Om säkerhetsinnehållet i OS X Yosemite 10.10.3 och säkerhetsuppdatering 2015-004

Det här dokumentet beskriver säkerhetsinnehållet i OS X Yosemite 10.10.3 och säkerhetsuppdatering 2015-004.

Apple skyddar sina kunder genom att aldrig avslöja, diskutera eller bekräfta säkerhetsproblem innan en fullständig utredning har genomförts och alla nödvändiga programkorrigeringar eller utgåvor är tillgängliga. Mer information om Apples produktsäkerhet finns på webbplatsen för Apples Product Security.

Information om PGP-nyckeln från Apple Product Security finns i Så här använder du en PGP-nyckel från Apple Product Security.

Om möjligt används CVE-ID:n som referenser till ytterligare information om säkerhetsproblem.

Mer information om andra säkerhetsuppdateringar finns i Säkerhetsuppdateringar från Apple.

OS X Yosemite 10.10.3 och säkerhetsuppdatering 2015-004

• Admin Framework

Tillgänglig för: OS X Yosemite 10.10 till v10.10.2

Effekt: En process kan få administratörsprivilegier utan tillräcklig autentisering

Beskrivning: Ett problem existerade när XPC-behörigheter kontrollerades. Problemet har åtgärdats genom förbättrad behörighetskontroll.

CVE-ID

CVE-2015-1130: Emil Kvarnhammar på TrueSec

• apache

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Flera sårbarheter i Apache

Beskrivning: Flera sårbarheter existerade i Apache-versioner före 2.4.10 och 2.2.29, inklusive en sårbarhet som kan göra det möjligt för en fjärrangripare att köra opålitlig kod. De här problemen åtgärdades genom att uppdatera Apache till version 2.4.10 och 2.2.29

CVE-ID

CVE-2013-5704

CVE-2013-6438

CVE-2014-0098

CVE-2014-0117

CVE-2014-0118

CVE-2014-0226

CVE-2014-0231

• ATS

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: Flera problem med indatavalidering existerade i fontd. Dessa problem har åtgärdats genom förbättrad indatavalidering.

CVE-ID

CVE-2015-1131: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2015-1132: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2015-1133: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2015-1134: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2015-1135: Ian Beer på Google Project Zero

• Certificate Trust Policy

Effekt: Uppdatering av den certifierade förtroendepolicyn

Beskrivning: Den certifierade förtroendepolicyn uppdaterades. Se den kompletta certifikatlistan.

• CFNetwork HTTPProtocol

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: cookies från ett ursprung har eventuellt kunnat skickas till ett annat ursprung

Beskrivning: Ett cookieproblem över flera domäner existerade för omdirigeringshantering. Cookies som angetts i ett omdirigeringssvar kunde skickas vidare till ett omdirigeringssvar som tillhörde ett annat ursprung. Problemet åtgärdades genom förbättrad hantering av omdirigeringar.

CVE-ID

CVE-2015-1089: Niklas Keller (http://kelunik.com)

• CFNetwork Session

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Autentiseringsuppgifter har eventuellt kunnat skickas till en server med annat ursprung

Beskrivning: Ett sidhuvudsproblem för HTTP-begäran över flera domäner existerade via omdirigeringshantering. Huvuden i HTTP-begäran som skickats i ett omdirigeringssvar kunde skickas vidare till ett annat ursprung. Problemet åtgärdades genom förbättrad hantering av omdirigeringar.

CVE-ID

CVE-2015-1091: Diego Torres (http://dtorres.me)

• CFURL

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Besök på en skadlig webbplats kan leda till att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett problem med indatavalidering existerade vid URL-bearbetning. Problemet har åtgärdats genom förbättrad URL-validering.

CVE-ID

CVE-2015-1088: Luigi Galli

• CoreAnimation

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Besök på en skadlig webbplats kan leda till att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett UAF-fel existerade i CoreAnimation. Problemet åtgärdades genom förbättrad mutex-hantering.

CVE-ID

CVE-2015-1136: Apple

• CUPS

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med rotbehörigheter

Beskrivning: Ett UAF-fel existerade i hur CUPS hanterade IPP-meddelanden. Problemet har åtgärdats genom förbättrad referensberäkning.

CVE-ID

CVE-2015-1158: Neel Mehta på Google

• CUPS

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: I vissa konfigurationer har en extern angripare eventuellt kunnat skicka opålitliga utskriftsjobb

Beskrivning: Ett problem med skriptkörning över flera webbplatser existerade i CUPS-webbgränssnittet. Problemet åtgärdades genom förbättrad utdatasanering.

CVE-ID

CVE-2015-1159: Neel Mehta på Google

• FontParser

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Bearbetning av en teckensnittsfil med skadligt innehåll kan leda till körning av opålitlig kod

Beskrivning: Flera problem med minnesfel existerade i bearbetningen av teckensnittsfiler. Dessa problem åtgärdades genom förbättrad gränskontroll.

CVE-ID

CVE-2015-1093: Marc Schoenefeld

• Graphics Driver

Tillgänglig för: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: En nullpekarreferens existerade i NVIDIA-grafikdrivrutinens hantering av vissa IOService-användarklienttyper. Problemet har åtgärdats genom ytterligare kontextvalidering.

CVE-ID

CVE-2015-1137: Frank Graziano och John Villamil i Yahoo Pentest-teamet

• Hypervisor

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Ett lokalt program har eventuellt kunnat orsaka ett överbelastningsangrepp

Beskrivning: Ett problem med indatavalidering existerade i hypervisor-ramverket. Problemet har åtgärdats genom förbättrad indatavalidering.

CVE-ID

CVE-2015-1138: Izik Eidus och Alex Fishman

• ImageIO

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Bearbetning av en .sgi-fil med skadlig innehåll kan leda till körning av opålitlig kod

Beskrivning: Ett problem med minnesfel existerade i hanteringen av .sgi-filer. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2015-1139: Apple

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En skadlig HID-enhet har eventuellt kunnat leda till att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett problem med minnesfel existerade i ett IOHIDFamily-API. Problemet åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1095: Andrew Church

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: Ett problem med buffertspill existerade i IOHIDFamily. Problemet åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1140: lokihardt@ASRT i samarbete med HPs Zero Day Initiative, Luca Todesco, Vitaliy Toropov i samarbete med HPs Zero Day Initiative (ZDI)

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat ta reda på schemat för kernelminnet

Beskrivning: Ett problem existerade i IOHIDFamily som ledde till att kernelminnets innehåll avslöjades. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2015-1096: Ilja van Sprundel på IOActive

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Effekt: Ett skadligt program har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörighet

Beskrivning: Ett heap-buffertspill existerade i hanteringen av egenskaper för nyckelmappning i IOHIDFamily. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4404: Ian Beer på Google Project Zero

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Effekt: Ett skadligt program har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörighet

Beskrivning: En nullpekarreferens existerade i hanteringen av egenskaper för nyckelmappning i IOHIDFamily. Problemet åtgärdades genom förbättrad validering av egenskaperna för nyckelmappning i IOHIDFamily.

CVE-ID

CVE-2014-4405: Ian Beer på Google Project Zero

• IOHIDFamily

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: Ett problem med dataskrivning utanför gränserna existerade i IOHIDFamily-drivrutinen. Problemet har åtgärdats genom förbättrad indatavalidering.

CVE-ID

CVE-2014-4380: cunzhang från Adlab på Venustech

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat orsaka oväntad systemavstängning

Beskrivning: Ett problem existerade i hanteringen av virtuella minnesåtgärder i en kernel. Problemet har åtgärdats genom förbättrad hantering av mach_vm_read-åtgärden.

CVE-ID

CVE-2015-1141: Ole Andre Vadla Ravnas på www.frida.re

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat orsaka att tjänster nekas i systemet

Beskrivning: Ett konkurrenstillstånd existerade i en kernels setreuid-systemanrop. Problemet åtgärdades genom förbättrad tillståndshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1099: Mark Mentovai på Google Inc.

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Ett lokalt program kan eventuellt ha eskalerat behörigheter med en infiltrerad tjänst som avsetts att köras med reducerade behörigheter

Beskrivning: Setreuid- och setregid-systemanrop tar inte bort behörigheter permanent. Problemet åtgärdades genom att behörigheter nu sänks korrekt.

CVE-ID

CVE-2015-1117: Mark Mentovai på Google Inc.

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En angripare med en privilegierad nätverksposition kan eventuellt ha kunnat dirigera om användartrafik till opålitliga värdar

Beskrivning: ICMP-omdirigering var aktiverat som standard i OS X. Problemet åtgärdades genom att ICMP-omdirigering inaktiverades.

CVE-ID

CVE-2015-1103: Zimperium Mobile Security Labs

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En angripare med en privilegierad nätverksposition kan orsaka att åtkomst till tjänsten nekas

Beskrivning: Ett inkonsekvent tillstånd existerade i bearbetningen av TCP-rubriker. Problemet åtgärdades genom förbättrad tillståndshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1102: Andrey Khudyakov och Maxim Zhuravlev på Kaspersky Lab

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare kan eventuellt orsaka att systemet avslutas oväntat eller att kernelminnet läses

Beskrivning: Ett problem med minnesåtkomst utanför gränsen existerade i en kernel. Problemet åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1100: Maxime Villard på m00nbsd

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En fjärrangripare har eventuellt kunnat förbigå nätverksfilter

Beskrivning: Systemet skulle behandla vissa Ipv6-paket från fjärrnätverksgränssnitt som lokala paket. Problemet åtgärdades genom att dessa paket avvisades.

CVE-ID

CVE-2015-1104: Stephen Roettger på Google Security Team

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med kernelbehörigheter

Beskrivning: Ett problem med minnesfel existerade i en kernel. Problemet åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1101: lokihardt@ASRT i samarbete med HPs Zero Day Initiative

• Kernel

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En fjärrangripare har eventuellt kunnat orsaka att åtkomsten till tjänsten nekas

Beskrivning: Ett problem med inkonsekvent tillstånd existerade i hanteringen av TCP-out-of-band-data. Problemet åtgärdades genom förbättrad tillståndshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1105: Kenton Varda på Sandstorm.io

• LaunchServices

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat göra så att Finder kraschar

Beskrivning: Ett problem med indatavalidering existerade i LaunchServices hantering av programlokaliseringsdata. Problemet åtgärdades genom förbättrad validering av lokaliseringsdata.

CVE-ID

CVE-2015-1142

• LaunchServices

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: Ett problem med sammanblandning av typer existerade i LaunchServices hantering av lokaliserade strängar. Problemet åtgärdades med ytterligare kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2015-1143: Apple

• libnetcore

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Behandling av en skadlig konfigurationsprofil kan leda till oväntad stängning av program

Beskrivning: Ett problem med skadat minne existerade i hanteringen av konfigurationsprofiler. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2015-1118: Zhaofeng Chen, Hui Xue, Yulong Zhang och Tao Wei på FireEye, Inc.

• ntp

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En fjärrangripare kan knäcka ntpd-autentiseringsnycklar

Beskrivningen: config_auth-funktionen i ntpd genererade en svag nyckel när en autentiseringsnyckel inte hade konfigurerats. Problemet åtgärdades med förbättrad nyckelgenerering.

CVE-ID

CVE-2014-9298

• OpenLDAP

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En oauktoriserad fjärranvändare kan eventuellt ha orsakat att åtkomst till en tjänst nekas

Beskrivning: Flera problem med indatavalidering existerade i OpenLDAP. De här problemen har åtgärdats genom förbättrad indatavalidering.

CVE-ID

CVE-2015-1545: Ryan Tandy

CVE-2015-1546: Ryan Tandy

• OpenSSL

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Flera sårbarheter i OpenSSL

Beskrivning: Flera sårbarheter existerade i OpenSSL 0.9.8zc, inklusive en sårbarhet som eventuellt kan göra det möjligt för en angripare att manipulera anslutningar till en server med stöd för exportklassade chiffer. Dessa problem åtgärdades genom att OpenSSL uppgraderades till version 0.9.8zd.

CVE-ID

CVE-2014-3569

CVE-2014-3570

CVE-2014-3571

CVE-2014-3572

CVE-2014-8275

CVE-2015-0204

• Open Directory Client

Tillgänglig för: OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Ett lösenord kan ha skickats okrypterat över nätverket när Open Directory används från OS X-servern

Beskrivning: Om en Open Directory-klient var bunden till en OS X-server men inte installerade certifikaten på OS X-servern och en användare på den klienten sedan ändrade sitt lösenord, skickades begäran om lösenordsändring över nätverket utan kryptering. Problemet åtgärdades genom att klienten kräver kryptering för detta ärende.

CVE-ID

CVE-2015-1147: Apple

• PHP

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Flera sårbarheter i PHP

Beskrivning: Flera sårbarheter existerade i PHP-versioner äldre än 5.3.29, 5.4.38 och 5.5.20, inklusive en sårbarhet som eventuellt kan leda till körning av opålitlig kod. Denna uppdatering åtgärdar problemen genom att uppdatera PHP till versionerna 5.3.29, 5.4.38 och 5.5.20.

CVE-ID

CVE-2013-6712

CVE-2014-0207

CVE-2014-0237

CVE-2014-0238

CVE-2014-2497

CVE-2014-3478

CVE-2014-3479

CVE-2014-3480

CVE-2014-3487

CVE-2014-3538

CVE-2014-3587

CVE-2014-3597

CVE-2014-3668

CVE-2014-3669

CVE-2014-3670

CVE-2014-3710

CVE-2014-3981

CVE-2014-4049

CVE-2014-4670

CVE-2014-4698

CVE-2014-5120

QuickLook

• Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: öppning av en iWork-fil med skadlig innehåll kan leda till körning av opålitlig kod

Beskrivning: Ett problem med minnesfel existerade i hanteringen av iWork-filer. Problemet åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1098: Christopher Hickstein

• SceneKit

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5

Effekt: Visning av en Collada-fil med skadligt innehåll kan leda till att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett heap-buffertspill existerade i SceneKits hantering av Collada-filer. Visning av en skadlig Collada-fil kan leda till körning av opålitlig kod. Problemet åtgärdades genom förbättrad validering av accessorelement.

CVE-ID

CVE-2014-8830: Jose Duart på Google Security Team

• Screen Sharing

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En användares lösenord kan eventuellt sparas i en lokal fil

Beskrivning: I vissa fall kan Skärmdelning spara en användares lösenord som inte kan läsas av andra användare i systemet. Problemet åtgärdades genom borttagning av inloggningsinformation.

CVE-ID

CVE-2015-1148: Apple

• Secure Transport

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Bearbetning av ett skadligt X.509-certifikat kan eventuellt leda till oväntad stängning av ett program

Beskrivning: Ett problem med nullpekarreferens existerade i hanteringen av X.509-certifikat. Problemet har åtgärdats genom förbättrad indatavalidering.

CVE-ID

CVE-2015-1160: Elisha Eshed, Roy Iarchy och Yair Amit på Skycure Security Research

• Security - Code Signing

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Program som manipulerats kan eventuellt inte stoppas från att startas

Beskrivning: Program som innehåller speciellt skapade paket kan eventuellt ha kunnat startas utan en helt giltig signatur. Problemet åtgärdades genom ytterligare kontroller.

CVE-ID

CVE-2015-1145

CVE-2015-1146

• UniformTypeIdentifiers

Tillgänglig för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9.5, OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: En lokal användare har eventuellt kunnat köra opålitlig kod med systembehörigheter

Beskrivning: Ett buffertspill existerade i hur Uniform Type Identifiers hanterades. Problemet åtgärdades genom förbättrad gränskontroll.

CVE-ID

CVE-2015-1144: Apple

• WebKit

Tillgänglig för: OS X Yosemite v10.10 till v10.10.2

Effekt: Besök på en skadlig webbplats kan leda till att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett problem med skadat minne existerade i WebKit. Problemen åtgärdades genom förbättrad minneshantering.

CVE-ID

CVE-2015-1069: lokihardt@ASRT i samarbete med HPs Zero Day Initiative

Säkerhetsuppdatering 2015-004 (tillgänglig för OS X Mountain Lion v10.8.5 och OS X Mavericks v10.9.5) åtgärdar även ett problem som orsakats av korrigeringen CVE-2015-1067 i säkerhetsuppdatering 2015-002. Problemet stoppade externa Apple-händelseklienter från att ansluta till den externa Apple-händelseservern, oavsett version. Externa Apple-händelser är inte aktiverade för standardkonfigurationer.

OS X Yosemite v10.10.3 innehåller säkerhetsinnehållet för Safari 8.0.5.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.