Hur anger jag vilket operativsystem som Mac-datorn ska startas i?

När du har kört Boot Camp-assistenten och installerat Microsoft Windows samt Boot Camp-drivrutinerna, kan du välja mellan Microsoft Windows och Mac OS X genom att hålla ner alternativtangenten medan datorn startas. Använd kontrollpanelen för startskiva i Windows eller inställningarna för startskiva i Mac OS X för att ange vilket operativsystem som ska vara förvalt när datorn startas.

När min dator har startats visas en svart bildskärm med vit text som informerar om att ingen startskiva är ansluten. Vad kan jag göra?

Det innebär att Windows-partitionen inte är startbar, vilket vanligtvis beror på ett formateringsproblem. Med Boot Camps inställningsassistent skapas en Boot Camp-partition, men partitionen måste formateras via installationsprogrammet för Windows. Starta om i Mac OS X och kör Boot Camps inställningsassistent en gång till. Ta bort partitionen och skapa den på nytt. Installera sedan Windows igen och formatera partitionen via Windows den här gången. Läs i PDF-dokumentet ”Installationshandbok för Boot Camp” (länk till produktens supportsida) för mer detaljerad information om installation av Boot Camp.

Kontrollpanelen för startskiva i Microsoft Windows kanske inte känner igen externa FireWire- och USB-startskivor.

Externa FireWire- och USB-diskar kommer inte att kännas igen i kontrollpanelen för startskiva i Microsoft Windows. Om du vill starta från en startbar extern hårddisk håller du ner alternativtangenten medan datorn startas. Därefter väljer du den externa enheten.

Drivrutiner, Macintosh-funktioner i Microsoft Windows och övriga frågor

Vilka drivrutiner finns inkluderade på DVD-skivan för Mac OS X 10.5?

DVD-skivan Mac OS X 10.5 innehåller följande Macintosh-drivrutiner för Windows:

Apple Bluetooth
Apple Keyboard Support
Apple Remote Driver
Apple Trackpad
Atheros 802.11 Wireless
ATI Graphics
Boot Camp-kontrollpanelen för Microsoft Windows
Objekt med avisering om Boot Camp-aktivitet (systemfältet)
Broadcom Wireless
Intel Chipset Software
Intel Integrated Graphics
iSight-kamera
Marvel Yukon Ethernet
nVidia Graphics
Realtek Audio
SigmaTel Audio
Kontrollpanel för startskiva för Microsoft Windows

Jag har köpt musik och videofiler från iTunes Store. Måste jag auktorisera min dator i Mac OS X och i Microsoft Windows?

Ja, du måste auktorisera en dator för Mac OS X och en dator för Microsoft Windows om du vill spela upp musik eller videofiler i båda operativsystemen, trots att de båda operativsystemen är installerade på samma dator.

Varför matas inte CD- och DVD-skivorna ut när Microsoft Windows körs och jag använder utmatningstangenten på Apple-tangentbordet?

Programvaran för Apple-tangentbordets utmatningstangent kanske inte är installerad. Kontrollera att du har installerat Macintosh-drivrutinerna från DVD-skivan Mac OS X 10.5 enligt ovanstående, samt anvisningarna i PDF-dokumentet ”Installationshandbok för Boot Camp”.

Varför visas det fler skärmupplösningsalternativ i Microsoft Windows än i Mac OS X?

I Mac OS X visas bara rekommenderade upplösningar.

I kontrollpanelen för startskiva i Microsoft Windows XP visas symboler för borttagbara diskar, exempelvis CD- eller DVD-skivor, även när skivorna har matats ut.

Kontrollpanelen för startskiva i Microsoft Windows XP (som installerats av Boot Camp) är utformad för att visa symboler för borttagbara enheter, även då skivorna har matats ut.

Tangentbordets numeriska knappsats fungerar inte i Windows.

Tryck på NumLock-tangenten om du vill aktivera den numeriska knappsatsen i Windows. Om tangentbordet saknar NumLock-tangent kan du prova att trycka på Clear-tangenten.

Hur aktiverar och avaktiverar jag funktionen Infoga om mitt tangentbord saknar Insert-tangent?

Använd Help-tangenten om ditt tangentbord saknar Insert-tangent.

Hur får jag hjälp med Boot Camp 2.0 eller senare Macintosh-drivrutiner?

Apple erbjuder telefonsupport för Boot Camp 2.0 i 90 dagar efter inköp av en giltig Apple-produkt. Du kan förlänga supportperioden genom att köpa AppleCare Protection Plan. Boot Camp 2.0 stöds enbart på datorer som kör Mac OS X 10.5. Du kan få support på webben på http://www.apple.com/se/support/bootcamp/.

Läs mer

Viktigt! Apple erbjuder inte teknisk telefonsupport för installation, användning eller återställning av Microsoft Windows. Support finns för användning av Boot Camps inställningsassistent och för installation eller återställning av Boot Camp när programmet har startats i Windows. Supportartiklar och diskussioner kan även finnas på Apples supportwebbplats.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.