Om optimerad batteriladdning på din Apple Watch

Med optimerad batteriladdning använder Apple Watch dina laddningsvanor för att förbättra batteriets livslängd. Och Apple Watch-modeller med stöd för funktionen erbjuder ytterligare batteriladdningsoptimeringar med Optimerad laddningsbegränsning.

Batteriets livslängd

Ett batteris livslängd beror på dess kemiska ålder, vilket inte bara har att göra med hur lång tid som har gått sedan batteriet monterades. Ett batteris kemiska ålder beror på en komplex kombination av flera faktorer, inklusive temperaturhistoria och laddningsmönster.

Alla uppladdningsbara batterier är förbrukningskomponenter och blir mindre och mindre effektiva när de åldras kemiskt. När litiumjonbatterier åldras minskas den mängd laddning som de kan bevara, vilket resulterar i minskad batteritid och minskad toppbelastning.

Läs mer om Apple Watch batteri och prestanda och hur du maximerar batteriets prestanda och batteriets livslängd.

Hur optimerad batteriladdning fungerar

Med watchOS 7 och senare använder Apple Watch dina laddningsvanor för att förbättra batteriets livslängd. Denna funktion, som kallas optimerad batteriladdning, är utformad för att minska slitaget på batteriet och öka livslängden genom att reducera tiden som din Apple Watch är fulladdad. Optimerad batteriladdning är aktiverat som standard när du ställer in din Apple Watch eller när du har uppdaterat till watchOS 7 eller senare.

Om funktionen aktiveras uppskjuts laddning över 80 % på klockan under vissa omständigheter. I dessa situationer fortsätter klockans batterinivå att vara mellan 75 % och 80 %. Din klocka använder maskininlärning på enheten för att analysera din dagliga laddningsrutin, så att optimerad batteriladdning endast aktiveras när din klocka förutspår att den kommer att laddas under en längre tid. Algoritmen syftar till att se till att din Apple Watch fortfarande är fulladdad när du tar bort den från laddaren.

Du kan ladda din klocka fullt innan den är schemalagd att göra det:

1. Se till att din Apple Watch är ansluten till laddaren.

2. Tryck på klockan för att visa laddningsskärmen och tryck sedan på cirkeln med den gröna eller gula laddningssymbolenNo alt supplied for Image.

3. Tryck på Ladda fullt nu.

Det tar lite tid för din Apple Watch att lära sig dina laddningsmönster innan Optimerad batteriladdning börjar användas på klockan. Om du har en ny Apple Watch eller om du nyligen uppdaterat till watchOS 7 eller senare står det Laddar till full nivå på laddningsskärmen.

Om du vill stänga av Optimerad batteriladdning:

1. Öppna appen Inställningar på din Apple Watch.

2. Rulla ned och tryck på Batteri.

3. Tryck på Batterihälsa.

4. Stänga av Optimerad batteriladdning.

Optimerad batteriladdning i appen Inställningar på Apple Watch.
  5. Välj Stäng av tills imorgon eller Stäng av.

Om du har Apple Watch Ultra är Optimerad batteriladdning alltid på.

Optimerad laddningsbegränsning på Apple Watch

Utöver Optimerad batteriladdning erbjuder Apple Watch-modeller med stöd för funktionen även Optimerad laddningsbegränsning. Med watchOS 10 är den här funktionen tillgänglig på Apple Watch SE, Apple Watch Series 6 och senare samt Apple Watch Ultra och senare. Optimerad laddningsbegränsning lär sig av din dagliga användning för att avgöra när du ska ladda till en optimerad begränsning och när du ska tillåta en full laddning. Optimerad laddningsbegränsning är aktivt som standard när du konfigurerar din Apple Watch.

När Optimerad laddningsbegränsning är på visas en öppen laddningsring när du ansluter din Apple Watch till laddaren. Om du vill ladda din klocka utöver den optimerade gränsen följer du dessa steg:

1. Se till att din Apple Watch är ansluten till laddaren.

2. Tryck på klockan för att visa laddningsskärmen och tryck sedan på cirkeln med den gröna eller gula laddningssymbolenNo alt supplied for Image.

3. Tryck på Ladda fullt nu.

Skärmen Optimerad laddningsbegränsning på Apple Watch Ultra.

Det tar lite tid för din Apple Watch att lära sig dina laddningsmönster innan Optimerad batteriladdning eller Optimerad laddningsbegränsning börjar användas på klockan. Om du har en ny Apple Watch står det Laddar till full nivå på laddningsskärmen. Optimerad laddningsbegränsning ändras dynamiskt beroende på hur du använder din Apple Watch. Baserat på dina användningsmönster kan din klocka ladda till 100 % vissa dagar och mindre på andra.

Om du stänger av Optimerad laddningsbegränsning kan slitaget på batteriet öka och dess livslängd minska.

Så här stänger du av Optimerad laddningsbegränsning på Apple Watch Series 9 eller Apple Watch Ultra och senare:

1. Öppna appen Inställningar på din klocka.

2. Rulla ned och tryck på Batteri.

3. Tryck på Batterihälsa.

4. Stäng av Optimerad laddningsgräns.

5. Välj Stäng av tills imorgon eller Stäng av.

På Apple Watch SE, Series 6, Series 7 och Series 8 stängs Optimerad laddningsbegränsning också av när du stänger av Optimerad batteriladdning.

Optimerad batteriladdning aktiveras endast på vissa platser

Optimerad batteriladdning är utformad för att endast aktiveras på platser där du spenderar största delen av din tid, som i ditt hem eller på arbetet. Funktionen aktiveras inte när dina vanor skiftar mer, som när du reser.

Om du aktiverar dessa platsinställningar i appen Inställningar på din Apple Watch kan Optimerad batteriladdning identifiera situationer där den inte ska användas:

• Integritet och säkerhet > Platstjänster > Platstjänster

• Integritet och säkerhet > Platstjänster > Systemtjänster > Systemanpassning

• Integritet och säkerhet > Platstjänster > Systemtjänster > Viktiga platser > Viktiga platser

Ingen platsinformation för funktionen skickas till Apple.