MacBook Pro: Ta bort och installera minne

Läs om hur du tar bort och installerar minne i din bärbara MacBook Pro-dator.

Använd informationen i Identifiera MacBook Pro-modeller för att identifiera din datormodell.

När du väl fastställt vilken modell du har, kan du hitta de modellspecifika instruktionerna i listan nedan. Obs! Bärbara Apple-datorer som inte anges i tabellen har icke-utbytbara minnen.

13 tum

MacBook Pro (13 tum, mitten 2012)
MacBook Pro (13 tum, sent 2011)
MacBook Pro (13 tum, tidigt 2011)
MacBook Pro (13 tum, mitten 2010)
MacBook Pro (13 tum, mitten 2009)

15 tum

MacBook Pro (15 tum, mitten 2012)
MacBook Pro (15 tum, sent 2011)
MacBook Pro (15 tum, tidigt 2011)
MacBook Pro (15 tum, mitten 2010)
MacBook Pro (15 tum, 2,53 GHz, mitten av 2009)
MacBook Pro (15 tum, mitten 2009)
MacBook Pro (15 tum, sent 2008)
MacBook Pro (15 tum, tidigt 2008) och tidigare

17 tum MacBook Pro (17 tum, sent 2011)
MacBook Pro (17 tum, tidigt 2011)
MacBook Pro (17 tum, mitten 2010)
MacBook Pro (17 tum, mitten 2009)
MacBook Pro (17 tum, tidigt 2009)
MacBook Pro (17 tum, sent 2008) och tidigare

Aktuella modeller

Instruktionerna nedan gäller för följande MacBook Pro-modeller (13 tum):

• MacBook Pro (13 tum, mitten 2012)
  • MacBook Pro (13 tum, sent 2011)
  • MacBook Pro (13 tum, tidigt 2011)
  • MacBook Pro (13 tum, mitten 2010)
  • MacBook Pro (13 tum, mitten 2009)

Minnesspecifikationer

Ta hjälp av tabellerna nedan för att bekräfta att minnet du ska installera är kompatibelt med din MacBook Pro.

MacBook Pro (13 tum, mitten 2012)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 67,6 mm × 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-12800 DDR3 1 600 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

MacBook Pro (13 tum, sent 2011) och MacBook Pro (13 tum, tidigt 2011)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 67,6 mm × 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-10600 DDR3 1 333 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

MacBook Pro (13 tum, mitten 2010) och MacBook Pro (13 tum, mitten 2009)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-8500 DDR3 1 066 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

Ta bort eller installera minne

Varning! Komponenterna inuti datorn kan vara heta. Om du har använt datorn nyligen bör du vänta tio minuter efter det att du stängt av den innan du fortsätter, så att de inre delarna hinner svalna.

Steg 1: Ta bort bottenplattan

1. Stäng av MacBook Pro-datorn. Koppla från nätadaptern, Ethernet-kabeln, USB-kablar, säkerhetslåset och alla andra kablar som är anslutna till datorn. Det förhindrar att datorn skadas.
  2. Vänd på MacBook Pro-datorn och skruva bort de tio (10) skruvarna som håller fast bottenplattan. Eftersom skruvarna inte har samma längd bör du notera deras placering, så att du kan skruva tillbaka varje skruv på dess rätta plats. Lägg skruvarna åt sidan på en säker plats. Lyft bort bottenplattan och lägg den åt sidan.

3. Ladda ur eventuell statisk elektricitet genom att röra vid en metallyta inuti datorn.

Steg 2: Om det redan sitter minnen i kortplatserna tar du bort dessa

1. Tryck minnesmodulens båda spärrar utåt, så att minnesmodulen lossnar från kortplatsen. Minnet matas ut i vinkel. Innan du tar bort minnet kontrollerar du att du ser de halvcirkelformade spåren. Tryck i annat fall spärrhakarna utåt igen.
  2. Håll minnesmodulen i spåren och ta bort minnet från platsen.
  3. Ta bort den andra minnesmodulen.
    Viktigt! Håll i kanten på minnesmodulerna och se till att inte nudda guldkontakterna.

Steg 3: Installera minne

1. Placera guldkantens spår längs spåren i den nedre minneskortplatsen.
  2. Luta kortet och tryck in det i kortplatsen.
  3. Använd två fingrar och skjut in minnesmodulen med ett stadigt och jämnt tryck. Det ska höras ett litet klick då minnet är på plats.
  4. Upprepa proceduren om du vill installera ytterligare en minnesmodul i den övre kortplatsen. Tryck modulen nedåt så att du ser till att den sitter rätt.

Obs! Kontrollera att minneskortet har installerats i enlighet med bilden, med guldkontakterna nästan helt instuckna i kontakten.

Steg 4: Sätt tillbaka bottenplattan

Sätt tillbaka bottenplattan. Skruva tillbaka de tio skruvarna du skruvade bort tidigare. Se till att placera varje skruv i dess rätta hål.

Tillbaka till början

Aktuella modeller

Instruktionerna nedan gäller för följande MacBook Pro 15-tumsmodeller:

• MacBook Pro (15 tum, mitten 2012)
  • MacBook Pro (15 tum, sent 2011)
  • MacBook Pro (15 tum, tidigt 2011)
  • MacBook Pro (15 tum, mitten 2010)
  • MacBook Pro (15 tum, 2,53 GHz, mitten 2009)
  • MacBook Pro (15 tum, mitten 2009)

Minnesspecifikationer

Ta hjälp av tabellerna nedan för att bekräfta att minnet som du ska installera är kompatibelt med din MacBook Pro.

MacBook Pro (15 tum, mitten 2012)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-12800 DDR3 1 600 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

MacBook Pro (15 tum, sent 2011) och MacBook Pro (15 tum, sent 2011)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-10600 DDR3 1 333 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

MacBook Pro (15 tum, mitten 2010), MacBook Pro (15 tum, 2,53 GHz, mitten 2009), MacBook Pro (15 tum, mitten 2009)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-8500 DDR3 1 066 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

Ta bort eller installera minne

Varning! Komponenterna inuti datorn kan vara heta. Om du har använt datorn nyligen bör du vänta tio minuter efter det att du stängt av den innan du fortsätter, så att de inre delarna hinner svalna.

Steg 1: Ta bort bottenplattan

1. Stäng av MacBook Pro-datorn. Koppla från nätadaptern, Ethernet-kabeln, USB-kablar, säkerhetslåset och alla andra kablar som är anslutna till datorn. Det förhindrar att datorn skadas.
  2. Vänd på MacBook Pro-datorn och skruva bort de tio (10) skruvarna som håller fast bottenplattan. Eftersom skruvarna inte har samma längd bör du notera deras placering, så att du kan skruva tillbaka varje skruv på dess rätta plats. Lägg skruvarna åt sidan på en säker plats. Lyft bort bottenplattan och lägg den åt sidan.

3. Ladda ur eventuell statisk elektricitet genom att röra vid en metallyta inuti datorn.

Steg 2: Om det redan sitter minnen i kortplatserna tar du bort dessa

1. Tryck minnesmodulens båda spärrar utåt, så att minnesmodulen lossnar från kortplatsen. Minnet matas ut i vinkel. Innan du tar bort minnet kontrollerar du att du ser de halvcirkelformade spåren. Tryck i annat fall spärrhakarna utåt igen.
  2. Håll minnesmodulen i spåren och ta bort minnet från platsen.
  3. Ta bort den andra minnesmodulen.

Viktigt! Håll i kanten på minnesmodulerna och se till att inte nudda guldkontakterna.

Steg 3: Installera minne

1. Placera guldkantens spår längs spåren i den nedre minneskortplatsen.
  2. Luta kortet och tryck in det i kortplatsen.
  3. Använd två fingrar och skjut in minnesmodulen med ett stadigt och jämnt tryck. Det ska höras ett litet klick då minnet är på plats.
  4. Upprepa proceduren om du vill installera ytterligare en minnesmodul i den övre kortplatsen. Tryck modulen nedåt så att du ser till att den sitter rätt.

Obs! Kontrollera att minneskortet har installerats i enlighet med bilden, med guldkontakterna nästan helt instuckna i kontakten.

Steg 4: Sätt tillbaka bottenplattan

Skruva tillbaka de tio skruvarna du skruvade bort tidigare. Se till att placera varje skruv i dess rätta hål.

Tillbaka till början

Aktuell modell

Instruktionerna nedan gäller för följande MacBook Pro 15-tumsmodeller:

• MacBook Pro (15 tum, sent 2008)

Minnesspecifikationer

Ta hjälp av tabellen nedan för att kontrollera att minnet som du ska installera är kompatibelt med din MacBook Pro.

MacBook Pro (15 tum, sent 2008)
Antal minnesplatser 2
Basminne 2 GB
Maximalt minne 4 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 1 eller 2 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-8500 DDR3 1 066 MHz
Ytterligare noteringar Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

Ta bort eller installera minne

Varning! Komponenterna inuti datorn kan vara heta. Om du har använt datorn nyligen bör du vänta tio minuter efter det att du stängt av den innan du fortsätter, så att de inre delarna hinner svalna.

Steg 1: Ta bort serviceluckan

1. Stäng av MacBook Pro-datorn. Koppla från nätadaptern, Ethernet-kabeln, säkerhetslåset och alla andra kablar som är anslutna till datorn. Det förhindrar att datorn skadas.
  2. Vänd på MacBook Pro-datorn och leta reda på låsspärren. För låsspärren till öppet läge genom att trycka nedåt och ta bort luckan som täcker batteriet och hårddisken.
  3. Låsspärren måste vara i öppet läge när du tar bort luckan.

Steg 2: Ta ur batteriet

Låt låsspärren vara kvar i öppet läge och ta bort batteriet genom att försiktigt dra batterifliken uppåt.

Steg 3: Ta bort bottenplattan

1. Skruva bort de åtta skruvarna som fäster bottenplattan på MacBook Pro. Avlägsna plattan.
    Viktigt! Eftersom skruvarna inte har samma längd bör du notera deras placering, så att du kan skruva tillbaka varje skruv på dess rätta plats. Lägg skruvarna åt sidan på en säker plats.

2. Ladda ur eventuell statisk elektricitet genom att röra vid en metallyta inuti datorn.

Steg 4: Om det redan sitter minnen i kortplatserna tar du bort dessa

1. Tryck minnesmodulens båda spärrar utåt, så att minnesmodulen lossnar från kortplatsen. Minnet matas ut i vinkel. Innan du tar bort minnet kontrollerar du att du ser de halvcirkelformade spåren. Tryck i annat fall spärrarna utåt igen.
  2. Håll minnesmodulen i spåren och ta bort minnet från platsen.
  3. Ta bort den andra minnesmodulen.
    Viktigt! Håll i kanten på minnesmodulerna och se till att inte vidröra guldkontakterna.

Steg 5: Installera minne

1. Placera guldkantens spår längs spåren i den nedre minneskortplatsen.
  2. Luta kortet och tryck in det i kortplatsen.
  3. Använd två fingrar och skjut in minnesmodulen med ett stadigt och jämnt tryck. Det ska höras ett litet klick då minnet är på plats.
  4. Upprepa vid behov proceduren om du vill installera ytterligare en minnesmodul i den övre kortplatsen. Tryck modulen nedåt så att du ser till att den sitter rätt.
    Obs! Kontrollera att minneskortet har installerats i enlighet med illustrationen, med guldkontakterna nästan helt instuckna i kontakten.

Steg 6: Sätt tillbaka bottenplattan

Sätt tillbaka bottenplattan. Sätt tillbaka och dra åt de åtta skruvarna.

Steg 7: Sätt tillbaka batteriet

Se till att låsspärren är i öppet läge. Håll batteriet i vinkel och för in batteriets avfasade kant under fästena på batterifackets yttre kant. Tryck försiktigt ner batteriet.

Steg 8: Sätt tillbaka serviceluckan

Se till att låsspärren är i öppet läge och sätt tillbaka luckan. Se till att luckan ligger kant i kant med bottenplattan på MacBook Pro och för sedan låsspärren till stängt läge.

Tillbaka till början

Aktuella modeller

Instruktionerna nedan gäller för följande MacBook Pro 17-tumsmodeller:

• MacBook Pro (17 tum, sent 2011)
  • MacBook Pro (17 tum, tidigt 2011)
  • MacBook Pro (17 tum, mitten 2010)
  • MacBook Pro (17 tum, mitten 2009)
  • MacBook Pro (17 tum, tidigt 2009)

Minnesspecifikationer

Ta hjälp av tabellerna nedan för att bekräfta att minnet som du ska installera är kompatibelt med din MacBook Pro.

MacBook Pro (17 tum, sent 2011) och MacBook Pro (17 tum, tidigt 2011)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 67,6 mm × 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-10600 DDR3 1 333 MHz
Ytterligare noteringar Du kan lägga till två minnesmoduler i storleken 4 GB för maximalt upp till 8 GB totalt minne. Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

MacBook Pro (17 tum, mitten 2010), MacBook Pro (17 tum, mitten 2009) och MacBook Pro (17 tum, tidigt 2009)
Antal minnesplatser 2
Basminne 4 GB
Maximalt minne 8 GB
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 2 eller 4 GB
– 204-stifts
– RAM-minne av typen PC3-8500 DDR3 1 066 MHz
Ytterligare noteringar Du kan lägga till två minnesmoduler i storleken 4 GB för maximalt upp till 8 GB totalt minne. Du uppnår bästa prestanda om du installerar likadana minnesmoduler i båda minneskortplatserna.

Ta bort eller installera minne

Varning! Komponenterna inuti datorn kan vara heta. Om du har använt datorn nyligen bör du vänta tio minuter efter det att du stängt av den innan du fortsätter, så att de inre delarna hinner svalna.

Steg 1: Ta bort bottenplattan

1. Stäng av MacBook Pro-datorn. Koppla från nätadaptern, Ethernet-kabeln, USB-kablar, säkerhetslåset och alla andra kablar som är anslutna till datorn. Det förhindrar att datorn skadas.
  2. Vänd på MacBook Pro-datorn och skruva bort de tio (10) skruvarna som håller fast bottenplattan. Eftersom skruvarna inte har samma längd bör du notera deras placering, så att du kan skruva tillbaka varje skruv på dess rätta plats. Lägg skruvarna åt sidan på en säker plats. Lyft bort bottenplattan och lägg den åt sidan.

3. Ladda ur eventuell statisk elektricitet genom att röra vid en metallyta inuti datorn.

Steg 2: Om det redan sitter minnen i kortplatserna tar du bort dessa

1. Tryck minnesmodulens båda spärrar utåt, så att minnesmodulen lossnar från kortplatsen. Minnet matas ut i vinkel. Innan du tar bort minnet kontrollerar du att du ser de halvcirkelformade spåren. Om du inte ser spåren trycker du spärrhakarna utåt igen.
  2. Håll minnesmodulen i spåren och ta bort minnet från platsen.
  3. Ta bort den andra minnesmodulen.
    Viktigt! Håll i kanten på minnesmodulerna och se till att inte vidröra guldkontakterna.

Steg 3: Installera minne

1. Placera guldkantens spår längs spåren i den nedre minneskortplatsen.
  2. Luta kortet och tryck in det i kortplatsen.
  3. Använd två fingrar och skjut in minnesmodulen med ett stadigt och jämnt tryck. Det ska höras ett litet klick då minnet är på plats.
  4. Upprepa proceduren om du vill installera ytterligare en minnesmodul i den övre kortplatsen. Tryck modulen nedåt så att du ser till att den sitter rätt.
    Obs! Kontrollera att minneskortet har installerats i enlighet med illustrationen nedan, med guldkontakterna nästan helt instuckna i anslutningen.

Steg 4: Sätt tillbaka bottenplattan

Sätt tillbaka bottenplattan. Skruva tillbaka de tio skruvarna du skruvade bort tidigare. Se till att placera varje skruv i dess rätta hål.

Tillbaka till början

Aktuella modeller

Instruktionerna nedan gäller för följande MacBook Pro 15- och 17-tumsmodeller:

• MacBook Pro (17 tum, sent 2008) och tidigare
  • MacBook Pro (15 tum, tidigt 2008) och tidigare

Minnesspecifikationer

Ta hjälp av tabellerna nedan för att bekräfta att minnet som du ska installera är kompatibelt med din MacBook Pro.

MacBook Pro (17 tum, sent 2008) och tidigare samt MacBook Pro (15 tum, tidigt 2008) och tidigare
Antal minnesplatser 2
Basminne 512 MB (konfigureras på beställning)
Maximalt minne Läs i tabellen nedan
Specifikationer för minneskort – Formatet DDR3 (Double Data Rate Small Outline Dual Inline Memory Module)
– 30 mm
– 200-stifts
– RAM-minne av typen PC2-5300 DDR2 667 MHz

Ta hjälp av denna tabell för att ta reda på maxstorleken på minne som kan kännas igen av dessa bärbara datorer:

2 GB MacBook Pro, MacBook Pro (17 tum), MacBook Pro (15 tum, Glossy)
3 GB MacBook Pro (15 tum och 17 tum Core 2 Duo)
Obs! Dessa modeller stöder enbart upp till 3 GB totalt minne. Om du vill använda 3 GB minne i datorn installerar du ett 2 GB SO-DIMM-minne i en kortplats och ett 1 GB SO-DIMM-minne i den andra.
4 GB MacBook Pro (15 tum 2,4/2,2 GHz), MacBook Pro (17 tum 2,4 GHz), MacBook Pro (15 tum, tidigt 2008), MacBook Pro (17 tum, sent 2008)

Ta bort eller installera minne

Du måste ta bort batteriet innan du kan installera mer minne. När du har installerat minnet sätter du tillbaka batteriet. I anvisningarna nedan beskrivs alla steg för båda arbetsmomenten.

Varning! Komponenterna inuti datorn kan vara heta. Om du har använt datorn nyligen bör du vänta tio minuter efter det att du stängt av den innan du fortsätter, så att de inre delarna hinner svalna.

Steg 1: Ta ur batteriet

1. Stäng av MacBook Pro-datorn. Koppla från nätadaptern, Ethernet-kabeln och alla andra kablar som är anslutna till datorn. Det förhindrar att datorn skadas.
  2. Vänd datorn upp och ner.
  3. Leta reda på batterispärrarna på var sida om batteriet.
  4. Lossa båda batterispärrarna. Batteriet lösgörs något.
  5. Lyft ur batteriet.

Steg 2: Ta bort minnesluckan

1. Lossa skruvarna som håller fast minnesluckan med en stjärnskruvmejsel, storlek 00, och ta bort luckan från datorns batterifack. Beroende på vilken MacBook Pro-modell du har kan det vara tre eller fyra skruvar.

2. Ladda ur eventuell statisk elektricitet genom att röra vid en metallyta inuti datorn.

Steg 3: Om det redan sitter minnen i kortplatserna tar du bort dessa

Om du behöver ta ut ett minneskort för du isär flikarna på var sida om kortet bort från skårorna på minneskortet. Det kan behövas om du till exempel vill byta ett minneskort eller måste ta ut det övre kortet för att komma åt det nedre facket. Minneskortet lösgörs något. Lyft upp minneskortet i ungefär 25 graders vinkel och dra försiktigt ut det ur minneskortplatsen.
Viktigt! Håll i kanten på minnesmodulerna och se till att inte vidröra guldkontakterna.

Steg 4: Installera minne

1. Sätt in det nya minneskortet i 25 graders vinkel. Passa in kortets skåra efter den lilla fliken i kortplatsen och skjut in kortet i kortplatsen tills den guldfärgade kanten nästan inte syns. Tryck sedan in minneskortet i minneskortplatsen. Du kan känna ett visst motstånd.
  2. För försiktigt isär minneskortplatsens flikar och tryck ner minneskortet tills de två spärrarna på kortets sidor snäpper på plats.
  3. Sätt in eventuellt ytterligare minne i den andra minneskortplatsen.
    Obs! Kontrollera att minneskortet har installerats i enlighet med bilden, med guldkontakterna nästan helt instuckna i anslutningen.

Steg 5: Sätt tillbaka minnesluckan

Sätt tillbaka minnesluckan och se till att den sitter plant innan du skruvar fast den.

Steg 6: Sätt i batteriet

1. Placera batteriets nedre kant i batterifacket. Luta batteriet något, som på bilden nedan.
  2. Tryck försiktigt in batteriets övre kant tills batterispärrarna snäpper på plats.

Tillbaka till början

Läs mer

Kontrollerar att datorn känner igen det nya minnet

Efter installation av extra minne ska du kontrollera att datorn upptäcker det nya minnet. Så här kontrollerar du datorns minne:

1. Starta datorn.
  2. När du ser Mac OS X-skrivbordet väljer du Apple-menyn () från det övre vänstra menyfältet. Välj därefter Om den här datorn.

Den totala mängden minne inkluderar det minne som följde med datorn plus det minne du har lagt till. Om du har bytt ut det gamla minnet visas den totala mängden nytt minne som du har installerat. Om du vill ha mer detaljerad information om hur mycket minne som finns installerat på datorn öppnar du Systeminformation genom att välja Apple-menyn () och därefter Om den här datorn. Klicka därefter på Mer info och sedan på Minne i avsnittet om maskinvara i Systeminformation.

Om datorn inte upptäcker minnet eller inte startar på rätt sätt kontrollerar du att minnet som du har installerat är kompatibelt med datorn och att det har installerats på rätt sätt.