Aktiveringslås för iPhone, iPad och iPod touch

Hitta innehåller Aktiveringslås, en funktion framtagen för att hindra andra från att använda din iPhone, iPad eller iPod touch om du skulle tappa bort den eller om den blir stulen. Aktiveringslås slås automatiskt på när du aktiverar Hitta min [enhet].

Aktiveringslås på iPad och iPhone

Aktiveringslås hjälper dig skydda enheten om den hamnar i orätta händer och chansen att få tillbaka enheten ökar. Även om du fjärraderar din enhet kan aktiveringslåset avskräcka andra från att återaktivera enheten utan din tillåtelse. Det enda du behöver göra är att slå på Hitta min [enhet] och komma ihåg ditt Apple-ID och ditt lösenord.

Med watchOS 2 eller senare kan du använda Aktiveringslås för att skydda din Apple Watch, och med macOS Catalina och Mac-datorer som har säkerhetschippet Apple T2 kan du använda Aktiveringslås för att skydda din Mac också.

Så här fungerar det

När du slår på Hitta min [enhet] på din iPhone, iPad, iPod touch, Apple Watch eller Mac-datorer som har säkerhetschippet Apple T2 lagras ditt Apple-ID säkert på Apples aktiveringsservrar och koppas till din enhet. Från och med då krävs ditt Apple-ID-lösenord eller enhetens lösenkod innan någon kan stänga av Hitta, radera enheten eller återaktivera och använda enheten.

Aktiveringslås aktiveras automatiskt när du ställer in Hitta.

Om din enhet försvinner eller blir stulen

Om din enhet skulle försvinna, oavsett om du tappat bort den eller du tror att den blivit stulen, bör du omedelbart använda funktionen Markera som borttappad i appen Hitta.

När du markerar enheten som borttappad låses skärmen med en lösenkod och du kan välja att visa ett anpassat meddelande tillsammans med ditt telefonnummer, så att du kan få tillbaka enheten. Om det blir nödvändigt kan du också fjärradera enheten. Ditt anpassade meddelande visas även efter att enheten har raderats.

Aktiveringslåset är aktivt i bakgrunden och gör det svårare för obehöriga att använda eller sälja din enhet om du förlorar den. I Förlorat läge anges det tydligt att enheten tillhör dig och att den inte går att återaktivera utan ditt lösenord.

Logga in på icloud.com/find om du vill markera en enhet som borttappad. Eller använd appen Hitta:

1. Öppna appen Hitta.
  2. Tryck på fliken Enheter och välj en enhet i listan.
  3. Tryck på Aktivera under Markera som borttappad och följ anvisningarna på skärmen.

Få mer information om vad du gör om du tappar bort din enhet eller om den blir stulen. Om din iPhone omfattas av AppleCare+ med stöld och förlust är det ett krav att du har aktiverat Hitta min iPhone på din enhet för att den ska täckas om den förloras eller stjäls.

Om du glömmer bort ditt Apple-ID eller lösenord

Ditt Apple-ID är det konto som du använder för att logga in på alla Apple-tjänster. I de flesta fall är ditt Apple-ID din e-postadress. Om du glömmer bort ditt Apple-ID hjälper vi dig att hitta det.

Om du har glömt bort lösenordet kan du nollställa det från din enhet eller kontosidan för ditt Apple-ID.

Om du inte hittar ditt Apple-ID eller nollställer lösenordet förlorar du tillgången till kontot och kan kanske inte använda eller återaktivera enheten. Om du vill förhindra en sådan situation bör du besöka din Apple-ID-kontosida regelbundet. Där kan du granska och uppdatera din kontoinformation.

Kontrollera aktiveringslåset innan du köper en enhet av någon

Innan du köper en iPhone, iPad eller iPod touch från någon annan än Apple eller en auktoriserad Apple-återförsäljare bör du se till att enheten har raderats och inte längre är kopplad till den tidigare ägarens konto. Fråga säljaren om han eller hon har stängt av aktiveringslåset och följ sedan dessa steg:

1. Slå på enheten och dra för att låsa upp den.
  2. Om hemskärmen eller låsskärmen för lösenkod visas har enheten inte raderats. Be att säljaren raderar hela enheten genom att välja Inställningar > Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inställningar. Köp inte en begagnad iPhone, iPad eller iPod touch förrän den har raderats.
  3. Börja konfigurera enheten.
  4. Om du blir ombedd att ange den tidigare ägarens Apple-ID och lösenord är enheten fortfarande kopplad till den tidigare ägarens konto. Lämna tillbaka enheten till säljaren och be honom eller henne att ange sitt lösenord. Om den tidigare ägaren inte är närvarande kan han eller hon ta bort enheten från sitt konto genom att logga in på icloud.com/find. Köp inte en begagnad iPhone, iPad eller iPod touch förrän den har tagits bort från den tidigare ägarens konto.

När du startar enheten för första gången och uppmaningen Ställ in din iPhone, Ställ in din iPad eller Ställ in din iPod visas vet du att du kan använda enheten.

Om du köper en enhet som fortfarande är kopplad till en tidigare ägares konto kontaktar du den ägaren så snart som möjligt och ber denne att radera enheten och ta bort den från sitt konto. Läs om hur man tar bort en enhet från en tidigare ägares konto.

Innan du ger bort din enhet eller skickar in den på service

Kontrollera att du stängt av Hitta min [enhet] på enheten innan du ger bort den eller lämnar in den för reparation. Annars är enheten låst och ingen som du ger enheten till kan använda den normalt och Apples tekniker kan inte utföra servicereparationer. Logga bara ut från iCloud och radera allt innehåll och alla inställningar. Det raderar din enhet fullständigt, tar bort den från ditt Apple-ID och stänger av Hitta.

iOS 10.3 eller senare:

1. Tryck på Inställningar > [ditt namn].
  2. Bläddra nedåt och tryck på Logga ut.
  3. Ange lösenordet för ditt Apple-ID och tryck på Stäng av.
  4. Gå tillbaka till Inställningar.
  5. Tryck på Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inställningar.

iOS 10.2 eller tidigare:

1. Tryck på Inställningar > iCloud.
  2. Rulla ned och tryck på Logga ut > Logga ut.
  3. Tryck på Radera från min iPhone och ange ditt lösenord.
  4. Gå tillbaka till Inställningar.
  5. Tryck på Allmänt > Nollställ > Radera allt innehåll och inställningar.