Blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på din iPhone, iPad eller iPod touch

Du kan blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på din enhet. Du kan även filtrera iMessage-meddelanden från okända avsändare och rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost.

Blockera ett telefonnummer, en kontakt eller en e-postadress

Du kan blockera telefonnummer, kontakter och e-postadresser på flera olika sätt.

Telefon

Om du är i appen Telefon under Senaste trycker du på informationsknappen Informationsknappen bredvid telefonnumret eller kontakten som du vill blockera. Rulla ned och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

FaceTime

Om du är i FaceTime-appen trycker du på informationsknappen Informationsknappen bredvid telefonnumret, kontakten eller e-postadressen som du vill blockera. Rulla ned och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

Meddelanden

Om du är i Meddelanden öppnar du konversationen, trycker på kontakten högst upp i konversationen och trycker sedan på informationsknappen grå informationsknapp. Tryck på information Blå informationsknapp med personsymbol inuti rulla ned och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

Mail

Om du är i Mail kan du öppna ett e-postmeddelande från kontakten som du vill blockera och trycka på kontakten högst upp. Tryck på Blockera kontakt.

När du blockerar ett telefonnummer eller en kontakt kan de fortfarande lämna röstmeddelanden till dig men du får inga notiser. Meddelanden som skickas eller tas emot kommer inte att levereras. Kontakten ifråga får inte någon notis om att samtalet eller meddelandet har blockerats. När du blockerar en e-postadress från Mail hamnar e-postmeddelandena i skräpmappen. Du kan blockera e-postadresser på alla dina Apple-enheter.

Du kan också aktivera inställningar för att blockera samtal från telefonförsäljare.

Hantera dina blockerade telefonnummer, kontakter och e-postadresser

Så här visar du vilka telefonnummer, kontakter och e-postadresser som du har blockerat från Telefon, FaceTime, Meddelanden eller Mail:

Telefon

Gå till Inställningar > Telefon och tryck på Blockerade kontakter för att se listan.

FaceTime

Gå till Inställningar > FaceTime. Tryck på Blockerade kontakter under Samtal.

Meddelanden

Gå till Inställningar > Meddelanden. Tryck på Blockerade kontakter under SMS/MMS.

Mail

Gå till Inställningar > Mail. Tryck på Blockerade kontakter under Trådning.

Från dessa skärmar kan du lägga till eller ta bort blockerade telefonnummer, kontakter eller e-postadresser.

Lägg till en kontakt från Telefon genom att gå till Inställningar > Telefon > Blockerade kontakter, bläddra ned till skärmens nederkant och trycka på Lägg till ny. Tryck sedan på kontakten som du vill blockera. Lägg till en kontakt från Meddelanden eller FaceTime genom att gå till Inställningar > Meddelanden eller Inställningar > FaceTime och trycka på Blockerade kontakter. Bläddra sedan ned, tryck på Lägg till ny och välj kontakten som du vill blockera. Lägg till en kontakt från Mail genom att gå till Inställningar > Mail och trycka på Blockerade. Bläddra ned, tryck på Lägg till ny och ange kontakten som du vill blockera. Avblockera ett telefonnummer, en kontakt eller en e-postadress genom att svepa åt vänster över posten och trycka på Avblockera.

Filtrera meddelanden från okända avsändare

Du kan filtrera bort meddelanden från personer som inte är sparade i dina kontakter.

En iPhone som visar hur du filtrerar okända avsändare

Gå till Inställningar > Meddelanden och aktivera Filtrera okända avsändare när du vill filtrera meddelanden.

En iPhone som visar ett filtrerat meddelande

Tryck på  Filter och sedan på Okända avsändare i Meddelanden. Du får inga notiser för dessa meddelanden.

Rapportera skräppost i appen Meddelanden

Du kan rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost i appen Meddelanden. Om du får ett iMessage-meddelande från någon som inte finns i dina Kontakter visas en Rapportera skräp-länk under meddelandet.

En iPhone som visar hur du rapporterar skräp i appen Meddelanden

Tryck på Rapportera skräp, sedan på Radera och Rapportera skräp. Meddelanden vidarebefordrar avsändarens information och själva meddelandet till Apple, och raderar det sedan från din enhet. Du kan inte ångra radering av ett meddelande.

Du blockerar inte en avsändare från att skicka fler meddelanden genom att rapportera skräp. Om du inte vill få de här meddelandena måste du blockera kontakten.

Om du vill rapportera SMS- och MMS-meddelanden kontaktar du operatören.