Så här överför du data från en PC- till en Mac-dator

Läs om hur du överför data (filer) från en Windows-PC till en Mac.

Det finns många sätt att överföra data (filer) från en PC till en Mac, bland andra:

• använda Flyttassistenten som är inbyggd i OS X Lion och senare
  • använda ”PC Data Transfer” hos Apple Store-butiker and Apple-specialister
  • använda en flyttbar hårddisk eller lagringsenhet
  • använda en CD- eller DVD-brännare
  • använda annat flyttbart media
  • använda en delad filserver
  • använda e-post
  • använda en direkt Ethernet-anslutning
  • installera PC-hårddisken i Mac-datorn, om den är kompatibel

Flyttassistent

I OS X Lion och senare finns det en Flyttassistent som är gjord för att på ett enkelt sätt flytta filer, program och inställningar från din gamla Windows-PC till den nya Mac-datorn. Mer information finns i Om Windows Flyttassistent.

PC-dataöverföring från Apple Store-butiker och Apple-specialister (enbart USA)

Apple Store-butiker har flera olika nivåer av dataöverföringstjänster. Mer information om PC Data Transfer-tjänster får du genom att kontakta närmaste Apple Store-butik. Förutom alla Apple Store-butiker har även många Apple-specialister, Apple-återförsäljare och Apple-auktoriserade servicepartners olika nivåer av dataöverföring mellan PC och Mac. Om du vill du hitta en Apple-specialist nära dig ska du använda webbplatsen Hitta platser.

Flyttbar hårddisk eller lagringsenhet

Flyttbara hårddiskar som kan användas för att föra över data från en PC- till en Mac-dator har FireWire-enheter (IEEE 1394, iLink) och USB-baserade diskar eller lagringsenheter. Med flyttbara FireWire-diskar får du den snabbaste överföringshastigheten och de är lätta att få tag på. Men PC-datorn måste ha en FireWire-port, vilka inte är vanliga på PC-datorer, annars kan du inte använda en flyttbar FireWire-hårddisk. Du kan använda en flyttbar USB-hårddisk om det inte finns någon FireWire-port på din gamla PC.

CD- eller DVD-brännare

Att skapa en säkerhetskopia av filerna på din PC är ett av de enklaste sätten för att överföra alla olika mängder data. Det här sättet har den extra fördelen att det samtidigt skapas en säkerhetskopia av dina data.

Andra flyttbara media

Att använda ZIP, Jaz, magnetoptiska (MO) eller andra typer av flyttbara media liknar att bränna en CD, men mediaenheten måste kunna användas på både PC- och Mac-datorn. Med dessa flyttbara media kan du utan vidare överföra obegränsade mängder data.

Delad filserver

Med en server i ett nätverk som du kan komma åt från både din gamla PC- och din nya Mac-dator har du ett annat utmärkt alternativ till att bränna CD-skivor eller att flytta enheter från en dator till en annan. Tänk på att du måste kunna ha åtkomst till servern från båda datorerna.

E-post

Om det gäller små mängder data som ordbehandlingsdokument, bilder eller små programdatafiler är ett annat alternativ att skicka dem som bilagor i e-postmeddelanden till dig själv. Men om datafilerna är stora eller om du inte har en Internetanslutning med hög hastighet, bör du överväga andra metoder innan du använder den här. Läs Så här överför du hämtad e-post.

Vissa internetleverantörer har begränsningar för hur stora e-postbilagor får vara, så du kanske inte kan använda det här alternativet för stora datafiler även om du har en internetanslutning med hög hastighet.

Direkt Ethernet-anslutning

Om de båda datorerna finns fysiskt på samma plats kan du använda en Ethernetkabel för att koppla samman dem och kopiera filer. Du kan behöva en korsad Ethernetkabel beroende på vilken Mac-modell du har. Fördelen med den här metoden är att du snabbt kan överföra obegränsade mängder data.

Flytta PC-hårddisken

Även om det är möjligt att montera in PC-hårddisken i vissa Mac-modeller är det inte något som vi rekommenderar, och det bör enbart användas av mycket erfarna datoranvändare som vet hur man installerar och formaterar PC-hårddiskar. Med Mac OS X 10.3 eller senare är det möjligt att läsa innehållet på en NTFS-formaterad disk, men du kan inte spara några nya filer eller göra ändringar i befintliga filer utan att först omformatera disken (då raderas alla data på disken under processen).

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Det finns konkreta risker med att använda internet. Kontakta leverantören om du vill veta mer. Andra företags- och produktnamn kan vara varumärken som tillhör respektive ägare.