Om Ultra Retina XDR-skärmen på iPad Pro (M4)

Läs om hur du får ut det mesta av Ultra Retina XDR-skärmen på din iPad Pro (M4).

En optimal tittarupplevelse

Ultra Retina XDR-skärmen på iPad Pro (M4) togs fram av Apple för att uppfylla våra otroligt höga krav. Vi tror att Ultra Retina XDR-skärmen är den bästa OLED-skärmen som någonsin har levererats i en enhet av sitt slag. Denna skärm levererar HDR (High Dynamic Range) med hög kontrast och hög ljusstyrka. ProMotion och True Tone-skärmtekniker ger en responsiv och naturlig tittarupplevelse. Ultralåg reflektion hjälper dig att hålla fokus på ditt innehåll, även i förhållanden med starkt omgivande ljus. Ett stort färgomfång ger fylliga och klara färger. Varje skärm är noggrant kalibrerad på fabriken, och tillsammans med färghanteringen som är inbyggd i iPadOS, levererar Ultra Retina XDR-skärmen otroligt exakta färger, hög ljusstyrka, High Dynamic Range och en optimal tittarupplevelse.

High Dynamic Range

Ultra Retina XDR-skärmen har också High Dynamic Range (HDR), som ger ett brett intervall av mörka och ljusa områden i bilder och video.  Det ger de mörkaste svarta tonerna och de ljusaste vita, samtidigt som dramatiska nyanser däremellan bevaras.  Bilder blir mer levande och allt du tittar på i Dolby Vision, HDR10 eller HLG ser bättre ut än någonsin tidigare.

Tandem OLED-teknik

Ultra Retina XDR-skärmen använder OLED-teknik (organisk ljusemitterande diod). För att möjliggöra en otrolig tittarupplevelse innehåller Ultra Retina XDR ytterligare förbättringar jämfört med traditionella OLED-skärmar – för första gången når den upp till samma standard som iPad Pro.

OLED-tekniken har ett otroligt högt kontrastförhållande och hög upplösning. Och utan bakgrundsbelysning avger OLED-skärmen ljus från varje pixel, vilket möjliggör en tunnare skärm. För att leverera extremt hög ljusstyrka över en stor, expansiv skärm använder iPad Pro en Tandem OLED-design, med två OLED-paneler. Ultra Retina XDR-skärmen övervinner utmaningar med traditionella OLED-skärmar med sin höga ljusstyrka, stora färgomfång och otroliga färgprecision.

Om du tittar på en OLED-skärm i en vinkel kanske färg och nyans ser annorlunda ut.  Vid lägre ljusstyrkenivåer kanske du ser en svag suddighet eller förändring av färgerna på skärmen när du rullar mot svarta bakgrunder.  Det här är egenskaper hos OLED-tekniken och är förväntat. Efter lång användning kan OLED-skärmar även få vissa visuella förändringar. Det kan röra sig om kvardröjande bild eller inbränning då bildskärmen visar svaga rester av en bild när en ny bild visas på bildskärmen. Även detta är förväntat. Kvardröjande bild är tillfällig och försvinner efter några minuters normal användning. Inbränning kan ske i mer extrema fall, som när samma bild med hög kontrast visas under en längre period.

Vi har utformat Ultra Retina XDR-skärmen att vara bäst på marknaden på att minska effekterna från inbränning på OLED-skärmar. Bland annat används särskilda algoritmer som övervakar de enskilda pixlarnas användning och skapar skärmkalibreringsdata. Med hjälp av dessa data justerar iPad Pro automatiskt ljusstyrkan för varje pixel alltefter behov, så att de synliga effekterna från inbränning minskas och tittarupplevelsen blir konsekvent. Funktionen Automatisk ljusstyrka kan minska effekterna från inbränning och kvardröjande bild ännu mer.

Dessutom kan ljusstyrkan på alla bildskärmar, även OLED- och LCD-skärmar, minska med tiden när bildskärmarna blir gamla. Det kan hända på alla elektronikprodukter för konsumenter.

Få ut så mycket som möjligt av Ultra Retina XDR-skärmen

Med den senaste versionen av iPadOS är din iPad Pro speciellt utformad för att minimera slitaget på lång sikt och förlänga livslängden på Ultra Retina XDR-skärmen. Här finns ytterligare några saker du kan göra för att få ut det mesta av Ultra Retina XDR-skärmen:

• Uppdatera din iPad Pro till den senaste versionen av iPadOS. När en ny uppdatering är tillgänglig visas en uppmaning om att uppdatera. Du kan även söka efter uppdateringar i Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

• Använd Automatisk ljusstyrka för att automatiskt justera ljusstyrkan på skärmen efter omgivningens ljus. Inställningen är aktiverad som standard. Kontrollera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Hjälpmedel > Skärm och textstorlek. Rulla sedan ned och slå på Automatisk ljusstyrka.

• Ställ in din iPad Pro på att stänga av skärmen när du inte använder den. Ju kortare tid, desto bättre för din skärm. Justera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Autolås.

• Undvik att visa statiska bilder med högst ljusstyrka under en längre period. Om du har en app som gör så att skärmen är på när du inte aktivt använder din iPad kan du tillfälligt sänka ljusstyrkan i Kontrollcenter.