Om säkerhetsinnehållet i OS X Mavericks v10.9.5 och säkerhetsuppdateringen 2014-004

Det här dokumentet beskriver säkerhetsinnehållet i OS X Mavericks v10.9.5 och säkerhetsuppdateringen 2014-004.

Den här uppdateringen kan hämtas och installeras med Programuppdatering eller från webbplatsen för Apple-supporten.

Apple skyddar sina kunder genom att aldrig avslöja, diskutera eller bekräfta säkerhetsproblem innan en fullständig utredning har genomförts och alla nödvändiga programkorrigeringar eller utgåvor är tillgängliga. Mer information om Apples produktsäkerhet finns på webbplatsen för Apples Product Security.

Information om PGP-nyckeln från Apple Product Security finns i Så här använder du en PGP-nyckel från Apple Product Security.

Om möjligt används CVE-ID:n som referenser till ytterligare information om säkerhetsproblem.

Mer information om andra säkerhetsuppdateringar finns i Säkerhetsuppdateringar från Apple.

Obs! OS X Mavericks v10.9.5 innehåller säkerhetsinnehållet i Safari 7.0.6.

OS X Mavericks v10.9.5 och säkerhetsuppdatering 2014-004

• apache_mod_php

Tillgänglig för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Flera sårbarheter i PHP 5.4.24

Beskrivning: Flera sårbarheter fanns i PHP 5.4.24, av vilka den allvarligaste kan ha lett till körning av opålitlig kod. Denna uppdatering åtgärdar problemen genom att uppdatera PHP till versionen 5.4.30

CVE-ID

CVE-2013-7345

CVE-2014-0185

CVE-2014-0207

CVE-2014-0237

CVE-2014-0238

CVE-2014-1943

CVE-2014-2270

CVE-2014-3478

CVE-2014-3479

CVE-2014-3480

CVE-2014-3487

CVE-2014-3515

CVE-2014-3981

CVE-2014-4049

• Bluetooth

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Ett valideringsfel fanns vid hanteringen av ett Bluetooth API-anrop. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4390: Ian Beer på Google Project Zero

• CoreGraphics

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Att öppna en PDF-fil skapad med skadligt uppsåt kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att information avslöjas

Beskrivning: Det fanns minnesläsning utanför gränserna vid hanteringen av PDF-filer. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4378: Felipe Andres Manzano på Binamuse VRT i samarbete med iSIGHT Partners GVP-programmet

• CoreGraphics

Tillgängligt för: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Att öppna en PDF-fil skapad med skadligt uppsåt kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att opålitlig kod körs

Beskrivning: Det förekom ett heltalsspill vid hantering av PDF-filer. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4377: Felipe Andres Manzano på Binamuse VRT i samarbete med iSIGHT Partners GVP-programmet

• Foundation

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program som använder NSXMLParser kan eventuellt missbrukas för att avslöja information

Beskrivning: Ett problem med extern XML-entitet förekom vid hantering av XML med NSXMLParser. Problemet åtgärdades genom att externa entiteter inte läses in mellan olika ursprung.

CVE-ID

CVE-2014-4374: George Gal på VSR (http://www.vsecurity.com/)

• Intel Graphics Driver

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Kompilering av obetrodda GLSL-shaders kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att opålitlig kod körs

Beskrivning: Det förekom ett buffertspill för användarutrymme i shader-kompilatorn. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4393: Apple

• Intel Graphics Driver

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Flera valideringsfel fanns i vissa integrerade grafikdrivrutiner. Dessa problem åtgärdades genom förbättrad gränskontroll.

CVE-ID

CVE-2014-4394: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4395: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4396: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4397: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4398: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4399: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4400: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4401: Ian Beer på Google Project Zero

CVE-2014-4416: Ian Beer på Google Project Zero

• IOAcceleratorFamily

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Det fanns problem med en nullpekarreferens vid hanteringen av IOKit API-argument. Problemet har åtgärdats genom förbättrad validering av IOKit API-argument.

CVE-ID

CVE-2014-4376: Ian Beer på Google Project Zero

• IOAcceleratorFamily

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Det fanns ett problem med läsning utanför gränserna vid hanteringen av en IOAcceleratorFamily-funktion. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4402: Ian Beer på Google Project Zero

• IOHIDFamily

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: En lokal användare kan läsa kernelpekare, vilket kan användas för att kringgå randomisering av kerneladressutrymmets layout

Beskrivning: Det fanns ett problem med läsning utanför gränserna vid hanteringen av en IOHIDFamily-funktion. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4379: Ian Beer på Google Project Zero

• IOKit

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Det förekom ett valideringsproblem vid hanteringen av vissa metadatafält i IODataQueue-objekt. Problemet åtgärdades genom förbättrad validering av metadata.

CVE-ID

CVE-2014-4388: @PanguTeam

• IOKit

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med systembehörigheter

Beskrivning: Det förekom ett heltalsspill vid hanteringen av IOKit-funktioner. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4389: Ian Beer på Google Project Zero

• Kernel

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: En lokal användare kan gissa kerneladresser och kringgå randomiseringen av kerneladressutrymmets layout

Beskrivning: I vissa fall tilldelades CPU Global Descriptor-tabellen till en förutsägbar adress. Detta problem åtgärdades genom att alltid tilldela Global Descriptor-tabellen till slumpmässiga adresser.

CVE-ID

CVE-2014-4403: Ian Beer på Google Project Zero

• Libnotify

Tillgängligt för: OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Ett program med skadlig kod kan eventuellt tillåta att opålitlig kod körs med rotbehörigheter

Beskrivning: Ett problem med skrivning utanför gränserna fanns i Libnotify. Det här problemet åtgärdades genom förbättrad gränskontroll

CVE-ID

CVE-2014-4381: Ian Beer på Google Project Zero

• OpenSSL

Tillgängligt för: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Flera sårbarheter i OpenSSL 0.9.8y, inklusive en sårbarhet som kan leda till körning av opålitlig kod

Beskrivning: Det fanns flera sårbarheter i OpenSSL 0.9.8y. Denna uppdatering åtgärdades genom att uppdatera OpenSSL till version 0.9.8za.

CVE-ID

CVE-2014-0076

CVE-2014-0195

CVE-2014-0221

CVE-2014-0224

CVE-2014-3470

• QT Media Foundation

Tillgängligt för: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Uppspelning av en skadligt skapad filmfil kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att opålitlig kod körs

Beskrivning: Ett problem med minnesfel förekom vid hantering av RLE-kodade filmfiler. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-1391: Fernando Munoz som arbetar med iDefense VCP, Tom Gallagher och Paul Bates som arbetar med HP's Zero Day Initiative

• QT Media Foundation

Tillgängligt för: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till 10.9.4

Effekt: Uppspelning av en skadligt skapad MIDI-fil kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att opålitlig kod körs

Beskrivning: Det förekom ett buffertspill vid hantering av MIDI-filer. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4350: s3tm3m som arbetar med HP's Zero Day Initiative

• QuickTime

Tillgängligt för: OS X Lion v10.7.5, OS X Lion Server v10.7.5, OS X Mountain Lion v10.8.5, OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: Uppspelning av en skadligt skapad filmfil kan leda till att programmet avslutas oväntat eller att opålitlig kod körs

Beskrivning: Det förekom ett problem med minnesfel vid hantering av 'mvhd'-atomer. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna.

CVE-ID

CVE-2014-4979: Andrea Micalizzi aka rgod som arbetar med HP's Zero Day Initiative

• ruby

Tillgängligt för: OS X Mavericks v10.9 till v10.9.4

Effekt: En fjärrangripare kan eventuellt orsaka körning av opålitlig kod

Beskrivning: Det förekom ett heap-buffertspill vid LibYAML:s hantering av procentkodade tecken i en URI. Problemet åtgärdades med förbättrad kontroll av gränserna. Den här uppdateringen åtgärdar problemen genom att uppdatera LibYAML till version 0.1.6

CVE-ID

CVE-2014-2525

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.