Använda Touch ID på iPhone och iPad

Läs om hur du ställer in och använder Touch ID, en fingeravtryckssensor som gör det enkelt för dig att komma åt din enhet.

Du kan använda Touch ID med iPhone 5s eller senare, iPad (5:e generationen), iPad Pro, iPad Air 2 eller iPad mini 3 eller senare.

Ställa in Touch ID

Innan du kan ställa in Touch ID behöver du skapa en lösenkod för din enhet. Sedan följer du de här stegen:

1. Se till att hemknappen och fingret är rena och torra.
  2. Tryck på Inställningar > Touch ID och lösenkod och ange sedan din lösenkod.
  3. Tryck på Lägg till ett fingeravtryck och håll i enheten som du gör när du trycker på hemknappen.
  4. Håll fingret på hemknappen men utan att trycka ned. Håll kvar tills den vibrerar kort eller tills du uppmanas att lyfta fingret.
  5. Fortsätt att lyfta och placera fingret långsamt. Flytta fingret något varje gång.
  6. På nästa skärm uppmanas du att justera greppet. Håll enheten som du brukar göra när du låser upp den. Håll fingret på hemknappen med de yttre delarna av fingerspetsen istället för den mittersta delen som du skannade först.

Om du har problem att registrera ett finger provar du med ett annat. Behöver du fortfarande hjälp med att ställa in Touch ID

Använda Touch ID för att låsa upp iPhone eller genomföra köp

När du har ställt in Touch ID kan du använda Touch ID för att låsa upp din iPhone. Tryck ned hemknappen med det finger du precis registrerade med Touch ID.

Göra inköp med Touch ID

Du kan använda Touch ID istället för ditt lösenord för Apple-ID för att göra inköp i iTunes Store, App Store och iBooks Store. Gör bara så här:

1. Se till att iTunes och App Store är påslaget under Inställningar > Touch ID och lösenkod. Om du inte kan slå på det kan du behöva logga in med ditt Apple-ID i Inställningar > iTunes och App Store.
  2. Öppna iTunes Store, App Store eller iBooks Store.
  3. Tryck på någonting som du vill köpa. En uppmaning om Touch ID visas.
  4. Genomför ditt köp genom att trycka lätt på hemknappen.

Använda Touch ID för Apple Pay

Med iPhone 6 eller iPhone 6 Plus eller senare kan du använda Touch ID för att göra inköp med Apple Pay i butiker, appar och på webbplatser i Safari. Du kan också använda Touch ID på din iPhone för att slutföra inköp på webbplatser från en Mac. Om du har en iPad Pro, iPad Air 2 eller iPad mini 3 eller senare, kan du använda Touch ID för att göra inköp med Apple Pay i appar och på webbplatser i Safari.

Behöver du hjälp med att använda Touch ID

Hantera Touch ID-inställningarna

Hantera inställningarna genom att gå till Inställningar > Touch ID och lösenkod:

• Slå på eller stäng av Touch ID för lösenkod, iTunes och App Store eller Apple Pay.
  • Registrera upp till fem fingeravtryck. Varje nytt fingeravtryck gör att det tar lite längre tid att känna igen avtrycken.
  • Tryck på ett fingeravtryck för att byta namn på det.
  • Svep om du vill radera ett fingeravtryck.
  • Identifiera ett fingeravtryck i listan genom att trycka på hemknappen. Det motsvarande fingeravtrycket i listan markeras en kort stund.

I iOS 10 måste du trycka ned hemknappen med Touch ID för att låsa upp enheten. Om du vill låsa upp enheten med Touch ID utan att trycka ned hemknappen går du till Inställningar > Allmänt > Hjälpmedel > Hemknapp och aktiverar Håll fingret stilla för att öppna.