Träningsformer på Apple Watch

Läs om olika träningsformer som du kan använda med appen Träning på din Apple Watch för att hålla koll på din träning.

Gång

Välj Inomhusgång om du går på ett löpband eller när du går inomhus, till exempel på en inomhusbana eller i ett köpcenter. Om du vill förbättra precisionen för tempo och distans för inomhusgång ser du till att först gå minst 20 minuter utomhus med appen Träning för att kalibrera klockan. Du måste ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 1 eller tidigare för att kalibrera.

Välj Utomhusgång för aktiviteter som att gå längs en löparbana eller i en park. Beroende på vilken Apple Watch du har kan du behöva ta med dig din iPhone för att registrera vissa värden:

• Tempo och distans: Apple Watch Series 2 och senare har en inbyggd gps som håller koll på de här värdena och visar en karta över din gång i träningssammanfattningen på din iPhone. När du har med dig din iPhone använder klockan den gps som finns i din iPhone för att förlänga batteritiden. För att få den bästa gps-precisionen håller du din iPhone i handen eller har på dig den i ett armband eller bälte. Ta med dig din iPhone och använd dess gps om du har en Apple Watch Series 1 eller tidigare. Om du inte vill ta med din iPhone med Apple Watch Series 1 eller tidigare kan du ändå hålla koll på tempo och distans för träningen med hjälp av klockans inbyggda accelerometer. Om du vill förbättra precisionen för de här värdena tar du först med dig din iPhone och går minst 20 minuter utomhus med appen Träning för att kalibrera klockan.

• Höjd: Apple Watch Series 3 och senare mäter det här värdet med en inbyggd höjdmätare. Ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 2 eller tidigare för att hålla koll på höjden.

Läs om att kalibrera Apple Watch.

Löpning

Välj Inomhuslöpning om du springer på ett löpband eller inomhus. Om du vill förbättra precisionen för tempo och distans för inomhuslöpning ser du till att först löpa minst 20 minuter utomhus med appen Träning för att kalibrera klockan. Du måste ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 1 eller tidigare för att kalibrera.

Välj Utomhuslöpning för aktiviteter som att springa på en bana, längs en led eller en väg. Beroende på vilken Apple Watch du har kan du behöva ta med dig din iPhone för att registrera vissa värden:

• Tempo och distans: Apple Watch Series 2 och senare har inbyggd gps som mäter de här värdena och visar en karta över din utomhuslöpning i träningssammanfattningen på iPhone. När du har med dig din iPhone använder klockan den gps som finns i din iPhone för att förlänga batteritiden. För att få den bästa gps-precisionen håller du din iPhone i handen eller har på dig den i ett armband eller bälte. Ta med dig din iPhone och använd dess gps om du har en Apple Watch Series 1 eller tidigare. Om du inte vill ta med din iPhone med Apple Watch Series 1 eller tidigare kan du ändå hålla koll på tempo och distans för träningen med hjälp av klockans inbyggda accelerometer. Om du vill förbättra precisionen för de här värdena tar du först med dig din iPhone och löper minst 20 minuter utomhus med appen Träning för att kalibrera klockan.

• Höjd: Apple Watch Series 3 och senare mäter det här värdet med en inbyggd höjdmätare. Ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 2 eller tidigare för att hålla koll på höjden.

Med Apple Watch kan du välja hur du förbereder dig för ett långdistanslopp, till exempel ett maraton. Se dina alternativ nedan:

Cykling

Välj Cykling, inne för aktiviteter som spinningklasser eller att cykla på en träningscykel. Välj Cykling, ute om du cyklar utomhus.

Beroende på vilken Apple Watch du har kan du behöva ta med dig din iPhone för att registrera vissa värden:

• Hastighet och distans: Apple Watch Series 2 och senare har inbyggd gps som mäter de här värdena och visar en karta över din utomhuscykling i träningssammanfattningen på din iPhone. Ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 1 eller tidigare för att hålla koll på hastighet och distans.

• Höjd: Apple Watch Series 3 och senare mäter det här värdet med en inbyggd höjdmätare. Ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 2 eller tidigare för att hålla koll på höjden.

Med watchOS 10 kan du visa din kadens (varv/min), hastighet (km/h) och kraft (watt) i din träningsvy för träningspass inomhus eller utomhus om du automatiskt ansluter till ett kompatibelt Bluetooth-kompatibelt cykeltillbehör. Om du startar ett cykelpass från din klocka visas det automatiskt som en liveaktivitet på din iPhone.

Elliptisk

Välj Elliptisk om du använder en crosstrainer eller liknande aktiviteter.

Rodd

Välj Rodd om du använder en roddmaskin eller liknande aktiviteter.

Trappmaskin

Välj Trappmaskin om du använder en trappmaskin.

Högintensiv intervallträning (HIIT)

Välj HIIT för cykler med intensiv träning följt av kortare perioder vila eller återhämtning. Till exempel kanske du hoppar hopprep i 45 sekunder, vilar i 30 sekunder och därefter börjar om.

Vissa av de oregelbundna rörelserna vid HIIT-träning kommer kanske att förhindra pulsmätning. Om pulsen inte är tillgänglig registreras fortfarande kalorier med den inbyggda accelerometern. Om du inte får pålitlig pulsmätning under HIIT-träning kan du ansluta din Apple Watch till ett Bluetooth-band runt bröstkorgen.

Vandring

Välj Vandring om du vill hålla koll på tempo, distans, höjdökning och kaloriförbränning. Du kan se hur högt du har klättrat i realtid under träningen och den totala höjdökningen i slutet av träningen.

Apple Watch Series 3 och senare har en inbyggd höjdmätare för att beräkna och visa höjden, så du behöver inte ta med din iPhone när du tränar. Ta med dig din iPhone med Apple Watch Series 2 eller tidigare för att hålla koll på höjden.

Yoga

Välj Yoga om du vill hålla reda på olika typer av yogapass, från återhämtningsyoga till poweryoga och vinyasayoga.

Styrketräning

Välj Styrketräning när du utför dynamiska styrkeövningar för överkroppen, underkroppen eller hela kroppen med små tillbehör som hantlar, motståndsband, medicinbollar eller inga tillbehör alls.

Dans

Välj Dans när du motionsdansar, oavsett om det är konditionsdans, latinsk dans, hip hop-dans eller Bollywood.

Nedvarvning

Välj Nedvarvning när du har avslutat någon annan träning om du vill göra några lätta övningar och stretchning medan du varvar ned.

Core-träning

Välj Core-träning om du utför övningar som bygger upp styrkan i magmusklerna och ryggen.

Pilates

Välj Pilates för pilatesövningar med utrustning eller på matta för att stärka din core och förbättra den allmänna flexibiliteten.

Tai chi

Välj Tai chi för träningspass baserade på denna kinesiska kampsport som består av långsamma, meditativa helkroppsrörelser.

Simning

Med Apple Watch Series 2 eller senare kan du välja Poolsimning eller Simning, öppet vatten.* När träningen startar låses skärmen automatiskt för att förhindra oavsiktliga tryck från vattendroppar. Se hur du simmar med din Apple Watch och visar din träningshistorik inklusive automatiska varv och varvtider.

Så här mäter Apple Watch varje träningspass:

• Poolsimning: När du startar ett träningspass ser du till att ställa in rätt längd på bassängen för att hjälpa Apple Watch mäta antal längder och distans. GPS används inte under Poolsimning och vatten kan förhindra pulsmätning men kalorier, längder och avstånd registreras fortfarande med den inbyggda accelerometern.

• Natursimning: GPS-funktionen anger endast distansen när du simmar fristil. Vatten kan förhindra pulsmätningen men kalorier registreras fortfarande med den inbyggda accelerometern.

Rullstol

Om du använder en manuell rullstol kan du välja Rullstol, ute i gånghastighet eller Rullstol, ute i löpningshastighet. Du bör välja det som stämmer bäst med din aktivitet men du behöver inte hålla ett stadigt tempo, och du kan ha blandade hastigheter i båda träningarna. Om du väljer det ena för träningspass som utförs i ungefärlig gånghastighet och det andra för träningspass som utförs i ungefärlig löphastighet, blir det lättare att hålla reda på dina träningar i appen Aktivitet.

Så här mäter Apple Watch din aktivitet:

• Apple Watch Series 2 eller senare optimerar spårning av träning som utförs genom förflyttning av en rullstol i gång- eller löpningshastighet. Klockan har även inbyggd GPS, så du behöver inte ta med din iPhone.

• Apple Watch Series 1 eller tidigare optimerar spårning av träning som utförs genom att köra en rullstol i gång- eller löphastighet. Ta med iPhone för att se takt och avstånd.

• Båda rullstolsträningarna mäter tid, takt, avstånd, kalorier och puls. Välj Annan för att mäta tid, kalorier och puls för träningar som handcykling och rullstolsbasket.

• Resultatet av båda träningstyperna med rullstol skickas till appen Aktivitet.

Om du inte ser dessa träningsalternativ kanske du behöver uppdatera din information:

1. Öppna appen Watch på din iPhone.

2. Tryck på fliken Min klocka och tryck sedan på Hälsa.

3. Tryck på Hälsoprofil.

4. Tryck på Ändra och sedan på Rullstol och välj Ja.

5. Tryck på Klar.

Multisport

För triathleter och duathleter växlar träningstypen Multisport automatiskt mellan valfri sekvens av sim-, cykel- och löpträning genom att använda rörelsesensorerna i din Apple Watch för att upptäcka träningsmönster.

Kickboxning

Välj kickboxning för ett pass som tränar hela kroppen och hjälper dig att förbättra din kondition, koordination och balans med en serie slag, sparkar och armbågsangrepp.

Lägg till träning

Du kan bläddra bland och lägga till nya träningsformer i appen Träning.

1. Öppna appen Träning på Apple Watch.

2. Rulla nedåt och tryck på Lägg till träning.

3. Välj önskat träningspass.

Välj Annan om du inte hittar en träningstyp som passar. I alla träningsformer arbetar puls- och rörelsesensorerna tillsammans för att dina träningspoäng ska registreras korrekt. När du väljer Annan eller någon av träningsformerna i avsnittet Lägg till träning registreras träningspoäng motsvarande en rask promenad om dessa sensoravläsningar inte är tillgängliga.

Läs mer om hur du får exakta mätningar med Apple Watch och på så sätt får ut det mesta av din träning.

Läs mer

* Mobiltäckningen på Apple Watch-modeller med mobilanslutning kan påverkas vid träningspassen Poolsimning och Simning i öppet vatten.