Styrplatta och flexkabel för styrplatta till MacBook Air (15 tum, M3, 2024)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande del innan du börjar:

Verktyg

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• ESD-säker pincett

• Verktyg för förskjutning av mellanrum

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Klisterlappar (7,5 x 7,5 cm)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm

• Torx Plus 5IP-bit 50 mm

Se en fullständig lista över verktyg som krävs vid alla reparationer.

Viktigt

Denna procedur kan kräva ett paket med mellanlägg för styrplattan, som endast finns tillgänglig med en styrplatta för byte. Det är inte en separat beställbar del.

Borttagning

1. Öppna skärmen. Placera datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt.

2. Använd en ESD-säker pincett för att försiktigt dra bort båda ändarna av polyesterfilmen från styrplattans kontakthölje för att komma åt de två 3IP-skruvarna.

• Viktigt! Ta inte bort polyesterfilmen från höljet.

3. Använd den blå vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att ta bort de två 3IP-skruvarna (923-08925) från styrplattans kontakthölje.

4. Lyft bort änden på styrplattans böjliga kabel från kontakten.

5. Använd den justerbara vridmomentnyckeln på 10–34 Ncm och 5IP-biten för att ta bort de 10 5IP-skruvarna (923-08979) från styrplattan.

6. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

7. Dra försiktigt bort styrplattans flexkabel från det övre höljet i de två områdena som visas (1 och 2).

8. Lyft datorn från bordet (1). För styrplattans böjliga kabel genom öppningen i det övre höljet (2). Låt styrplattan ligga plant på bordet för att hålla mellanläggen på plats.

9. Lägg åt sidan styrplattan och styrplattans flexkabel om du ska sätta tillbaka den befintliga styrplattan och styrplattans flexkabel.

• Viktigt! Om mellanläggen faller ut måste de sättas tillbaka på sina ursprungliga platser. Om du inte kan avgöra var mellanläggen ursprungligen var placerade så byter du ut dem. Ett paket med mellanlägg är endast tillgängligt med en styrplatta för byte.

10. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

11. Om styrplattans flexkabel skadas ska du fälla upp låsspärren på kontakten till flexkabeln (1). Dra bort änden på styrplattans böjliga kabel. Skjut sedan ut änden på flexkabeln ur kontakten (2).

• Obs! Det finns en liten mängd fästmaterial mellan styrplattans flexkabel och styrplattan.

Återmontering

Viktigt

Om du installerar en ny böjlig kabel för styrplatta till en befintlig styrplatta eller till en ny styrplatta ska du slutföra återmonteringssteg 1. Annars går du vidare till återmonteringssteg 2.

1. För in änden på styrplattans nya böjliga kabel i kontakten på styrplattan (1). Fäll sedan ned låsspärren (2). Tryck på änden av styrplattans flexkabel för att fästa den vid styrplattan.

2. Lägg datorns tangentbord nedåt. Låt skärmen hänga över bordets kant. Håll sedan batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

3. Se till att styrplattans mellanlägg sitter på plats på styrplattan. Om du behöver montera nya mellanlägg fortsätter du med återmonteringssteg 4. Annars går du vidare till återmonteringssteg 5.

4. Använd en ESD-säker pincett för att installera mellanläggen på lämpliga platser på styrplattan. Placera fyra ovala mellanlägg på de yttre skruvhålen. Placera sedan två runda mellanlägg på de mittersta skruvhålen.

• Obs! Det nya paketet med mellanlägg för styrplattan innehåller tre storlekar av ovala mellanlägg och tre storlekar av runda mellanlägg. Börja med ovala mellanlägg på 0,225 mm och runda mellanlägg på 0,250 mm.

• 0,175 mm oval (806-06499)

• 0,225 mm oval (806-06501)

• 0,275 mm oval (806-06503)

• 0,200 mm rund (806-05810)

• 0,250 mm rund (806-05026)

• 0,300 mm rund (806-05813)

5. Lyft datorn och för änden på styrplattans flexkabel genom det övre höljet enligt bilden.

6. Fortsätt att försiktigt dra styrplattans flexkabel genom öppningen i det övre höljet (1). Sänk långsamt ner datorn över styrplattan och rikta in skruvhålen i det övre höljet mot skruvhålen i styrplattan. Låt skärmen hänga över bordets kant (2).

7. Pressa änden av styrplattans böjliga kabel mot kontakten på moderkortet.

8. Använd en ESD-säker pincett för att försiktigt dra bort båda ändarna av polyesterfilmen från höljet för styrplattans flexkabel.

9. Använd den blå vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att sätta tillbaka de två 3IP-skruvarna (923-08925). Tryck sedan polyesterfilmen över båda skruvarna.

10. Tryck på de två områdena som visas för att fästa styrplattans flexkabel på det övre höljet.

• Om du installerar en ny flexkabel för styrplattan ska du ta bort den självhäftande baksidan innan du fäster flexkabeln på det övre höljet.

11. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

12. Använd den justerbara vridmomentnyckeln 10–34 Ncm och 5IP-biten för att delvis sätta tillbaka de tio 5IP-skruvarna (923-08979) på styrplattan.

13. Placera datorn upprätt. Sätt i de två spetsarna på en mellanrumsförskjutning i mellanrummet mellan styrplattan och det övre höljet. Börja med det nedre vänstra hörnet av styrplattan. Tryck sedan försiktigt mellanrumsförskjutningen på plats. Fäst mellanrumsförskjutningen på styrplattan med en bit kaptontejp.

14. Sätt fast en bit kaptontejp på mitten av styrplattan (1). Håll i ena änden av tejpen enligt bilden. Tryck sedan och dra (2) så att ett litet mellanrum skapas mellan styrplattan och det övre höljet i det övre högra hörnet (3).

15. Upprepa steg 13 för att placera ut den andra mellanrumsförskjutningen i det övre högra hörnet på styrplattan. Fortsätt sedan till steg 16.

16. Upprepa steg 13 och 14 och placera ut de två återstående mellanrumsförskjutningarna på styrplattans nedre högra och övre vänstra hörn. Fortsätt sedan till steg 17.

17. Se till att alla mellanrumsförskjutningar sitter fast på styrplattan med en bit kaptontejp.

18. Lägg datorns tangentbord nedåt. Låt skärmen hänga över bordets kant.

19. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 16 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att helt sätta tillbaka de fyra yttre 5IP-hörnskruvarna i styrplattan.

20. Vänd datorn upprätt. För att kontrollera att ovansidan av styrplattan är på rätt höjd kan du rikta in en klisterlapp på styrplattans övre kant. Se till att klisterlappen ligger dikt an mot det övre höljet.

21. För att kontrollera att den nedre delen av styrplattan är på rätt höjd, lägger du två klisterlappar på varandra på styrplattans nedre kant. Se till att de två klisterlapparna ligger dikt an mot det övre höljet.

22. Om styrplattan har rätt höjd fortsätter du till steg 23. Om styrplattans sidor är högre eller lägre än det övre höljet eller om mellanrummet runt styrplattan och det övre höljet är ojämnt tar du bort klisterlapparna, mellanrumsförskjutningarna och kaptontejpen. Placera datorn på bordets kant med bildskärmen hängande nedåt. Upprepa borttagningssteg 2 till och med 11. Följ sedan återmonteringssteg 2 till och med 22.

• Viktigt!

• Om styrplattan är högre än det övre höljet använder du de tunnare mellanläggen på

• Om styrplattan är lägre än det övre höljet använder du de tjockare mellanläggen på

23. Lägg datorns tangentbord nedåt. Låt skärmen hänga över bordets kant.

24. Håll det justerbara vridmomentet på 16 Ncm. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och 5IP-biten för att helt sätta tillbaka de återstående sex 5IP-skruvarna.

25. Lägg batterihöljet på batteriet. Tryck sedan in de svarta flikarna i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

26. Vänd datorn upprätt. Använd den platta sidan av det svarta petverktyget för att lyfta bort mellanrummen och kaptontejpen från styrplattan.

Sätt tillbaka följande del för att slutföra återmonteringen: