Batteri till MacBook Air (13 tum, M3, 2024)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• Batteriets fästmaterial

• Justeringsverktyg för batteriets flexkabel

• Batteriets pressplatta och stödram

• ESD-säker pincett

• Etanoldukar eller isopropylalkoholservetter (IPA)

• iPhone-skärmpress

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm

• Torx Plus 3IP-bit 25 mm

• Torx Plus 4IP 25 mm bit

Se en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Obs! Ett ersättningsbatteri innehåller fästmaterial till batteriet, som kan beställas separat.

Borttagning

1. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att ta bort de två 3IP-skruvarna (923-10367) från kontakthöljet till styrplattan.

2. Lyft bort änden på styrplattans böjliga kabel från kontakten.

3. Använd den justerbara vridmomentnyckel för 10–34 Ncm och 4IP-biten för att ta bort de två 4IP-skruvarna (1) från batterifacket.

4. Använd den justerbara vridmomentnyckel och 3IP-biten 25 mm för att ta bort de två 3IP-skruvarna (2) från batterifacket.

• 923-10387 (1)

• 923-10375 (2)

5. Ta tag i den första av batteriets fästflikar med en ESD-säker pincett (1). Dra försiktigt bort fästfliken från det övre höljet.

6. Ta tag i den andra av batteriets fästflikar med en ESD-säker pincett (2). Dra försiktigt bort fästfliken från det övre höljet.

7. Dra i båda batterifästflikarna för att lossa dem från batteribrickan och det övre höljet (3).

• Viktigt: Samtidigt som du håller i de två batterifästflikarna drar du den självhäftande remsan förbi kanten på det övre höljet i en något rest vinkel tills att du har tagit bort hela den självhäftande remsan (4). Låt inte de självhäftande remsorna vidröra kanten på det övre höljet när du tar bort dem.

8. Upprepa steg 5 till och med 7 för att ta bort de tre ytterligare självhäftande remsorna för batteriet (2–4). Fortsätt sedan till steg 9.

•  Varning:

• Ta bort eventuella återstående självhäftande remsor om en flik eller självhäftande remsa går sönder och du fortfarande kan se den. Försök sedan att fiska upp den trasiga remsan med en ESD-säker pincett.

• Om du inte kan se en flik eller om en självhäftande remsa går sönder och inte kan fiskas upp ska du inte lirka bort batteriet med våld. Avbryt reparationen och se Batterisäkerhet. Ett nytt övre hölje och batteri behövs för att slutföra reparationen.

9. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

10. Dra försiktigt bort styrplattans flexkabel från det övre höljet (1, 2).

•  Varning: Vik eller vecka inte flexkabeln.

11. Lyft försiktigt batteriet och håll det underifrån.

•  Varning: Rör inte mitten av batteriet (visas i rött). Håll endast batteriet genom batterifacket.

12. Ta tag i batteriets flexkabel och dra ut den under moderkortet (1) när du lyfter ut batteriet ur det övre höljet (2).

•  Varning: Ta inte ut batteriet ur batteribrickan.

•  Varning: Rör inte mitten av batteriet (visas i rött). Håll endast batteriet genom batterifacket.

Återmontering

1. Använd etanol- eller IPA-servett för att torka bort eventuella rester av batterifästmaterialet från det övre höljet.

2. Vik flikarna 90 grader vid den perforerade linjen på varje fästmaterial på batteriet enligt bilden. Ta sedan bort den självhäftande baksidan.

3. Rikta in batteriets fästmaterial över hörnen på det övre höljet enligt bilden.

4. Tryck fast batteriets självhäftande remsor på det övre höljet.

5. Upprepa steg 3 och 4 för att fästa det andra batteriets fästmaterial på det andra hörnet av det övre höljet. Fortsätt sedan till steg 6.

6. Sänk ner batteriet i det övre höljet samtidigt som du försiktigt för batteriets flexkabel under moderkortet. Se till att flexkabeln är i linje med kontakten till batteriets flexkabel på moderkortet.

•  Varning: Ta inte ut batteriet ur batteribrickan.

•  Varning: Rör inte mitten av batteriet (visas i rött). Håll endast batteriet genom batterifacket.

7. Placera justeringsverktygsstiften för batteriets flexkabel i skruvhålen enligt bilden (1).

8. Lägg verktyget plant när du sätter in inriktningsstiften i skruvhålen (2).

9. Tryck änden av batteriets flexkabel mot kontakten (3).

• Viktigt: Se till att polyesterfilmfliken sitter fast på änden av batteriets flexkabel.

10. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10–34 Nm och 4IP-biten för att delvis sätta tillbaka de två 4IP-skruvarna (923-10387) i de övre hörnen på batteribrickan

•  Varning: För att undvika att skada batterifacket i följande steg ska du inte skruva fast skruvarna mer än två varv medurs.

11. Vinkla batteribrickan (1) något uppåt och stöd den med en hand.

•  Var försiktig: Vinkla inte upp batteriet mer än 2,5 cm. Annars kan du böja batteribrickan där de två skruvarna är delvis installerade (2)

12. Använd en ESD-säker pincett under batteribrickans ena sida för att ta tag i den vikta fliken på batterifästmaterialets släppskikt. Dra sedan bort det övre släppskiktet från batteriets självhäftande remsor. Upprepa det här steget på den andra sidan.

13. Sänk ner batteriet i det övre höljet.

14. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 16 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 3IP-biten 25 mm för att skruva tillbaka de två 3IP-skruvarna (923-10375) (1) i batteribrickan.

15. Håll vridmomentvärdet på 16 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och 4IP-biten 25 mm för att helt skruva tillbaka de två 4IP-skruvarna (923-10387) (2) i batteribrickan.

16. Ta bort justeringsverktyget för batteriets flexkabel.

17. Använd en ESD-säker pincett för att ta tag i polyesterfilmfliken på batteriets flexkabel. Dra sedan fliken rakt upp för att lyfta änden av batteriflexkabeln från kontakten.

• Viktigt: Se till att du lyfter polyesterfilmfliken rakt upp. Om fliken går sönder använder du den platta änden på det svarta petverktyget för att lyfta bort änden på batteriets flexkabeln från kontakten.

18. Tryck bort änden på styrplattans flexkabel mot kontakten.

19. Tryck försiktigt på styrplattans flexkabel i de två områdena som visas för att fästa den på det övre höljet.

20. Placera kontakthöljet till styrplattan.

21. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade 3IP-biten 44 mm för att sätta tillbaka de två 3IP-skruvarna (923-10367) i kontakthöljet till styrplattan.

22. Öppna skärmen. Placera sedan datorn i stödramen med skärmen hängande över bordets kant.

23. Rikta in hålen på batteriets pressplatta över stiften på stödramen. Sänk ned pressplattan på batteriet.

•  Var försiktig: Se till att styrplattans flexkabel ligger platt mot batteriet för att undvika att den skadas av pressplattan.

24. Placera stödramen i iPhone-skärmpressen.

25. Se till att stödramen är i linje med iPhone-skärmpressens baksida.

26. Dra ned spaken tills den låses fast.

27. Vänta tills iPhone-skärmpressen piper och timern visar 0. Dra ned spaken något (1) och dra ut frigöringsknoppen (2). Lyft sedan upp spaken (3).

28. Ta bort stödramen från iPhone-skärmpressen. Placera stödramen nära bordets kant så att skärmen hänger över kanten. Lyft sedan bort pressplattan från batteriet.

29. Ta bort datorn från stödramen. Stäng skärmen och placera datorn med skärmen nedåt.

30. Om det finns släppskikt på batteriets fästflikar använder du en ESD-säker pincett för att ta bort släppskikten.

31. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att trycka fast batteriets självhäftande flikar på det övre höljet.

32. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan på hålen i batterihöljet på skruvarna i det övre höljet tills du känner ett klick.

Sätt tillbaka följande del för att slutföra återmonteringen: