Mac OS X 10.3, 10.4: Överföra data med hjälp av vanliga frågor om installationsassistenten/flyttassistenten

Läs mer om hur en del versioner av installations- eller flyttassistenten (som medföljer Mac OS X 10.4 eller senare, i mappen Verktygsprogram) enkelt kan flytta data från en tidigare Mac till en ny. Detta dokument gäller Mac OS X 10.4 och datorer med Mac OS X 10.3.4 eller senare, som exempelvis Power Mac G5-datorer (juni 2004). Installations-/flyttassistenten på dessa datorer inkluderar en funktion för dataflytt. Datan som kopieras av assistenten raderas inte från din tidigare Mac.

Mac OS X 10.4 Tiger-tips! I Mac OS X 10.4, precis som i Mac OS X 10.3.4 eller senare, körs installationsassistenten efter installation av Mac OS X 10.4. Efter detta kan Flyttassistenten (som finns i mappen Verktygsprogram) användas för att flytta data från en annan Mac (eller partition som har en tidigare version av Mac OS X via alternativet Från en annan volym i denna Mac). Mer.

Obs! En del program som förs över från en PowerPC-baserad Mac till en Intel-baserad Mac kan behöva uppdateras efter flytten.

Hitta svaren på dessa frågor i detta dokument:

Berätta mer om assistentens funktion för överföring av data.

Installationsassistenten, som medföljer datorer som har Mac OS X 10.3.4 eller senare förinstallerat, kan överföra data (inklusive inställningar och hemmappar) från en tidigare Mac (som har Mac IS C 10.1 eller senare) till din nya dator. Du behöver en FireWire-kabel för att koppla ihop de två datorerna. Assistenten erbjuder sig att överföra (eller flytta) data från din äldre dator när du slår på den nya datorn för första gången. Säkerställ först att den äldre datorns fasta programvara är uppdaterad.

När är det bäst att överföra data till min nya dator?

Det är bäst att göra det när du startar din nya dator för första gången. Säkerställ bara att du har en FireWire-kabel och att din gamla dators fasta programvara är uppdaterad. Bry dig inte om att rensa upp bland gamla filer på din gamla dator. Det tar inte någon lång stund att överföra data via FireWire och förmodligen har din nya Mac mer lagringsutrymme än din gamla.

Kan jag med hjälp av assistenten kopiera data till en dator som har en äldre version av Mac OS X installerad?

Nej, den här versionen av assistenten fungerar endast med datorn som den levererades med. Däremot kan du kopiera data från ett otal äldre datorer om de har en FireWire-port och Mac OS X 10.1 eller senare. Säkerställ att den äldre datorns fasta programvara är uppdaterad.

För att överföra data till en annan dator kan du använda något annat förutom assistenten. Exempelvis kan du använda .Mac iDisk eller Backup, eller en nätverksanslutning som Ethernet eller AirPort. Du kan till och med bränna CD- eller DVD-skivor på en dator och sedan kopiera dem från skivan till en annan dator.

Min skrivarlista överfördes inte.

Dina skrivarinställningar kan eventuellt inte överföras när flyttar data med assistenten. Läs det här dokumentet om du använder Mac OS X 10.4. Du kan även enkelt installera dem på nytt.

Mina iSync-inställningar och Bluetooth-parkopplingar är inte konfigurerade. Överfördes de inte?

Efter kopiering av information med Installationsassistenten och inloggning måste du parkoppla dina Bluetooth-enheter, och konfigurera dina iSync-inställningar på nytt. Dessa inställningar kopieras inte från din tidigare dator.

En del fönster som var öppna på min tidigare dator visas, men på oväntade platser eller till och med under Dock.

Detta kan ibland hända om fönster var öppna på din gamla dator under tiden data överfördes. Detta kan uppstå om din nya dator har en annan skärmupplösning än din gamla dator.

Om det här sker kan du helt enkelt dra fönstret dit du vill ha det. Du kan även prova en högre skärmupplösning i inställningarna för bildskärmar.

Om fönster ligger under Dock och du inte kan komma åt den väljer du Dock från Apple-menyn och sedan funktionen Slå av dölja från undermenyn. Dock försvinner. Klicka bara på fönstrets symbol för att förstora eller flytta det. Om du vill kan du slå på funktionen Dölj Dock igen.

Jag försöker flytta ett FileVault-skyddat konto med assistenten, men den säger att FileVault-användare inte kan flyttas till Mac-datorer med befintliga användare.

FileVault skyddar hemmappar genom att lagra dem i en krypterad skivavbildsfil. Den här skivavbilden kan flyttas från en äldre Mac till en nyare så länge ingenting ännu flyttats till den nyare datorn (och så länge den inte har några befintliga användarkonton).

För att flytta kontots hemmapp och kontoinställningar vid ett senare tillfälle slår du på din gamla Mac och avaktiverar kontots FileVault-skydd. Använd därefter Inställningsassistenten för att föra över det önskade kontot eller önskade data. Du kan återaktivera FileVault på din nya dator.

En del av mina inställningar överfördes inte. Särskilt inställningarna för min Strömsparare, mina säkerhetsinställningar (inklusive Kräv lösenord för att väcka datorn från vila eller från en skärmsläckare), inställningarna för min programvaruuppdatering Hämta viktiga uppdateringar i bakgrunden, mina Classic-inställningar (som exempelvis Meddela mig innan Classic startas), mina iDisk-speglingsinställningar, inställningarna för min Indatameny (inklusive ytterligare tangentbordslayouter- och metoder) och min anpassade autentiseringssökväg i Directory Access.

Det stämmer. En del inställningar överförs inte från din gamla Mac. Din nya Mac har förmodligen alternativ för Strömspararen som din gamla Mac inte hade. Vad gäller de andra inställningarna, så kan du snabbt konfigurera dem med Systeminställningar eller Directory Access. Exempelvis kan du använda Strömspararinställningarna för att konfigurera viloläges- och andra inställningar med Inställningsassistenten.

När jag försöker göra en överföring slutar min nya dator svara (den fryser). Jag provade till och med en annan FireWire-kabel.

Oroa dig inte, din nya dator okej. Det är förmodligen inte något fel på varken den eller kabeln. Den fasta programvaran i datorn som du kopierar från behöver bara uppdateras.

Om problemet kvarstår och andra FireWire-enheter är anslutna kan du prova att koppla från de andra enheterna.

Jag överförde en del data och det fungerade perfekt. Nu vill jag överföra fler data från min gamla dator. Kan jag göra det?

Visst, öppna bara Installationsassistenten (eller Flyttassistenten i Mac OS X 10.4 eller senare)! Du kan överföra allt utom FileVault-skyddade konton, som diskuterades ovan.

Efter överföringen fick jag ett meddelande om att jag kanske behöver ominstallera en del program. Jag om installerade dem, men de fungerar inte.

Du behöver förmodligen uppdatera även de programmen, så att de blir kompatibla med din nya dators Mac OS-version. Detta särskilt om du använde en mycket äldre Mac OS-version i din tidigare dator. Vanligtvis räcker det med en enkel korrigering eller en uppdatering från programmets tillverkare för att lösa vanliga problem. Kontakta programmets tillverkare för uppdateringar eller för ytterligare information.

Efter installation av min nya Macs användarkonto(n) överförde jag ett konto från min gamla Mac, som har samma namn som en min nya Macs konton. Alla data som fanns i min nya Macs konto (med samma namn) är borta!

Oroa dig inte, informationen raderades inte, den flyttades bara. Filerna i hemmappen i din nyare Macs konto finns i mappen Raderade användare, som i sin tur finns i mappen Användare. Tips! Om du överför information första gången som Installationsassistentent ber dig om det, så undgår du den här situationen.

Jag har redan installerat mina användarkonton. Efter att med hjälp av Installationsassistenten ha överfört konton med samma namn från min tidigare Mac, så kan kag inte logga in. Vad hände?

Detta uppstår om kontolösenordet på din gamla och din nya Mac är olika, även om kontonamnet är densamma. Använd lösenordet som du hade på din gamla Mac. Om du inte kommer ihåg det, så kan du återställa det.

Kan jag använda Installationsassistenten till att säkerhetskopiera eller arkivera viktiga filer till en annan enhet?

Installationsassistenten är designad för att flytta filer endast från en äldre dator till din nya (eller, i Mac OS X 10.4, från Mac OS X på en sekundär partition till Tiger-partitionen). Den är inte avsedd för att skicka eller synkronisera data till en annan dator. Men du kan undersöka lösningar från tredje part.