Om skyddet mot vatten på Apple Watch

Läs om skyddet mot vatten på Apple Watch och vad du kan göra om din enhet av misstag blir blöt.

Är Apple Watch vattentät?

Apple Watch är stänk- och vattentålig, men inte vattentät.  Du kan till exempel ha på dig och använda din Apple Watch under aktiviteter som träning (svett är till exempel inget problem), promenader i regn och när du tvättar händerna. Med Apple Watch Ultra kan du också delta i höghastighetsvattensporter och sportdykning på upp till 40 meter.

• Apple Watch Series 1 och Apple Watch (första generationen) har skydd mot vatten i klass IPX7 enligt IEC-standarden 60529.

• Apple Watch Series 2 och senare är klassificerade som vattentåliga ned till 50 meter enligt ISO-standarden 22810:2010.

• Apple Watch Ultra och senare är klassificerad som vattentålig ned till 100 meter enligt ISO-standarden 22810:2010 och uppfyller kraven i EN13319.

• Apple Watch Series 7 och senare är klassificerade som dammtäta i klass IP6X.

• Apple Watch Ultra och senare är klassificerade som dammtäta i klass IP6X.

• Magnetlänk, modernt spänne (i FineWoven),läderlänk, modernt spänne (i läder), milanesisk loop, länkarmband och Hermès läder- och stickade armband är inte vattentäta.

Kan jag ha min Apple Watch på mig när jag dyker, simmar eller duschar?

Om du har en Apple Watch Ultra eller senare kan du ha på dig den när du sportdyker ned till 40 meter och vid andra vattenaktiviteter som när du simmar, duschar eller åker vattenskidor.*

Apple Watch Series 2 och senare kan användas vid aktiviteter på grunt vatten som att simma i en pool eller havet, men du bör inte använda andra modeller än Apple Watch Ultra eller senare om du dyker, åker vattenskidor eller utför andra vattenaktiviteter som innebär höga hastigheter eller större djup.

Apple Watch Series 1och Apple Watch (1:a generationen) är stänk- och vattentåliga, men att sänka ner dessa modeller i vatten rekommenderas inte.

Alla Apple Watch-armband är inte lämpliga att användas i vatten. Till exempel är inte armband i rostfritt stål och läder vattentåliga och de bör inte komma i kontakt med vätskor.

* Viktig information om säkerhet vid användning av Apple Watch Ultra vid undervattensaktiviteter finns i Mäta undervattenstemperatur, tidslängd och djup på Apple Watch Ultra i användarhandboken till Apple Watch Ultra.

Vad ska jag undvika när jag har på mig min Apple Watch?

Vattentåligheten är inte permanent och kan försämras med tiden. Det går inte att på nytt kontrollera om Apple Watch är skyddad mot vatten, eller återförsluta den igen för att skydda mot vatten. Följande kan påverka vattentåligheten för din Apple Watch och bör undvikas:

• Tappa din Apple Watch eller utsätta den för andra stötar

• Utsätta din Apple Watch för tvål eller tvålvatten (till exempel i samband med att du duschar eller badar)

• Utsätta din Apple Watch för parfym, lösningsmedel, rengöringsmedel, syra eller sura livsmedel, insektsmedel, hudkräm, solskydd, olja eller hårfärgningsmedel

• Utsätta andra Apple Watch-modeller än Apple Watch Ultra eller senare för vattenaktiviteter som innebär höga hastigheter (till exempel när du åker vattenskidor)

• Ha på dig din Apple Watch när du dyker från klippor eller höga höjder

• Ha på dig Apple Watch i en ångbastu

• Ha på dig andra Apple Watch-modeller än Apple Watch Ultra eller senare i en bastu

• Ha på dig Apple Watch Ultra eller senare i en bastu varmare än 55° C (130° F)

Även om ovanstående bör undvikas och din Apple Watch ändå oavsiktligt kommer i kontakt med tvål, schampo, balsam, hudkräm, parfym, lösningsmedel, rengöringsmedel, syra eller sura livsmedel, insektsmedel, solskydd, olja, hårfärgningsmedel eller något annat ämne än vatten, bör den rengöras med varmt sötvatten och torkas med en luddfri trasa.  Kemikalier i dessa föremål kan påverka vattentätningar och akustiska membran negativt.

Vad ska jag göra om min Apple Watch blir blöt?

För att ta bort vatten från din Apple Watch torkar du av den med en luddfri trasa. Undvik att använda värme, tryckluft eller sprejer. Rengör och torka Apple Watch, armbandet och din hud efter att du har tränat eller svettats mycket. Skölj försiktigt Apple Watch Series 2 och senare efter simning under lätt rinnande varmt sötvatten.  Torka Apple Watch och bandet ordentligt efteråt. Läs mer om hur man rengör Apple Watch.

Följ nedanstående anvisningar om högtalaren låter tilltäppt efter att Apple Watch blev blöt. För inte in något i öppningarna, till exempel portarna för mikrofonen eller högtalaren, och skaka inte klockan för att få bort vatten. Om du låter din Apple Watch laddas under natten kan avdunstningen påskyndas.

På Apple Watch Series 3 och senare kan mätningarna från den barometriska höjdmätaren bli mindre exakta om det kommer in vatten i luftventilen (till exempel vid simning). Höjdmätaren mäter lika exakt som vanligt efter att vattnet har dunstat bort.

Apple Watch Series 2 och senare

När du påbörjar en simtur låser din Apple Watch automatiskt skärmen med Undervattenslås för att undvika oavsiktliga tryck. Om du har en Apple Watch Ultra eller senare kan du dessutom låta den aktivera Undervattenslås automatiskt när den är nedsänkt på ett djup av minst 10 cm. När du är klar trycker du ner och hålller på* Digital Crown för att låsa upp skärmen och avlägsna eventuellt vatten från din Apple Watch. En rad toner spelas för att avlägsna allt vatten som finns kvar i högtalaren.

Du avlägsnar vatten manuellt från din Apple Watch genom att trycka på sidoknappen för att öppna Kontrollcenter (i watchOS 9 eller tidigare trycker du ned på skärmens nederkant och sveper sedan uppåt). Tryck på Undervattenslås och tryck sedan ned Digital Crown för att låsa upp skärmen och avlägsna vatten från högtalaren.

* Om din Apple Watch har watchOS 8 eller tidigare vrider du på Digital Crown i stället för att trycka på den.

Apple Watch Series 1 eller tidigare

Kontrollera om det finns vatten i mikrofonen eller högtalaren genom att placera enheten med högtalarsidan nedåt på en mjuk luddfri trasa och se efter om vatten droppar ut. Vatten i porten kan försämra högtalarens eller mikrofonens prestanda tills det avdunstar helt.