Radera inbyggda Apple-appar från din iPhone, iPad eller Apple Watch

Med iOS 14 eller senare, iPadOS och watchOS 9.4 eller senare kan du radera vissa inbyggda Apple-appar från din iPhone, iPad eller Apple Watch.

När en inbyggd app raderas på enheten försvinner också relaterade användardata och konfigurationsfiler. Det kan påverka saker som relaterade systemfunktioner eller information på Apple Watch-enheten.

Inbyggda appar som du kan ta bort från din iPhone eller iPad

Om du har iOS 14 eller senare eller iPadOS kan du ta bort följande appar från din enhet:

• Aktivitet7

• Apple Books1

• Apple TV

• Kalkylator7

• Kalender

• Klocka

• Kompass7

• Kontakter2

• FaceTime3

• Filer

• Hitta5

• Freeform

• Hälsa4

• Hem

• iTunes Store

• Mail

• Kartor1

• Mätverktyg

• Musik1

• Nyheter (om tillgängligt)

• Anteckningar

• Podcaster1

• Påminnelser

• Genvägar

• Aktier

• Tips

• Översätt7

• TV (om tillgängligt)

• Röstmemon

• Plånbok

• Watch-appen6 7

• Väder

Inbyggda appar som du kan radera från Apple Watch

Om du har watchOS 9.4 eller senare kan du radera följande appar direkt från din Apple Watch:

• Aktivitet

• Alarm

• Syrenivå i blodet

• Kamerastyrning

• Kontakter

• Cykelkoll

• Djup

• EKG

• Siren

• Hitta enheter

• Hitta föremål

• Hitta personer

• Puls

• Läkemedel

• Memoji

• Mindfulness

• Buller

• Spelas nu

• Sömn

• Tidtagarur

• Timers

• Tips

• Röstmemon

• Plånbok

• Walkie-talkie (om tillgängligt)

• Träning

• Världsklocka

Radera en inbyggd app på enheten

På din iPhone eller iPad:

1. Tryck och håll ned på appen.

2. Tryck på Ta bort app eller Radera app i kontextmenyn.

3. Tryck på Radera app eller Radera i undermenyn.

Om du har en Apple Watch raderas appen även på Apple Watch-enheten om du raderar den på iPhone.

På Apple Watch:

1. Tryck på Digital Crown för att visa alla dina appar på hemskärmen.

2. Tryck på en app och håll ned.

3. Tryck på knappen RaderaIngen bildtext för denna bild bredvid appen som du vill radera och tryck sedan på Radera app för att bekräfta.

4. Tryck på Digital Crown för att avsluta.

Om du raderar en inbyggd app från din Apple Watch som också finns på din iPhone, till exempel Kontakter, raderas inte appen från din iPhone.

Återskapa en inbyggd app som du har raderat

1. På din iPhone, iPad eller Apple Watch går du till App Store.

2. Sök efter appen. Se till att du använder exakt samma namn på appen.

3. Tryck på knappen Hämta igenIngen bildtext för denna bild.

4. Vänta tills appen har återskapats och öppna den sedan från hemskärmen.

Om du har en Apple Watch återskapas appen även på Apple Watch-enheten om du återskapar den på en iPhone.

Det här händer när du raderar inbyggda appar på enheten

Att radera inbyggda appar på enheten kan påverka andra systemfunktioner:

• Om du raderar en app på en iPhone-enhet som är parkopplad med en Apple Watch försvinner appen också från Apple Watch-enheten.

• Podcaster kommer inte att vara tillgängliga med CarPlay om du raderar appen Podcaster.

• Om du raderar apparna Aktier och Väder på enheten kommer informationen från dessa appar inte vara tillgänglig någon annanstans. Exempelvis så visas inte information för aktier och väder i Notiscenter på iPhone-enheten, eller som Komplikationer eller Överblickar på Apple Watch-enheten.

• Om du raderar appen Kalkylator visas inte kalkylatorn i Kontrollcenter.

• Om du tar bort appen Puls från din Apple Watch kommer notiser om hög puls, låg puls, oregelbunden rytm och kondition inte att vara tillgängliga i din Checklista för hälsa.

Du kan återskapa en berörd funktion genom att lägga tillbaka de inbyggda apparna på enheten igen.

1. Om du raderar apparna Apple Books, Kartor, Musik eller Podcaster kan de inte användas med CarPlay. Om du raderar appen Musik kan du inte spela upp ljudinnehåll från biblioteket med appar från Apple eller tredje part på vissa bilstereoanläggningar eller stereomottagare.

2. Om du raderar appen Kontakter finns all kontaktinformation kvar i appen Telefon.

3. Om du raderar appen FaceTime kan du fortfarande ringa och ta emot FaceTime-samtal i apparna Kontakter och Telefon.

4. Om du försöker radera appen Hälsa från en iPhone-enhet som är parkopplad med en Apple Watch visas ett varningsmeddelande som uppmanar dig att ta bort parkopplingen innan du kan radera appen. Om du tar bort appen Hälsa finns alla dina data kvar på din iPhone och alla appar som du har delat hälsodata med fortsätter att komma åt dem. Du kan hantera din hälsodata i appen Inställningar > Hälsa. Läkemedelspåminnelser, Sömn, Cykelkoll och Delning av Hälsa kommer att stängas av.

5. Om du tar bort appen Hitta bryts inte platsdelningsrelationerna. När du har tagit bort Hitta väljer du Inställningar > Apple‑ID > Hitta > Vänner. Tryck på valfri vän och tryck på Sluta dela min platsinfo längst ned på informationskortet. För AirTag och andra tillbehör som inte kommer från Apple och som använder Hitta-nätverket, kommer ägare att förlora synlighet för dessa tidigare parkopplade föremål.

6. Om du försöker radera Apple Watch-appen från en iPhone-enhet som är parkopplad med en Apple Watch visas ett varningsmeddelande som uppmanar dig att ta bort parkopplingen innan du kan radera appen.

7. Appen är inte tillgänglig på iPadOS.