Moderkort till MacBook Pro (16 tum, 2023)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Ta bort följande delar innan du börjar:

Verktyg

• 00-stjärnskruvmejsel

• 4 mm sexkantshylsmejsel

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• ESD-säker pincett

• Kaptontejp

• Nylonpetverktyg (svart)

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm

• Torx Plus 3IP-bit

• Torx T5-bit

• Torx T6-säkerhetsbit

Var försiktig

• För den här proceduren krävs Systemkonfiguration. När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Om du installerar ett nytt moderkort måste du också installera ett nytt Touch ID-kort.

Obs! Moderkortet och kylflänsen kan se lite annorlunda ut, men anvisningarna är desamma.

Borttagning

1. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade Torx Plus 3IP-biten för att ta bort de 17 skruvarna från följande åtta höljen:

• Två 3IP-skruvar från lockvinkelsensorns kontakthölje (923-06854) (1)

• Två 3IP-skruvar från MagSafe 3-kortets kontakthölje (923-06854) (2)

• Tre 3IP-skruvar från de vänstra usb-C-kortens kontakthölje (923-06854) (3)

• Två 3IP-skruvar från ljudkortets kontakthölje (923-06854) (4)

• Två 3IP-skruvar från det högra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (5)

• Två 3IP-skruvar från Touch ID -kortets kontakthölje (923-06854) (6)

• Två 3IP-skruvar från skärmens kontakthölje (923-06854) (7)

• Två 3IP-skruvar från skärmens kontakthölje (923-06854) (8)

2. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade Torx Plus 3IP-biten för att ta bort två 3IP-skruvar (923-06865) (1) från de övre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

3. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och Torx Plus 3IP-biten för att ta bort två 3IP-skruvar (923-06864) (2) från de nedre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

4. Ta bort de följande tio höljena och spara dem till återmonteringen:

• Kontakthölje till lockvinkelsensor (1)

• Kontakthölje till MagSafe 3-kort (2)

• Kontakthölje till vänster usb-C-kort (3)

• Ljudkortets kontakthölje (4)

• Kontakthölje till vänster högtalare (5)

• Kontakthölje till höger högtalare (6)

• Kontakthölje till höger usb-C-kort (7)

• Kontakthölje till Touch ID -kort (8)

• Kontakthölje till skärm (9)

• Kontakthölje till skärm (10)

• Viktigt

• Kontakthöljena till vänster och höger högtalare har en djupare böjning där skruvhålet är närmast batterihöljet. Lägg märke till höljenas riktning för att kunna återmontera dem.

• Den vänstra högtalarkontaktens hölje har en cirkulär etsning i mitten.

5. Lyft bort ändarna på följande 12 flexkablar (1–12) från kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• Flexkabel till MagSafe 3-kortet (2)

• Flexkablar till vänster usb-C-kort (3 och 4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID -kortet (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• eDP-flexkabel (12)

6. Dra tillbaka polyesterfilmflikarna från låsspärrarna för mikrofonerna (1), tangentbordets bakgrundsbelysning (2) och tangentbordets (3) flexkablar.

7. Använd det svarta petverktyget för att fälla upp de tre låsspärrarna (1–3). Dra sedan ut ändarna på de tre flexkablarna från respektive kontakt.

8. Dra tillbaka polyesterfilmfliken från låsspärrarna på de två fläktflexkablarna. Använd sedan det svarta petverktyget för att fälla upp de två låsspärrarna.

9. Sära på spetsarna på den ESD-säkra pincetten och för in ena spetsen under den högra flexkabeln till fläkten. Dra försiktigt pincettenens spets längs flexkabeln för att lossa på fästmaterialet.

10. Lyft upp den högra fläktflexkabeln från moderkortet med den ESD-säkra pincetten (1). Dra sedan ut fläktflexkabeln ur kontakten (2).

11. Upprepa steg 9 till 10 för att koppla bort den vänstra fläktflexkabeln. Fortsätt sedan till steg 12.

12. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T6-säkerhetsbiten för att ta bort de två T6-skruvarna (923-06858) från de övre hörnen.

13. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T5-biten för att ta bort de fyra korta T5-skruvarna (923-06859).

14. Använd den justerbara vridmomentnyckeln och T5-biten för att ta bort de sex långa T5-skruvarna (923-06861).

15. Använd sedan sexkantshylsmejseln på 4 mm för att ta bort de två sexkantsskruvarna på 4 mm (923-06860) från de nedre hörnen.

16. Vik tillbaka packningarna för värmekanalen och flexkablarna till fläkten. Använd kaptontejp för att fästa dem enligt bilden.

17. Vinkla försiktigt moderkortet uppåt enligt bilden (1). Skjut sedan ut moderkortet ur det övre höljet (2). Använd det svarta petverktyget för att vika tillbaka flexkablarna till styrplattan och BMU-enheten när du tar bort moderkortet.

•  Varning! Ta inte bort kylflänsen från moderkortet. Det nya moderkortet har kylflänsen monterad.

Återmontering

Viktigt

Om du återmonterar det befintliga moderkortet hoppar du till återmonteringssteg 15. Om du monterar ett nytt moderkort går du vidare till återmonteringssteg 1.

Var försiktig

Om du installerar ett nytt moderkort måste förpackningsskruvarna för kylflänsar och förstyvare överföras till det befintliga moderkortet innan du returnerar det till Apple Service, annars kan moderkortet skadas under transporten.

1. Ta bort det befintliga Touch ID -kortet och installera ett nytt Touch ID -kort.

2. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att ta bort de två 00-stjärnskruvarna (923-07058) (1) från kylflänsen på det nya moderkortet.

• Obs!: De två 00-stjärnskruvarna sitter fast med två avtagbara sexkantsmuttrar (923-07059) (2) på moderkortets undersida.

3. Använd en 00-stjärnskruvmejsel för att helt lossa de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) från de övre förstyvarna på det nya moderkortet. Lyft bort de övre förstyvarna från det nya moderkortet och lägg dem åt sidan.

• Obs! De fyra förstyvarna är märkta enligt följande:

• TL (övre vänster)

• TR (övre höger)

• BL (nedre vänster)

• BR (nedre höger)

4. Lyft bort det nya moderkortet från de nedre förstyvarna och lägg det åt sidan.

5. Placera det befintliga moderkortet över de nedre förstyvarna. Rikta in skruvhålen i det befintliga moderkortet med skruvhålen i de nedre förstyvarna.

6. Placera de övre förstyvarna på det befintliga moderkortet. Rikta in skruvhålen i de övre förstyvarna med skruvhålen i det befintliga moderkortet.

• Viktigt! De fasta skruvarna i de övre förstyvarna monteras genom skruvhålen i moderkortet och skruvhålen i de nedre förstyvarna.

7. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka de sex fasta 00-stjärnskruvarna (2) i förstyvarna.

8. Sätt i en 00-stjärnskruv i skruvhålet (923-07058) (1) i kylflänsen och moderkortet.

9. Håll sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet. Montera delvis sexkantsmuttern (923-07059) (3) över änden av 00-stjärnskruven. Håll sedan sexkantsmuttern på plats och vänd på moderkortet.

10. Använd 00-stjärnskruvmejseln för att helt sätta tillbaka 00-stjärnskruven.

11. Upprepa steg 8 till 10 för att montera den andra 00-stjärnskruven (1) och sexkantsmuttern (2). Fortsätt sedan till steg 12.

12. Placera det befintliga moderkortet i den återanvända ESD-säkra förpackningen.

13. Placera det förpackade kortet i skumramen.

14. Stäng och försegla lådan. Skicka lådan till Apple Service.

15. Se till att höljena för värmekanalerna och flexkablarna är tillbakavikta och fästa i det övre höljet med kaptontejp enligt bilden.

16. Håll moderkortet i kanterna. Vinkla ned moderkortets ena kant i det övre höljet enligt bilden (1). Sänk sedan ner den andra kanten av moderkortet i det övre höljet (2). Flytta alla lösa kablar ur vägen när du placerar moderkortet.

•  Varning! Se till att inga flexkablar fastnar under moderkortet.

17. Ta försiktigt bort kaptontejpen från höljena för värmekanalerna och flexkablarna.

18. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm och T6-säkerhetsbiten för att delvis sätta tillbaka de två T6-skruvarna (923-06858) (1) i de övre hörnen.

19. Ställ in vridmomentvärdet på den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm på 16 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och T6-säkerhetsbiten för att helt sätta tillbaka de två T6-skruvarna.

20. Använd fingrarna för att sätta in sexkantsskruvarna på 4 mm (923-06860) i de nedre hörnen. Använd sedan sexkantshylsmejseln på 4 mm för att delvis sätta tillbaka de två sexkantsskruvarna på 4 mm i de nedre hörnen på moderkortet.

21. Ställ in vridmomentvärdet på den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm på 11,5 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och T5-biten för att sätta tillbaka de sex långa T5-skruvarna (923-06861).

22. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm på 29,5 Ncm. Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och T5-biten för att sätta tillbaka de fyra korta T5-skruvarna (923-06859).

23. För sedan in ändarna på de tre flexkablarna i respektive kontakt:

• Mikrofoner (1)

• Bakgrundsbelysningen för tangentbordet (2)

• Tangentbord (3)

• Vänster fläkt (4)

• Höger fläkt (5)

24. Använd den platta änden på det svarta petverktyget för att fälla ner de fem låsspärrarna. Tryck sedan polyesterfilmflikarna mot de fem låsspärrarna.

25. Tryck in ändarna på följande 12 flexkablar i kontakterna på moderkortet:

• Flexkabel till lockvinkelsensor (1)

• Flexkabel till MagSafe 3-kortet (2)

• Flexkablar för vänster usb-C-kort (3–4)

• Flexkabel till ljudkortet (5)

• Flexkabel till vänster högtalare (6)

• Flexkabel till höger högtalare (7)

• Flexkabel till höger usb-C-kort (8)

• Flexkabel till Touch ID -kortet (9)

• Flexkabel för tangentbordets bakgrundsbelysning (10)

• Flexkabel till FaceTime HD-kamera (11)

• eDP-flexkabel (12)

26. Placera följande tio höljen (1–10) i det övre höljet:

• Kontakthölje till lockvinkelsensor (1)

• Kontakthölje till MagSafe 3-kort (2)

• Kontakthölje till vänster usb-C-kort (3)

• Ljudkortets kontakthölje (4)

• Kontakthölje till vänster högtalare (5)

• Kontakthölje till höger högtalare (6)

• Kontakthölje till höger usb-C-kort (7)

• Kontakthölje till Touch ID -kort (8)

• Kontakthölje till skärm (9)

• Kontakthölje till skärm (10)

27. Ställ in vridmomentvärdet för den justerbara vridmomentnyckeln på 11,5 Ncm.

28. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm och Torx Plus 3IP-biten för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-06864) i de nedre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

29. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade Torx Plus 3IP-biten för att sätta tillbaka två 3IP-skruvar (923-06865) i de övre skruvhålen på kontakthöljena till vänster och höger högtalare.

30. Använd den blå vridmomentnyckeln och den halvmåneformade Torx Plus 3IP-biten för att sätta tillbaka 17 skruvar i följande åtta höljen:

• Två 3IP-skruvar i lockvinkelsensorns kontakthölje (923-06854) (1)

• Två 3IP-skruvar i kontakthöljet till MagSafe 3-kortet (923-06854) (2)

• Tre 3IP-skruvar i de vänstra usb-C-kortens kontakthölje (923-06854) (3)

• Två 3IP-skruvar i ljudkortets kontakthölje (923-06854) (4)

• Två 3IP-skruvar i det högra usb-C-kortets kontakthölje (923-06854) (5)

• Två 3IP-skruvar i Touch ID -kortets kontakthölje (923-06854) (6)

• Två 3IP-skruvar i skärmens kontakthölje (923-06854) (7)

• Två 3IP-skruvar i skärmens kontakthölje (923-06854) (8)

Sätt tillbaka följande delar för att slutföra återmonteringen:

Var försiktig

När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.