Skapa en startbar installerare för macOS

Du kan använda en extern enhet eller en andra volym som startskiva för att installera om operativsystemet på din Mac.

De här avancerade stegen är främst avsedda för systemadministratörer och andra erfarna användare som är vana med att använda kommandon i Terminal.

Du behöver ingen startskiva för att uppgradera macOS eller installera om macOS, men en startskiva kan användas om du vill installera macOS på flera datorer utan att behöva hämta installationsprogrammet varje gång, eller om du inte kan installera ett kompatibelt macOS från Finder eller macOS Återställning.

Vad du behöver för att skapa en startskiva

• Ett USB-minne eller annan volym med minst 14 GB tillgängligt lagringsutrymme, formaterat som Mac OS Extended

• Ett komplett macOS-installationsprogram

Om du vill hämta ett fullständigt installationsprogram måste din Mac använda MacOS High Sierra eller senare, den senaste versionen av MacOS Sierra eller den senaste versionen av OS X El Capitan. Mac-datorn måste också vara kompatibel med det macOS som du hämtar. Företagsadministratörer: Hämta från Apple och inte från en lokal uppdateringsserver.

Hämta installationsprogrammet för macOS med App Store eller din webbläsare

Skapa startskivan i Terminal

Terminal-fönster som visar avslutad process
  1. Anslut usb-minnet till din Mac.

2. Öppna Terminal, som finns i mappen Verktygsprogram i mappen Program.

3. Skriv in eller klistra in ett av kommandona nedan Varje kommando förutsätter att startskivan finns i mappen Program och att namnet på USB-minnet eller den andra volymen är MyVolume. Om volymen har ett annat namn ersätter du MyVolume i kommandot med namnet på din volym.

4. Ange administratörslösenordet när du uppmanas till det. Terminal visar inte några tecken när du skriver. Tryck sedan på returtangenten.

5. När du blir ombedd trycker du J för att bekräfta att du vill radera enheten och trycker sedan på returtangenten. Terminal visar förloppet när volymen raderas.

6. När volymen har raderats kan du se en varning om att Terminal vill komma åt filer på en flyttbar volym. Klicka på OK för att låta kopieringen fortsätta.

7. När Terminal är klar heter volymen detsamma som det installationsprogram du hämtade, exempelvis Installera macOS Sonoma. Nu kan du stänga Terminal och mata ut volymen.

Kommandon

Beroende på vilken macOS-version du hämtade anger du ett av följande kommandon i Terminal, på samma sätt som ovan.

• Kom ihåg att byta ut MyVolume i kommandot med namnet på din volym.

• Om din Mac använder macOS Sierra eller tidigare lägger du till --applicationpath till ditt kommando, följt av sökvägen till installationsprogrammet, liknande det som visas i kommandot nedan för El Capitan.

Sonoma

sudo /Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Ventura

sudo /Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Monterey

sudo /Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Big Sur

sudo /Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Catalina

sudo /Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

Mojave

sudo /Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

High Sierra

sudo /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume

El Capitan

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/MyVolume --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app

Använda den startbara installeraren

Kontrollera om du använder en Mac med Apple-chippet och följ sedan stegen nedan. Kom ihåg att den Mac du startar från startskivan måste vara kompatibel med det macOS som finns på startskivan. I annat fall kan Mac-datorn starta med en cirkel med en linje genom den.

Mac med Apple-chip

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar. En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.

2. Slå på Mac-datorn och fortsätt att hålla ned strömbrytaren tills du ser Starthanteraren. Där visas dina startbara volymer.

3. Välj volymen som innehåller startskivan och klicka sedan på Fortsätt.

4. När installationsprogrammet för macOS öppnas följer du installationsinstruktionerna på skärmen.

Alla andra Mac-datorer

1. Sätt in startskivan i en Mac som är ansluten till internet och kompatibel med den version av macOS som du installerar. En startskiva hämtar inte macOS från internet, men den kräver en internetanslutning för att få den fasta mjukvaran och annan information som är specifik för Mac-modellen.

2. Slå på Mac-datorn. Tryck och håll ned alternativtangenten direkt.

3. Släpp alternativtangenten när du ser en mörk skärm som visar dina startbara volymer.

4. Välj volymen som innehåller startskivan. Klicka på pilen på skärmen eller tryck på returtangenten.

5. Om du använder en Mac med Apple T2-säkerhetschippet och du inte kan starta från startskivan ser du till att Startsäkerhetsverktyg är inställt på att tillåta start från externa eller flyttbara medier.

6. Välj språk om du uppmanas till det.

7. Välj Installera macOS (eller Installera OS X) från verktygsfönstret, klicka sedan på Fortsätt och följ anvisningarna på skärmen.

Läs mer

Om du vill ha information om kommandot createinstallmedia och argumenten som du kan använda med det ser du till att macOS-startskivan finns i mappen Appar och anger sedan korrekt sökväg i Terminal:

/Applications/Install\ macOS\ Sonoma.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ Ventura.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ Monterey.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ Big\ Sur.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ Catalina.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ Mojave.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia