Använd Tal i realtid på din iPhone, iPad, Mac eller Apple Watch

Med Tal i realtid kan du skriva det du vill säga och få det uppläst i FaceTime och telefonsamtal, i kompatibla hjälpmedelsappar för kommunikation eller från enhetens högtalare i personliga samtal.

Detta behöver du

• iOS 17, iPadOS 17, macOS Sonoma, watchOS 10 eller senare

• En av följande enheter:

• iPhone XS eller senare

• iPad Air (5:e generationen)

• iPad Pro 11-tum (3:e generationen) eller senare

• iPad Pro 12,9-tum (5:e generationen) eller senare

• Mac med Apple-chip

• Apple Watch Series 3 eller senare

Slå på eller stänga av Tal i realtid

Innan du kan använda Tal i realtid måste du aktivera det.

På din iPhone eller iPad

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Slå på eller stäng av Tal i realtid.

På din Mac

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar. Klicka på Hjälpmedel i sidofältet och klicka sedan på Tal i realtid.

2. Slå på eller stäng av Tal i realtid.

På din Apple Watch

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Slå på eller stäng av Tal i realtid.

Välja en röst

Du kan välja en av dussintals systemröster eller använda en anpassad personlig röst

På din iPhone eller iPad

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på tangentbordsspråket under Röster och välj sedan en röst som du vill använda. (Du kan behöva trycka på knappen Ladda nedknappen Ladda ned för att hämta en röst innan du kan välja den.)

Om du vill justera tonhöjden eller hastigheten trycker du på knappen Röstinställningarknappen Röstinställningar bredvid rösten.

På din Mac

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar. Klicka på Hjälpmedel i sidofältet och klicka sedan på Tal i realtid.

2. Bredvid Röst väljer du en röst som du vill använda. (Du kan välja Hantera röster för att se fler röstalternativ. (Du kan behöva trycka på knappen Ladda nedknappen Ladda ned för att hämta en röst innan du kan välja den.)

På din Apple Watch

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på den röst som du vill ändra under Röster.

3. Välj en röst som du vill använda. (Du kan behöva hämta en röst innan du kan välja den.)

Skriv för att tala i FaceTime, telefonsamtal, kompatibla hjälpmedelsappar för kommunikation eller personliga samtal

När du är i ett FaceTime- eller telefonsamtal kan de andra deltagarna höra dina ord läsas upp via sina enheters högtalare eller hörlurar. Annars spelas rösten upp från din enhets högtalare så att du kan skriva för att tala i personliga samtal.

ipados-17-ipad-pro-facetime-live-speech

På din iPhone eller iPad

1. Se till att Tal i realtid är på.

2. Tryck tre gånger på sidoknappen. (Har du ställt in en hjälpmedelsgenväg trycker du på Tal i realtid.)

3. Ange texten som du vill få uppläst och tryck sedan på Skicka.

Så här använder du snabbt en sparad favoritfras:

1. Tryck påknappen Fraserknappen Fraser.

2. Tryck på frasen som du vill få uppläst.

På din Mac

1. Se till att Tal i realtid är på.

2. Klicka på textfältet Skriv för att tala i fönstret för Tal i realtid.

3. Skriv in texten som du vill få uppläst och klicka sedan på knappen Läs uppknappen Läs upp eller tryck på Retur.

Så här använder du snabbt en sparad favoritfras:

1. Klicka på knappen Visa sparade fraserknappen Visa sparade fraser.

2. Välj den fras som du vill få uppläst.

3. Klicka på knappen Läs upp.

Om du vill gömma eller visa fönstret Tal i realtid klickar du på ikonen Tal i realtidikonen Tal i realtid i menyfältet.

macos-sonoma-macbook-pro-menu-bar-live-speech-button-cropped

På Apple Watch

1. Se till att Tal i realtid är på.

2. Tryck tre gånger på Digital Crown. (Har du ställt in en hjälpmedelsgenväg trycker du på Tal i realtid.)

3. Ange texten som du vill få uppläst och tryck sedan på Skicka.

Om du snabbt vill använda en sparad favoritfras trycker du på frasen som du vill få uppläst

Lägg till eller ta bort favoritfraser

Du kan skapa en lista med fraser som du använder ofta så att du snabbt kan uttrycka dig i ett samtal.

På din iPhone eller iPad

Så här lägger du till en favoritfras:

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på Favoritfraser.

3. Tryck på knappen Lägg tillknappen Lägg till.

4. Skriv en fras och tryck sedan på Spara.

Så här tar du bort en favoritfras:

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på Favoritfraser.

3. Tryck på Redigera.

4. Tryck på knappen Ta bortknappen Ta bort bredvid frasen som du vill radera och tryck sedan på Radera.

På din Mac

Så här lägger du till en favoritfras:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar. Klicka på Hjälpmedel i sidofältet och klicka sedan på Tal i realtid.

2. Under Sparade fraser klickar du på knappen Lägg tillknappen Lägg till. Därefter skriver du in din fras i textfältet.

Så här tar du bort en favoritfras:

1. Välj Apple-menyn  > Systeminställningar. Klicka på Hjälpmedel i sidofältet och klicka sedan på Tal i realtid.

2. Under Sparade fraser väljer du en fras och klickar sedan på knappen Ta bortknappen Ta bort.

På Apple Watch

Så här lägger du till en favoritfras:

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på Favoritfraser och sedan på Lägg till en fras. Tryck sedan på Skapa en fras.

3. Skriv in en fras och tryck sedan på Klar.

4. Tryck på Done buttonDone button.

Så här tar du bort en favoritfras:

1. Öppna appen Inställningar. Tryck på Hjälpmedel och sedan på Tal i realtid.

2. Tryck på Favoritfraser.

3. Svep åt vänster på frasen som du vill radera och tryck sedan på knappen Raderaknappen Radera.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.