OS X Lion - Teknisk information

Allmänna krav

• Mac-dator med en processor av typen Intel Core 2 Duo, Core i3, Core i5, Core i7 eller Xeon

• 2 GB minne

• OS X 10.6.6 eller senare (10.6.8 rekommenderas)

• 7 GB ledigt hårddiskutrymme

• En del funktioner kräver ett Apple-ID, särskilda villkor gäller.

• Vissa funktioner kräver ett kompatibelt Internetabonnemang som kan vara avgiftsbelagt.

Krav för specifika funktioner

Time Machine

kräver en extra hårddisk eller Time Capsule (säljs separat).

Photo Booth

kräver en FaceTime- eller iSight-kamera (inbyggd eller extern), UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire. När bakgrundseffekter används med en DV-kamera måste fokus, exponering och vitbalans vara fixerade.

FaceTime

Videosamtal kräver en inbyggd FaceTime-kamera, en iSight-kamera (inbyggd eller extern), en UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire och en Internetanslutning med 128 Kbit/s i båda riktningarna. HD-videosamtal kräver en inbyggd FaceTime-HD-kamera och en Internetanslutning med 1 Mbit/s i båda riktningarna. För att ta emot HD-videosamtal krävs en Intel-baserad Mac med stöd för videosamtal i HD.

Skärmdelning

i iChat och Finder kräver en Internetanslutning med 128 Kbit/s (300 Kbit/s rekommenderas).

iChat

Ljudchattar kräver en mikrofon och en Internetanslutning med 56 Kbit/s. Videochattar kräver en FaceTime- eller iSight-kamera (inbyggd eller extern), en UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire och en Internetanslutning med 128 Kbit/s i båda riktningarna.

När bakgrundseffekter används med en DV-kamera måste fokus, exponering och vitbalans vara fixerade. En del iChat-funktioner fungerar bättre med högre systemkapacitet.

AirDrop

stöder följande Mac-modeller:

• MacBook Pro (sent 2008 eller nyare)

• MacBook Air (sent 2010 eller nyare)

• MacBook (sent 2008 eller nyare)

• iMac (tidigt 2009 eller nyare)

• Mac mini (mitten av 2010 eller nyare)

• Mac Pro (tidigt 2009 med AirPort Extreme-kort eller mitten av 2010)

Boot Camp

stöder nuvarande Boot Camp-installationer med Windows XP Service Pack 2, Windows Vista eller Windows 7. Nya Boot Camp-installationer kräver Windows 7 (säljs separat).

Stöd för Exchange

kräver Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 1 Update Rollup 4 eller Exchange Server 2010. Automatisk inställning kräver att funktionen Autodiscovery aktiveras på Microsoft Exchange Server.

Filminspelning med QuickTime X

kräver en FaceTime- eller iSight-kamera (inbyggd eller extern), en UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire.

OpenCL

kräver något av följande grafikkort eller grafikprocessorer:

• NVIDIA GeForce 320M, GeForce GT 330M, GeForce 9400M, GeForce 9600M GT, GeForce 8600M GT, GeForce GT 120, GeForce GT 130, GeForce GTX 285, GeForce 8800 GT, GeForce 8800 GS, Quadro FX 4800, Quadro FX5600

• ATI Radeon HD 4670, ATI Radeon HD 4850, Radeon HD 4870, ATI Radeon HD 5670, ATI Radeon HD 5750, ATI Radeon HD 5770, ATI Radeon HD 5870

• AMD Radeon HD 6630M, AMD Radeon HD 6750M, AMD Radeon HD 6770M, AMD Radeon HD 6970M

Gester

kräver en Multi-Touch-styrplatta, Magic Trackpad eller Magic Mouse.

VoiceOver-gester

kräver en Multi-Touch-styrplatta eller Magic Trackpad.

Mac App Store

är i Sverige och många andra länder endast tillgänglig för personer som är minst 13 år. Kompatibel hårdvara och program samt Internetanslutning krävs. Bredband rekommenderas och avgifter kan tillkomma. Särskilda villkor gäller.

Så här skaffar du OS X Lion

Finns på alla nya Mac-datorer.

Sedan OS X Lion släpptes i juli levereras alla nya Mac-datorer med OS X Lion.

Uppgradera från OS X 10.6 Snow Leopard.

Använd Programuppdatering för att uppgradera till OS X 10.6.8 innan du köper OS X Lion från Mac App Store. Installationsprogrammet för OS X Lion hämtas till Dock och startar automatiskt. Följ anvisningarna på skärmen för att slutföra installationen.

Volymlicenser för OS X Lion

Hämta OS X Lion digitalt, installera och använd det på alla Mac-datorer i ditt företag eller på din utbildningsinstitution. Läs mer

Det här ingår i OS X Lion

Program

• Adressbok

• Automator

• Kalkylator

• Chess

• Dashboard

• Ordlista

• DVD-spelare

• FaceTime

• Typsnittsbok

• iCal

• iChat

• Bildinsamling

• iTunes

• Launchpad

• Mail

• Mission Control

• Photo Booth

• Förhandsvisning

• QuickTime Player

• Safari

• Kom-ihåg-lappar

• Systeminställningar

• Textredigerare

• Time Machine

Verktygsprogram

• Aktivitetskontroll

• AirPort-verktyg

• Ljud-/MIDI-inställningar

• Bluetooth Fildelning

• Boot Camp-assistent

• ColorSync-verktyg

• Systemmeddelanden

• Färgmätare

• Skivverktyg

• Skärmavbildning

• Grapher

• Nyckelhanterare

• Flyttassistent

• Nätverksverktyg

• Podcast-insamling

• Podcast Publisher

• RAID-verktyg

• AppleScript-redigerare

• Systeminformation

• Terminal

• VoiceOver-verktyg

• X11

Språk

• Engelska

• Japanska

• Franska

• Tyska

• Spanska

• Italienska

• Nederländska

• Svenska

• Danska

• Norska

• Finska

• Traditionell kinesiska

• Förenklad kinesiska

• Koreanska

• Portugisiska (Brasilien)

• Portugisiska (Portugal)

• Ryska

• Polska

• Tjeckiska

• Turkiska

• Ungerska

• Arabiska

Läs mer om program och verktygsprogram

Lion-återställning

OS X Lion har en inbyggd återställningspartition med verktyg som hjälper dig att reparera din Mac. Det är en ny funktion som du kan använda för att reparera hårddiskar eller installera om OS X Lion utan skivor. Håll ned kommando-R när datorn startar för att aktivera återställningsfunktionen, eller håll ned alternativtangenten när datorn startar för att välja återställningsfunktionen. Du kan återställa datorn från en Time Machine-säkerhetskopia, installera om OS X Lion via Internet från Apples servrar eller använda Skivverktyg för att reparera eller radera en hårddisk.