OS X El Capitan - Teknisk information

Allmänna krav

• OS X 10.6.8 eller senare

• 2 GB minne

• 8 GB ledigt utrymme

• En del funktioner kräver ett Apple-ID, särskilda villkor gäller.

• Vissa funktioner kräver ett kompatibelt internetabonnemang som kan vara avgiftsbelagt.

Mac-systemkrav

För att ta reda på vilken Mac-modell du har, klicka på Apple-ikonen högst upp till vänster på skärmen, välj Om den här datorn och sedan Mer info. Följande Mac-modeller är kompatibla med OS X El Capitan:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook (i aluminium från slutet av 2008, eller tidigt 2009 eller nyare)

• MacBook Pro (mitten av/sent 2007 eller nyare)

• MacBook Air (sent 2008 eller nyare)

• Mac mini (tidigt 2009 eller nyare)

• iMac (mitten av 2007 eller nyare)

• Mac Pro (tidigt 2008 eller nyare)

• Xserve (tidigt 2009)

Funktionskrav

Handoff och Instant Hotspot

Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook Pro (2012 eller nyare)

• MacBook Air (2012 eller nyare)

• Mac mini (2012 eller nyare)

• iMac (2012 eller nyare)

• Mac Pro (sent 2013)

Handoff kräver en iPhone, iPad eller iPod touch med Lightning-kontakt och iOS 8 eller senare.

Instant Hotspot kräver en iPhone eller iPad med surfabonnemang, Lightning-kontakt och iOS 8.1 eller senare samt att din operatör erbjuder en tjänst för internetdelning.

Telefonsamtal

Telefonsamtal kräver en iPhone med iOS 8 eller senare och ett aktivt abonnemang.

Sms

Sms kräver en iPhone med iOS 8.1 eller senare och ett aktivt abonnemang.

AirDrop

AirDrop mellan Mac-datorer och iOS-enheter stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook Pro (2012 eller nyare)

• MacBook Air (2012 eller nyare)

• Mac mini (2012 eller nyare)

• iMac (2012 eller nyare)

• Mac Pro (sent 2013)

AirDrop till iOS-enheter kräver en iPhone, iPad eller iPod touch med Lightning-kontakt och iOS 7 eller senare.

AirDrop mellan två Mac-datorer stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook (aluminiummodellen från slutet av 2008 eller nyare)*

• MacBook Pro (sent 2008 eller nyare)*

• MacBook Air (sent 2010 eller nyare)

• Mac mini (mitten av 2010 eller nyare)

• iMac (tidigt 2009 eller nyare)

• Mac Pro (tidigt 2009 med AirPort Extreme-kort eller mitten av 2010)

Time Machine

Kräver en extra hårddisk eller AirPort Time Capsule (säljs separat).

Metal

Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook Pro (mitten av 2012 eller nyare)

• MacBook Air (mitten av 2012 eller nyare)

• Mac mini (sent 2012 eller nyare)

• iMac (sent 2012 eller nyare)

• Mac Pro (sent 2013 eller nyare)

Photo Booth

Kräver en FaceTime- eller iSight-kamera (inbyggd eller extern), UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire.

FaceTime

Videosamtal kräver en inbyggd FaceTime-kamera, en iSight-kamera (inbyggd eller extern), en UVC-kamera (USB Video Class) eller DV-kamera med FireWire samt en bredbandsanslutning.

Läs mer om FaceTime

Boot Camp

Stöder befintliga Boot Camp-installationer med Windows XP Service Pack 2, Windows Vista, Windows 7, Windows 8 eller Windows 10. Nya Boot Camp-installationer kräver Windows 8 eller Windows 10 (säljs separat).

Stöd för Exchange

Kräver Samlad uppdatering 4 för Microsoft Exchange Server 2007 Service Pack 1, Exchange Server 2010 eller Exchange 2013. Automatisk inställning kräver att funktionen Autodiscovery aktiveras på Microsoft Exchange Server.

AirPlay

AirPlay-dubblering kräver en Apple TV (andra generationen eller senare). Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook Pro (tidigt 2011 eller nyare)

• MacBook Air (mitten av 2011 eller nyare)

• Mac mini (mitten av 2011 eller nyare)

• iMac (mitten av 2011 eller nyare)

• Mac Pro (sent 2013)

AirPlay för webbvideo kräver Apple TV (andra generationen eller senare).

P2P-AirPlay kräver en Mac (2012 eller senare) med OS X Yosemite eller senare och en Apple TV (tredje generationen Rev. A, modell A1469 eller senare) med Apple TV-mjukvaran 7.0 eller senare.

Power Nap

Stöds av följande Mac-modeller:

• MacBook (tidigt 2015)

• MacBook Pro med Retina-skärm (mitten av 2012 eller nyare)

• MacBook Air (sent 2010 eller nyare)

• Mac mini (sent 2012 eller nyare)

• iMac (sent 2012 eller nyare)

• Mac Pro (sent 2013)

Gester

Kräver en Multi-Touch-styrplatta, Force Touch-styrplatta, Magic Trackpad eller Magic Mouse.

Force Touch-gester kräver en Force Touch-styrplatta.

VoiceOver-gester kräver en Multi-Touch-styrplatta, Force Touch-styrplatta eller Magic Trackpad.

Diktering

Diktering kräver en mikrofon (inbyggd eller extern).

Mac App Store

I Sverige och många andra länder är Mac App Store endast tillgängligt för personer som fyllt 13 år.

Vad ingår?

Appar och program

• Automator

• Kalkylator

• Kalender

• Schack

• Kontakter

• Dashboard

• Ordbok

• DVD-spelare

• FaceTime

• Typsnittsbok

• iBooks

• Bildinsamling

• iTunes

• Launchpad

• Mac App Store

• Mail

• Kartor

• Meddelanden

• Mission Control

• Anteckningar

• Photo Booth

• Bilder

• Förhandsvisning

• QuickTime Player

• Påminnelser

• Safari

• Kom-ihåg-lappar

• System­inställningar

• Textredigerare

• Time Machine

Läs mer om de inbyggda apparna

Verktyg

• Aktivitets­kontroll

• AirPort-verktyg

• AppleScript-redigerare

• Ljud-/MIDI-inställningar

• Bluetooth Filöverföring

• Boot Camp-assistent

• ColorSync-verktyg

• Systemmeddelanden

• Färgmätare

• Skivverktyg

• Skärmavbildning

• Grapher

• Nyckelhanterare

• Flyttassistent

• Systeminformation

• Terminal

• VoiceOver-verktyg

Språk

• Arabiska

• Katalanska

• Kroatiska

• Förenklad kinesiska

• Traditionell kinesiska

• Tjeckiska

• Danska

• Nederländska

• Engelska

• Finska

• Franska

• Tyska

• Grekiska

• Hebreiska

• Ungerska

• Indonesiska

• Italienska

• Japanska

• Koreanska

• Malajiska

• Norska

• Polska

• Brasiliansk portugisiska

• Portugisiska

• Rumänska

• Ryska

• Slovakiska

• Spanska

• Spanska (Mexiko)

• Svenska

• Thailändska

• Turkiska

• Ukrainska

• Vietnamesiska

*MacBook Pro (17-tums, sent 2008) och den vita modellen av MacBook (sent 2008) stöder inte AirDrop.

Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla länder eller områden. Klicka här om du vill se hela listan.

iCloud kräver iOS 5 eller senare på iPhone 3Gs eller senare, iPod touch (tredje generationen eller senare), iPad eller iPad mini, en Mac med OS X Lion 10.7.5 eller senare eller en PC med Windows 7 eller Windows 8 (Outlook 2007 eller senare eller en modern webbläsare krävs för tillgång till e-post, kontakter och kalendrar). Vissa funktioner kräver iOS 8 och OS X Yosemite eller senare. Vissa funktioner kräver wifi-anslutning. En del funktioner finns inte i alla länder. För vissa tjänster är anslutningen begränsad till tio enheter.