Om stänk-, vatten- och dammtålighet på iPhone 7 och senare

Läs mer om stänk-, vatten- och dammtålighet på din iPhone och vad du kan göra om din iPhone oavsiktligt blir blöt.

Dessa iPhone-modeller är stänk-, vatten- och dammtåliga och testade i laboratorium:

• iPhone 15

• iPhone 15 Plus

• iPhone 15 Pro

• iPhone 15 Pro Max

• iPhone 14

• iPhone 14 Plus

• iPhone 14 Pro

• iPhone 14 Pro Max

• iPhone 13

• iPhone 13 mini

• iPhone 13 Pro

• iPhone 13 Pro Max

• iPhone 12

• iPhone 12 mini

• iPhone 12 Pro

• iPhone 12 Pro Max

• iPhone SE (2:a generationen)

• iPhone 11

• iPhone 11 Pro

• iPhone 11 Pro Max

• iPhone XS

• iPhone XS Max

• iPhone XR

• iPhone X

• iPhone 8

• iPhone 8 Plus

• iPhone 7

• iPhone 7 Plus

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på sex meter i upp till 30 minuter):

• iPhone 15

• iPhone 15 Plus

• iPhone 15 Pro

• iPhone 15 Pro Max

• iPhone 14

• iPhone 14 Plus

• iPhone 14 Pro

• iPhone 14 Pro Max

• iPhone 13

• iPhone 13 mini

• iPhone 13 Pro

• iPhone 13 Pro Max

• iPhone 12

• iPhone 12 mini

• iPhone 12 Pro

• iPhone 12 Pro Max

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på fyra meter i upp till 30 minuter):

• iPhone 11 Pro

• iPhone 11 Pro Max

Dessa modeller bedöms som IP68 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på två meter i upp till 30 minuter):

• iPhone 11

• iPhone XS

• iPhone XS Max

Dessa modeller bedöms som IP67 enligt IEC-standard 60529 (maxdjup på en meter i upp till 30 minuter):

• iPhone SE (2:a generationen)

• iPhone SE (3:e generationen)

• iPhone XR

• iPhone X

• iPhone 8

• iPhone 8 Plus

• iPhone 7

• iPhone 7 Plus

Graden av tålighet mot vatten, stänk och damm är inte permanent och skyddet kan minska vid normal användning. Fuktskador täcks inte av garantin men du kan ha rättigheter enligt konsumentköplagen.

De här modellerna är tåliga mot oavsiktliga spill från vanliga vätskor som läsk, öl, kaffe, te, och juice:

• iPhone 15

• iPhone 15 Plus

• iPhone 15 Pro

• iPhone 15 Pro Max

• iPhone 14

• iPhone 14 Plus

• iPhone 14 Pro

• iPhone 14 Pro Max

• iPhone 13

• iPhone 13 mini

• iPhone 13 Pro

• iPhone 13 Pro Max

• iPhone 12

• iPhone 12 mini

• iPhone 12 Pro

• iPhone 12 Pro Max

• iPhone SE (2:a generationen)

• iPhone 11

• iPhone 11 Pro

• iPhone 11 Pro Max

• iPhone XS

• iPhone XS Max

• iPhone XR

Undvik följande för att förhindra fuktskador:

• Simma eller bada med iPhone

• Utsätta din iPhone för vatten med högt tryck eller hög hastighet, som från en dusch eller som kan uppstå när du surfar eller åker vattenskidor, wakeboard eller jet-ski

• Använda iPhone i bastu eller ångbastu

• Avsiktligt sänka ned iPhone i vatten

• Använda iPhone utanför det rekommenderade temperaturintervallet eller i extremt fuktiga förhållanden

• Tappa iPhone eller utsätta den för andra stötar

• Montera ned iPhone, inklusive lossa skruvar

Undvik att exponera din iPhone för tvål, tvättmedel, syra och syrerik mat och vätskor, till exempel parfym, insektsmedel, lotion, solskyddsmedel, olja, limborttagningsmedel, hårfärgningsmedel och lösningsmedel. Om din iPhone kommer i kontakt med ett av dessa ämnen följer du instruktionerna för att rengöra din iPhone.

Vad ska jag göra om min iPhone blir blöt?

1. Om du spiller någon annan vätska än vatten på din iPhone ska du skölja av det påverkade området med vatten.

2. Torka av din iPhone med en mjuk, luddfri trasa, till exempel en glasögonduk.

Se till att din iPhone är torr innan du öppnar SIM-facket.

Torka din iPhone genom att slå den försiktigt mot din hand med Lightning eller usb-C-kontakten vänd nedåt och avlägsna överflödig vätska. Låt din iPhone torka på en torr yta med lite luftström. Det kan hjälpa att placera din iPhone framför en fläkt som blåser kall luft direkt in i Lightning eller usb-C-kontakten.

Torka inte din iPhone med en extern värmekälla och infoga inte främmande föremål, till exempel en bomullspinne eller pappershandduk, i Lightning- eller usb-C-kontakten.

Din iPhone kan varna dig om det finns vätska i Lightning-eller usb-C-kontakten när du ansluter en kabel eller ett tillbehör till din iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR eller senare. Läs om vad du ska göra om du ser en vätskevarning på din iPhone.

Kan jag ladda min iPhone om den blir blöt?

Om din iPhone har utsatts för vätska ska du koppla från alla sladdar och inte ladda enheten förrän den är helt torr. Din iPhone kan skadas om du använder tillbehör eller laddar den när den är blöt. Vänta minst 5 timmar innan du laddar med en Lightning- eller usb-C-kabel eller ansluter ett tillbehör.

För trådlös laddning torkar du av din iPhone med en mjuk och luddfri duk, till exempel en glasögonduk. Kontrollera att iPhone är torr innan du placerar den på en kompatibel trådlös laddningsplatta.

Vad ska jag göra om min iPhone har blivit blöt och ljudet från högtalarna låter dämpat?

Kontrollera om det finns vatten i mikrofonen eller högtalaren. Placera din iPhone med högtalarsidan nedåt på en luddfri trasa och se efter om vatten droppar ut. Vatten i porten kan försämra högtalarens eller mikrofonens prestanda tills de slutar fungera helt. Torka av din iPhone enligt de tidigare instruktionerna.

Vad ska jag göra om min iPhone täcks av damm eller smuts?

Om du får damm eller smuts på din iPhone torkar du bort det med en mjuk och luddfri trasa, till exempel en glasögonduk. Se till att din iPhone är fri från damm innan du öppnar SIM-facket. Använd inte rengöringsprodukter eller tryckluft.