Snabbhjälp för Mac-underhåll

Bästa sättet att hålla din Mac i toppform är att regelbundet uppdatera din systemprogramvara, säkerhetskopiera systemet och utföra underhåll.

Tips för att hålla din Mac i toppform

1. Se till att allt är aktuellt
    Via Apple-menyn väljer du Programuppdatering (Mac-datorn måste vara ansluten till Internet). Programuppdatering kontrollerar om det finns nya versioner av dina Apple-program. Om några uppdateringar påträffas visas de i fönstret Programuppdatering. Klicka på Installera för att hämta och installera programvaran.

Du kan konfigurera Programuppdatering till att söka efter uppdateringar automatiskt varje dag, vecka eller månad.

2. Håll ordning på och namnge dina filer
    Placera dina filer där det är enkelt att hitta dem. Detta kan hjälpa till att undvika oavsiktlig borttagning av filer och att hitta saker mycket mer effektivt. Du kan organisera arbetsmiljön genom att skapa nya mappar (tryck på skift-kommando-N i Finder) och arrangera dem i en hierarki som passar dina filer bäst eller flytta filerna till befintliga mappar. Om du tappar bort en fil eller en mapp kan du använda Spotlight för att snabbt hitta den.

Tips! Gå igenom alla filer och mappar med generiska namn och ge dem mer beskrivande namn, så att du snabbt kan hitta det du behöver. Detta kan hjälpa dig hålla ordning på filerna och gör det enklare för Spotlight att söka efter och hitta det du letar efter, särskilt en fil bland digitala bilder med namn som DSC_0431.jpg osv.

Obs! Om du använder iPhoto för att hantera dina bilder ska du inte ändra filernas namn via Finder.

Obs! Detta råd gäller inte för programmen som finns i mappen Program, som Mail, iTunes, Safari och så vidare. För att undvika problem bör du lämna program i mappen Program och inte ändra namnen på dem. Du kan dra ett program till Dock om du vill starta det snabbt och enkelt från Dock.

3. Säkerhetskopiera regelbundet
    Om du skulle råka förlora filer eller behöver återställa systemet från en säkerhetskopia, kan det vara bra att ha gjort regelbundna säkerhetskopior av datorn. Du kan använda Time Machine i Mac OS X v10.5 och senare för att på ett enkelt sätt säkerhetskopiera och återställa filer till och från en annan disk. Du kan också göra manuella säkerhetskopior och spara på CD, DVD, extern hårddisk, iDisk eller på något annat lagringsmedia.

4. Arkivera filer du sällan använder om du vill ha mer hårddiskutrymme
    Du kan frigöra diskutrymme genom att arkivera stora, sällan använda filer (lär dig hur i Komprimera filer och mappar). Se till att du tänker till när du namnger arkivfilen så att du vet vad den innehåller. Ta bort alla onödiga och föråldrade filer och allt annat som du inte längre vill ha eller behöver - dra dem till papperskorgen och töm den.

5. Rengör din Mac
    Läs i Rengöra Mac-produkter om hur du rengör din Mac, skärm, mus, ditt tangentbord och annat.