Flytta Bilder-bibliotek för att spara utrymme på din Mac

Läs om hur du flyttar ditt bildbibliotek till en annan enhet för att spara utrymme på din Mac.

Bildbiblioteket innehåller alla dina bilder, album, bildspel och utskriftsprojekt. Om ditt bildbibliotek är stort och du vill frigöra utrymme på din Mac kan du aktivera iCloud-bildbibliotek och använda Optimera Mac-lagring eller flytta bildbiblioteket till en extern enhet.

Innan du börjar ska du se till att säkerhetskopiera ditt bibliotek.

Förbered din enhet

Du kan spara biblioteket på en extern lagringsenhet, som en USB- eller Thunderbolt-enhet formaterad som APFS eller Mac OS Extended (journalförd).1 Ta reda på hur du kontrollerar formatet på din externa lagringsenhet

För att förhindra dataförlust rekommenderar inte Apple att du sparar bildbibliotek på externa lagringsenheter som SD-kort och USB-flashminnen, eller enheter som delas på ett nätverk.

Flytta ditt Bilder-bibliotek till en extern lagringsenhet

1. Avsluta Bilder.
  2. I Finder går du till den externa enheten där du vill spara biblioteket.
  3. I ett annat Finder-fönster letar du upp biblioteket. Standardplatsen är Användare > [användarnamn] > Bilder och den heter Bilder-bibliotek.
  4. Dra biblioteket till den nya platsen på den externa enheten. Om du ser ett fel kan du markera den externa enhetens symbol i Finder och sedan välja Arkiv > Visa info. Om informationen under Delning och behörigheter inte syns klickar du på triangelknappen och kontrollerar att kryssrutan ”Bortse från ägarskap på den här volymen” är markerad. Om den inte är markerad klickar du på låssymbolen för att låsa upp den, anger ett administratörsnamn och lösenord och markerar sedan kryssrutan.2
    Fönstret Mer info
  5. När flytten är klar dubbelklickar du på Bilder-biblioteket på den nya platsen för att öppna det.
  6. Om du använder iCloud-bildbibliotek tilldelar du biblioteket rollen som systembildbibliotek.

Ta bort originalbiblioteket för att spara utrymme

När du har öppnat ditt bibliotek från den nya platsen och kontrollerat att det fungerar som väntat kan du ta bort biblioteket från originalplatsen.

I ett Finder-fönster går du tillbaka till mappen Bilder (eller den mapp du kopierade ditt bibliotek från) och flyttar Bilder-bibliotek till papperskorgen. Välj sedan Finder > Töm papperskorgen för att ta bort biblioteket och få mer utrymme.

Öppna ett annat Bilder-bibliotek

Om du har flera bibliotek öppnar du ett annat bibliotek så här:

1. Avsluta Bilder.
  2. Tryck och håll ned alternativtangenten medan du öppnar Bilder.
  3. Välj vilket bibliotek du vill öppna och klicka på Välj bibliotek.Välj ett bibliotek

Bilder använder detta bibliotek tills du öppnar ett annat.

Läs mer

Om du har ett behörighetsproblem med ditt bildbibliotek kan du eventuellt lösa det genom att använda reparationsverktyget i Bilder-biblioteket.

1. Du kan inte flytta ditt bibliotek till en enhet som används till Time Machine-säkerhetskopior.

2. Om volymen inte är formaterad som APFS eller Mac OS Extended (journalförd) eller har använts till Time Machine-säkerhetskopior utan att ha raderats, finns kryssrutan antingen inte alls eller så går den inte att låsa upp. Radera och formatera om enheten för att det här alternativet ska vara tillgängligt.