Så här tar du bort aktiveringslås

Läs om hur du tar bort aktiveringslås så att du kan ställa in och använda din iPhone, iPad eller iPod touch.

Aktiveringslåset har tagits fram för att skydda din enhet och uppgifterna som finns på den om du tappar bort din iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac eller om den blir stulen. Om du tar bort din enhet utan att logga ut från iCloud först kan den fortfarande skyddas av aktiveringslås.

Oavsett om du har raderat din egen enhet eller köpt en av någon kan du stänga av aktiveringslåset genom att ange rätt Apple-ID och lösenord.

Har du glömt ditt Apple-ID eller lösenordet för Apple-ID

Om du har raderat din egen enhet

Om du inte loggar ut från iCloud innan du försätter enheten i återställningsläge och återskapar den kan den vara kvar i aktiveringslåset. Det innebär att du måste ange samma Apple-ID och lösenord som du använde när du tidigare konfigurerade enheten.

Om du använder iOS 11 eller senare och ditt konto skyddas med tvåfaktorsautentisering kan du stänga av aktiveringslåset med enhetens lösenkod. Tryck på Lås upp med lösenkod och tryck sedan på Använd enhetens lösenkod. Läs mer om hur du använder ett lösenord

Om du fortfarande behöver hjälp med att ta bort aktiveringslåset från din enhet kontaktar du Apple-supporten

Om du köpte enheten av någon annan

Innan du köper en iPhone, iPad eller iPod touch av någon annan än Apple eller en auktoriserad Apple-återförsäljare ser du till att enheten har raderats och inte längre är kopplad till den tidigare ägarens konto. Läs om vad du gör om en Apple Watch eller Mac fortfarande skyddas av aktiveringslåset.

Om du aktiverar din iPhone, iPad eller iPod touch och ser en av dessa skärmbilder behöver du hjälp från den tidigare ägaren.

iPhone som visar skärmen för aktiveringslåset

Om du ser skärmen för aktiveringslås är enheten fortfarande kopplad till den tidigare ägarens konto.

iPhone som visar skärmen Ange lösenkod

Om hemskärmen eller låsskärmen för lösenkod visas har enheten inte raderats.

Be den tidigare ägaren om hjälp

Om enheten är kopplad till den tidigare ägarens konto och denna finns i närheten, ber du den tidigare ägaren att ange sitt Apple-ID och lösenord på skärmen för aktiveringslåset och ta bort enheten från sitt konto.

Om du ser skärmen för lösenord och enheten inte har raderats ber du den tidigare ägaren att låsa upp enheten och går till Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inst. Han eller hon måste ange sitt Apple-ID och lösenord.

Om den tidigare ägaren inte är närvarande

Om den tidigare ägaren inte är närvarande kontaktar du honom eller henne och ber honom eller henne att ta bort enheten från sitt konto:

1. Logga in på iCloud.com med deras Apple-ID.
  2. Gå till Hitta min iPhone.
  3. Klicka på Alla enheter högst upp på skärmen.
  4. Välj enheten du vill ta bort från iCloud.
  5. Klicka på Radera [enhet]. Välj Nästa tills enheten är raderad.
  6. Klicka på Ta bort från konto.

När den tidigare ägaren har tagit bort enheten från sitt konto stänger du av och slår på enheten igen för att ställa in den.