Om låsningsläge

Låsningsläge hjälper till att skydda enheter mot extremt sällsynta och mycket sofistikerade cyberattacker.

Vad är låsningsläge?

Låsningsläge är ett valfritt, extremt skydd som är utformat för de få personer som, på grund av vem de är eller vad de gör, kan bli personligt utsatta för några av de mest sofistikerade digitala hoten. De flesta personer blir aldrig utsatta för attacker av det här slaget.

När låsningsläge är aktiverat fungerar inte din enhet som den brukar. För att minska angreppsytan som skulle kunna utnyttjas av mycket målinriktad spionmjukvara är vissa appar, webbplatser och funktioner strikt begränsade av säkerhetsskäl, och vissa upplevelser kan vara helt otillgängliga.

Låst läge är tillgängligt i iOS 16 eller senare, iPadOS 16 eller senare, watchOS 10 eller senare och macOS Ventura eller senare. Ytterligare skydd är tillgängliga i iOS 17, iPadOS 17, watchOS 10 och macOS Sonoma. Få en komplett uppsättning skydd genom att uppdatera dina enheter till den senaste programvaran innan du aktiverar låsningsläge.

Så här skyddar låsningsläge enheten

När låsningsläget är aktiverat fungerar vissa appar och funktioner annorlunda, inklusive:

• Meddelanden – de flesta typer av meddelandebilagor är blockerade, förutom vissa bilder, video och ljud. Vissa funktioner, som länkar och förhandsvisning av länkar, är inte tillgängliga.

• Webbläsning – vissa komplexa webbtekniker blockeras, vilket kan göra att vissa webbplatser laddas långsammare eller inte fungerar korrekt. Dessutom kanske webbtypsnitt inte visas och bilder kan ersättas med en saknad bildsymbol.

• FaceTime – inkommande FaceTime-samtal blockeras om du inte tidigare har ringt den personen eller kontakten. Funktioner som SharePlay och Live Photos är inte tillgängliga.

• Apple-tjänster – inkommande inbjudningar till Apple-tjänster, till exempel inbjudningar att hantera ett hem i Hem-appen, blockeras om du inte tidigare har bjudit in den personen. Game Center är också inaktiverat.

• Bilder – platsinformation utesluts när du delar bilder. Delade album tas bort från appen Bilder och nya inbjudningar till delade album blockeras. Du kan fortfarande se dessa delade album på andra enheter som inte har låsningsläget aktiverat.

• Enhetsanslutningar – för att ansluta din iPhone eller iPad till ett tillbehör eller en annan dator måste enheten vara upplåst. För att ansluta din bärbara Mac-dator med Apple-chip till ett tillbehör måste din Mac vara upplåst och du måste ge ditt uttryckliga godkännande.

• Trådlös anslutning – din enhet ansluter inte automatiskt till icke-säkra Wi-Fi-nätverk och kopplas bort från ett icke-säkert Wi-Fi-nätverk när du aktiverar låsningsläge. Stöd för 2G-mobildata är inaktiverat.

• Konfigurationsprofiler – konfigurationsprofiler kan inte installeras och enheten kan inte registreras i Mobile Device Management eller enhetsövervakning i låsningsläge.

Telefonsamtal och vanliga textmeddelanden fungerar när låsningsläge är aktiverat. Nödfunktioner, som SOS-nödsamtal, påverkas inte.

Så här aktiverar du låsningsläge

För att få en komplett uppsättning skydd bör du uppdatera alla dina enheter till den senaste programvaran och aktivera låsningsläge på alla enheter.

• Du måste aktivera låsningsläge separat på din iPhone, iPad och Mac.

• När du aktiverar låsningsläge på din iPhone aktiveras det automatiskt på din parkopplade Apple Watch.

• När du aktiverar låsningsläge på en av dina enheter uppmanas du att aktivera det på andra Apple-enheter som stöds.

När låsningsläge är aktiverat kan du få notiser när en app eller funktion är begränsad. En banderoll i Safari visar att låsningsläge är aktiverat.

Så här aktiverar du låsningsläge på en iPhone eller iPad

1. Öppna appen Inställningar.

2. Tryck på Integritet och säkerhet.

3. Bläddra nedåt, tryck på Låst läge och tryck sedan på Slå på Låst läge.

Aktivera Låst läge i inställningarna för Integritet och säkerhet på iPhone.
  4. Tryck på Turn On Lockdown Mode (Slå på Låsningsläge).

5. Tryck på Turn On & Restart (Slå på och starta om) och ange sedan enhetens lösenkod.

Så här aktiverar du låsningsläge på Mac

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar.

2. Klicka på Integritet och säkerhet i sidofältet.

3. Bläddra nedåt, klicka på Låst läge och Slå på.

4. Klicka på Slå på Låst läge. Du kan behöva ange användarlösenordet.

5. Klicka på Slå på och starta om.

Så här utesluter du appar eller webbplatser från låsningsläge

Medan din enhet är i låsningsläge kan du utesluta en app eller webbplats i Safari från att påverkas och begränsas av WebKit. Uteslut endast betrodda appar eller webbplatser och endast om det behövs.

På en iPhone eller iPad

Om du vill utesluta en webbplats medan du surfar: Tryck på knappen SidinställningarIngen bildtext för denna bild och tryck sedan på Webbplatsinställningar. Stäng sedan av Låst läge.

Du kan utesluta specifika webbplatser från att påverkas av låsningsläget om du litar på dem.

Så här utesluter du en app eller redigerar dina uteslutna webbplatser:

1. Öppna appen Inställningar.

2. Tryck på Integritet och säkerhet.

3. Tryck på Lockdown Mode (Låsningsläge) under Säkerhet.

4. Tryck på Configure Web Browsing (Konfigurera webbläsning).

Du kan utesluta appar från att påverkas av WebKit-begränsningar.

För att utesluta en app stänger du av den appen i menyn. Endast appar som du har öppnat efter att du aktiverade låsningsläget och som har begränsad funktionalitet visas i den här listan.

För att redigera dina uteslutna webbplatser trycker du på Undantagna Safari-webbplatser > Redigera.

På en Mac

Så här utesluter du en webbplats när du surfar: Välj Safari-menyn > Inställningar för [webbplats]. Avmarkera sedan kryssrutan Aktivera Låst läge. Om du vill inkludera webbplatsen igen, så markerar du kryssrutan igen.

Så här redigerar du dina uteslutna webbplatser:

1. Välj Safari-menyn > Inställningar i menyraden i Safari.

2. Klicka på Webbplatser.

3. Rulla nedåt i sidofältet och klicka på Låst läge.

4. Från menyn bredvid en konfigurerad webbplats slår du på eller av Låst läge.

Konfigurationsprofiler och hanterade enheter

Om en enhet är i låsningsläge kan inte nya konfigurationsprofiler installeras och enheten kan inte heller registreras i Mobile Device Management eller enhetsövervakning. Om en användare vill installera en konfigurationsprofil eller hanteringsprofil måste de stänga av låsningsläge, installera profilen och sedan återaktivera låsningsläget om det behövs. Begränsningarna förhindrar angripare från att försöka installera skadliga profiler.

En enhet som är registrerad i Mobile Device Management innan låsningsläget är aktiverat förblir hanterad. Systemadministratörer kan installera och ta bort konfigurationsprofiler på den enheten.

Låsningsläge är inte ett konfigurerbart alternativ för Mobile Device Management av systemadministratörer, eftersom det är utformat för det fåtalet användare som kan bli måltavla för extrema cyberattacker.