Familjedelning översikt för barn och tonåringar

iPhone, iPad, Apple Watch och Mac är några av de mest kraftfulla verktyg som någonsin har gjorts för att lära sig, utforska och hålla kontakten. När du ingår i en familjedelningsgrupp hjälper skärmtid och andra föräldrakontroller dig att få en rolig och säker upplevelse samtidigt som du drar nytta av allt som din Apple-enhet har att erbjuda.

När du ingår i en familjedelningsgrupp

Med Familjedelning kan din förälder eller vårdnadshavare hjälpa till att konfigurera din enhet, så att det är lättare för dig att göra säkra val om hur du använder din enhet, vad du köper och vem som kan se dina viktiga personuppgifter.

• Vuxna i din familjegrupp kan utses som förälder eller vårdnadshavare. Dessa vuxna kan använda skärmtid och andra föräldrakontroller för att se appar och webbplatser du använder och hjälpa till att göra val om hur ofta du använder dem. De kan också hjälpa dig att undvika olämpligt innehåll, godkänna saker du vill köpa och se din plats under hela dagen.

• Om du är under 13* år måste din familjesamordnare eller annan förälder eller vårdnadshavare skapa ett Apple-ID åt dig, som automatiskt läggs till i gruppen Familjedelning. Om du är mellan 13* och 17 år kan du välja att gå med i en familjedelningsgrupp som skapats av en vuxen i din familj.

• När något ändras i din familjedelningsgrupp vet du det, till exempel får du en notis när en ny förälder eller vårdnadshavare går med i din grupp eller när din förälder eller vårdnadshavare tillåter eller inte tillåter ändringar av din Dela min platsinfo-inställningar.

• Dessa notiser visas på din hemskärm eller låsskärm där du ser textmeddelanden och andra viktiga varningar, och du ser ett rött utropstecken i appen Inställningar.

Visa information om din familjedelningsgrupp

Från och med iOS 17.5, iPadOS 17.5 och macOS Sonoma 14.5 är det lätt att se information om din familjedelningsgrupp, inklusive vilka föräldrakontroller som för närvarande är inställda för ditt konto.

Öppna bara appen Inställningar (eller Systeminställningar på Mac), tryck på Familj och tryck sedan på ditt namn.

• Tryck på Förälder/vårdnadshavare för att se de vuxna som kan ställa in föräldrakontroll åt dig och som får din skärmtid och Be om köp-förfrågan.

• Tryck på Skärmtid för att se de föräldrakontroller som din förälder eller vårdnadshavare har ställt in. För att göra ändringar kan du behöva be din förälder eller vårdnadshavare att ange sin lösenkod för skärmtid.

• Tryck på Be om köp för att se om du behöver tillåtelse att köpa exempelvis appar från App Store eller tv-program eller filmer från Apple Media Services.

• Tryck på Platsdelning för att se vem i din Familjedelningsgrupp som kan se din plats och om du kan ändra dina inställningar för Dela min platsinfo.

Se detaljer om din familjedelningsgrupp, däribland föräldrakontroller för ditt konto, i Inställningar på iPhone.

Så här hjälper dig föräldrakontroller att använda din enhet på ett säkert sätt

Med familjedelning och skärmtid kan din förälder eller vårdnadshavare hjälpa till att se till att du har en säker upplevelse när du använder din Apple-enhet.

För att dra nytta av alla funktioner för familjedelning och skärmtid ser du till att alla enheter i din familjedelningsgrupp, både dina enheter och dina föräldrars enheter, är uppdaterade till den senaste mjukvaruversionen. På så sätt synkroniseras inställningarna för skärmtid och föräldrakontroll mellan enheter. Om du behöver hjälp är det bara att fråga din förälder eller vårdnadshavare.

Prata och skicka sms på ett säkert sätt

• Med kommunikationsgränser kan din förälder eller vårdnadshavare hjälpa till att göra val om vilka kontakter du kan prata och skicka sms med och när du kan prata eller skicka sms med dem.

• Även om din förälder eller vårdnadshavare kan sätta gränser för vem du pratar och skickar sms med, tillåter inte föräldrakontroller dem att höra dina samtal eller läsa dina textmeddelanden.

• Kommunikationssäkerhetsfunktionen kan bidra till att skydda dig när du tar emot eller försöker skicka bilder eller videor som innehåller lättklätt innehåll. Kommunikationssäkerhet ger dig en extra stund att pausa och tänka efter och kan hjälpa dig att hitta resurser för att få hjälp.

• Om du är under 13* år slås kommunikationssäkerhet på automatiskt.

Inställningar för kommunikationsgränser visar gränser för vem du kan kommunicera med och när.

Se lämpligt innehåll

• Med app- och webbplatsaktivitet kan din förälder eller vårdnadshavare hjälpa dig att välja vilka appar eller funktioner du vill använda, göra smarta val om när och hur länge du använder dem och se din aktivitet i appar och på webbplatser. De kan också schemalägga skärmfri tid då du inte ska använda skärmen, så att du kan fokusera i skolan eller varva ner innan sängdags utan att bli distraherad.

• Om du känner att du behöver mer tid är det bara att fråga, när du når en gräns kan du välja En minut till en gång eller välja Be om mer tid för att skicka en förfrågan till din förälder eller vårdnadshavare.

• Med innehålls- och integritetsbegränsningar kan din förälder eller vårdnadshavare hjälpa till att se till att innehållet du har tillgång till är lämpligt för din ålder. De kan också förhindra ändringar av viktig kontoinformation.

• Om din förälder eller vårdnadshavare ställer in Be om köp behöver du deras godkännande innan du köper eller hämtar appar, filmer, tv-program, böcker eller andra kvalificerade köp på App Store.

• Om du är under 13* år filtrerar Safari automatiskt innehåll för att bara visa det som är lämpligt för din ålder.

Inställningar för innehåll och integritetsbegränsningar visar vilket innehåll du kan komma åt på din enhet.

Dela din plats på ett säkert sätt

• Din plats är bland dina mest känsliga personuppgifter och bör delas med eftertanke.

• När din familjearrangör ställer in platsdelning för din familjedelningsgrupp kan du välja om du vill dela din plats med resten av gruppen eller inte.

• Första gången en app vill eller behöver använda din plats måste den fråga, och du kan välja om och när du vill dela informationen. När en app använder din plats från Platstjänster visas en pilsymbol i statusfältet överst på din iPhone eller i Kontrollcenter.

• Din förälder eller vårdnadshavare kan förhindra ändringar av vissa integritetsinställningar, däribland Dela min platsinfo-inställningarna.

I Familjeinställningar visar Platsdelning vem i din Familjedelningsgrupp som kan se din plats under dagen.

Hantera de personuppgifter du delar

Apple designar våra produkter och tjänster för att skydda din integritet och ge dig kontroll över dina personuppgifter. Din förälder eller vårdnadshavare kan hjälpa dig att hantera dina integritetsinställningar och göra säkra val om vad du delar.

• När du ser symbolen för Data och integritetsymbolen för Data och integritet ber Apple att få använda dina personuppgifter.

• När Apple använder dina personuppgifter har du chansen att läsa mer om vilka data som samlas in och hur de används. Om du behöver hjälp ber du din förälder eller vårdnadshavare att läsa och förklara informationen för dig.

• Du kan när som helst hantera dina uppgifter, se hur de lagras och be om en kopia av de uppgifterna. Gå bara till sidan Data och integritet.

• Om du är under 13* år måste din förälder eller vårdnadshavare ge tillstånd när du gör en begäran relaterad till dina uppgifter.

När du ser symbolen för data och integritet ber Apple att få använda dina personuppgifter.

När du är redo att hantera din egen enhet

Beroende på din ålder kanske du kan lämna din familjedelningsgrupp – eller så kanske du behöver tillstånd från din familjesamordnare.

• Om du är under 13* år måste du vara med i en familjedelningsgrupp.

• Om du är mellan 13 och 17* år kan du lämna din familjedelningsgrupp om din förälder eller vårdnadshavare inte har aktiverat skärmtid för ditt konto. Om hen har det behöver du tillstånd från din familjesamordnare för att lämna gruppen.

• När du fyller 18 år kan du välja att lämna din familjedelningsgrupp eller hantera dina egna skärmtidsinställningar.

*Åldersgränserna varierar beroende på land och region

När du fyller 18 år kan du hantera dina egna skärmtidsinställningar.