Blockera telefonnummer och kontakter på din iPhone, iPad eller iPod touch

Med iOS kan du blockera kontakter och telefonnummer på enheten. Du kan även filtrera iMessage-meddelanden från okända avsändare och rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost.

Blockera ett telefonnummer eller en kontakt

Det finns en del sätt som du kan använda för att blockera ett telefonnummer eller en kontakt.

Telefon

Om du är i appen Telefon under Senaste trycker du på info bredvid telefonnumret eller kontakten som du vill blockera. Bläddra ned till skärmens nederkant och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

FaceTime

Om du är i appen FaceTime trycker du på info bredvid telefonnumret eller kontakten som du vill blockera. Bläddra ned till skärmens nederkant och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

Meddelanden

Om Meddelanden är aktivt öppnar du konversationen, trycker på info och sedan på namnet eller telefonnumret. Bläddra ned till informationsskärmens nederkant och tryck sedan på Blockera den här uppringaren.

När du blockerar ett telefonnummer eller en kontakt kan de fortfarande lämna röstmeddelanden till dig men du får inga notiser. Meddelanden som skickas eller tas emot kommer inte att levereras. Kontakten ifråga får inte någon notis om att samtalet eller meddelandet har blockerats.

Du kan använda vissa appar från tredje part för att upptäcka och blockera samtal från telefonförsäljare.

Hantera dina blockerade telefonnummer och kontakter

Så här visar du telefonnummer och kontakter som du har blockerat från Telefon, FaceTime eller Meddelanden:

Telefon

Gå till Inställningar > Telefon > Samtalsblockering och uppringnings-ID.

FaceTime

Gå till Inställningar > FaceTime > Blockerade.

Meddelanden

Gå till Inställningar > Meddelanden > Blockerade.

På dessa skärmar kan du lägga till eller ta bort blockerade kontakter eller telefonnummer.

Lägg till en kontakt från Telefon genom att gå till Inställningar > Telefon > Samtals-ID och blockering > Blockera kontakt. Tryck sedan på kontakten som du vill blockera. Lägg till en kontakt från Meddelanden eller FaceTime genom att gå till Inställningar > Meddelanden eller Inställningar > FaceTime, rulla nedåt och tryck på Blockerade, tryck på Lägg till ny och välj kontakten som du vill blockera. Ta bort en blockering för en kontakt eller telefonnummer genom att svepa till vänster på numret och sedan trycka på Avblockera.

Filtrera iMessage-meddelanden från okända avsändare

Du kan filtrera bort iMessage-meddelanden från personer som inte är sparade i dina kontakter.

Gå till Inställningar > Meddelanden och slå på Filtrera okända avsändare när du vill filtrera iMessage-meddelanden.

I Meddelanden visas en ny flik för Okända avsändare men du kommer inte få notiser för dessa iMessage-meddelanden.

Rapportera skräppost i appen Meddelanden

Du kan rapportera iMessage-meddelanden som verkar vara skräppost i appen Meddelanden. Om du får ett iMessage-meddelande från någon som inte finns i dina Kontakter visas en Rapportera skräp-länk under meddelandet. Tryck på Rapportera skräp, sedan på Radera och Rapportera skräp. Appen Meddelanden vidarebefordrar avsändarens information och själva meddelandet till Apple, och raderar det sedan från din enhet. Du kan inte ångra radering av ett meddelande.

Du blockerar inte en avsändare från att skicka fler meddelanden genom att rapportera skräp. Om du inte vill ha de här meddelandena måste du blockera kontakten.

Om du vill rapportera SMS- och MMS-meddelanden kontaktar du operatören.