Om dubbeltryck inte fungerar på din Apple Watch

Läs om vad du ska göra om dubbeltrycksgesten inte fungerar som förväntat på din Apple Watch Series 9 eller Apple Watch Ultra 2.

Om din klocka inte känner igen gesten

Om du provar dubbeltrycksgesten men din klocka inte känner igen den följer du dessa steg:

1. Lyft handleden för att väcka skärmen. Skärmen måste bli ljusare innan du försöker med dubbeltrycksgesten. Tryck ihop pekfingret och tummen två gånger på handen med klockan, i samma takt som du dubbelklickar på en styrplatta eller dubbelklickar på sidoknappen för Apple Pay. Försök att utföra gesten när du sitter eller står still.* Om du vill veta mer öppnar du appen Inställningar på klockan och trycker sedan på Gester > Tryck snabbt två gånger > Läs mer i Tips.

2. Se till att din klocka är upplåst och sitter bra på handleden.

3. På urtavlan kontrollerar du om strömsparlägeströmsparläge, sömnfokus,sömnfokus biograflägebiografläge eller vattenlåsvattenlås är aktiverat. Dubbeltryck är endast tillgängligt när du stänger av dessa funktioner i Kontrollcenter.

4. Se till att din klocka inte är parkopplad som en klocka med familjeinställning.

5. Se till att dubbeltryck är på. Om du vill kontrollera det öppnar du appen Inställningar på klockan och trycker sedan på Gester > Tryck snabbt två gånger. Dubbeltryck kan inte aktiveras när någon av följande hjälpmedelsinställningar är på: AssistiveTouch, Snabbåtgärder, Zooma med handgester eller VoiceOver med handgester.

6. Kontrollera att Handledsavkänning är aktiverat. Om du vill kontrollera det öppnar du appen Inställningar på din klocka och trycker sedan på Lösenkod.

7. Se till att Väck vid handledshöjning är på. Om du vill kontrollera det öppnar du appen Inställningar på din klocka och trycker sedan på Visning och ljusstyrka.

*Apple Watch kanske inte upptäcker dubbeltryck när du går i trappor, springer eller cyklar, eller om du har en tatuering på handleden.

Om din aktivitet anropar dubbeltryck oavsiktligt

Under vissa aktiviteter kan Apple Watch känna igen dubbeltrycksgesten när du inte hade för avsikt att använda den. Du kan stänga av dubbeltryck och sedan slå på det igen:

1. Öppna appen Inställningar på din klocka.

2. Tryck på Gester > Tryck snabbt två gånger och stäng sedan av Tryck snabbt två gånger.

3. När du är klar med aktiviteten slår du på dubbeltryck igen.

Om symbolen för dubbeltryck skakar från sida till sida

När du använder dubbeltryck visas symbolen för dubbeltryck  en kort stund högst upp på skärmen. Om symbolen för dubbeltryck  skakar från sida till sida, är dubbeltryck inte tillgängligt för den skärmen eller appen från tredje part.

Här är några vanliga åtgärder som är tillgängliga med dubbeltryck:

• Spela upp och pausa musik, poddar, ljudböcker och andra medier i Spelas nu

• Svara på eller avsluta ett telefonsamtal

• Stoppa en timer

• Svara på ett meddelande

• Öppna Smart trave från urtavlan och bläddra igenom widgetar

• Snooza ett larm

• Ta en bild i Kamerafjärrkontroll

• Spela in ett röstmemo

• Pausa och återuppta ett stoppur

• Byta läge på ficklampan

Dubbeltryck är inte tillgängligt när du använder appen Djup eller tar ett EKG.

Om du behöver mer hjälp

Om dubbeltrycksgesten fortfarande inte fungerar följer du dessa steg:

1. Se till att din Apple Watch är uppdaterad till watchOS 10.1 eller senare.

2. Starta om Apple Watch.

3. Öppna appen Inställningar på klockan och tryck sedan på Gester > Tryck snabbt två gånger. Stäng av Tryck snabbt två gånger och slå sedan på den igen.

4. Se till att du har på dig klockan på handleden som du valde i Inställningar. Om du vill kontrollera det öppnar du appen Inställningar på din klocka och trycker sedan på Allmänt > Riktning.