Bottenplatta till MacBook Pro (14 tum, 2023)

Innan du börjar

Varning

Läs Batterisäkerhet och följ riktlinjerna för hantering av arbetsyta och batteri innan du börjar.

Verktyg

• Justerbar vridmomentnyckel (10–34 Ncm)

• Batterihölje

• Skärtåliga handskar

• ESD-säker pincett

• Märkpenna med fin filtspets

• Putsduk i mikrofiber

• Nylonpetverktyg (svart)

• Pentalobe-skruvmejsel

• Sugkopp

• Vridmomentnyckel (blå, 0,65 kgf cm)

• Halvmåneformad Torx Plus 3IP-bit 44 mm

• Torx T5-bit

Borttagning

1. Placera datorn på en ren, plan yta med botten uppåt.

2. Ta bort de fyra korta pentalobe-skruvarna på framsidan av bottenplattan med hjälp av pentalobe-skruvmejseln.

• Obs! Färgen på skruven är specifik för din modell.

• Silver (923-06866)

• Rymdgrå (923-06868)

3. Ta bort de fyra långa pentalobe-skruvarna på baksidan av bottenplattan med hjälp av pentalobe-skruvmejseln.

• Obs! Färgen på skruven är specifik för din modell.

• Silver (923-06867)

• Rymdgrå (923-06869)

4. Tryck på sugkoppen för att fästa den i det nedre vänstra hörnet av bottenplattan.

5. Fyra inre klämmor fäster bottenplattan i det övre höljet. Dra upp sugkoppens handtag tills du känner att de två inre klämmorna till vänster lossnar.

6. Tryck på sugkoppens kanter för att lossa den.

7. Flytta sugkoppen till det nedre högra hörnet och tryck på toppen för att fästa den på bottenplattan.

8. Dra upp sugkoppens handtag tills du känner att de två inre klämmorna till höger lossnar.

9. Tryck på sugkoppens kanter för att lossa den.

10. För in det svarta petverktygets platta ände i skåran för ventilations- och antennmodulen mellan skärmen och det övre höljet (1) som på bilden. Dra sedan i det svarta petverktyget för att frigöra fjäderfingrarna (2). Upprepa detta på andra sidan av mellanrummet.

11. Ta bort bottenplattan och lägg den uppåt på en ren, plan yta.

• Viktigt! Om du byter ut bottenplattan:

• Spara den befintliga bottenplattan tills reparationen är slutförd.

• Skriv datorns serienummer med en märkpenna med fin filtspets på insidan av den nya bottenplattan.

• Om du enbart byter ut bottenplattan och inga andra delar går du vidare till återmonteringssteg 8.

12. Lägg batterihöljet på batteriet.

13. Tryck in de svarta flikarna på batterihöljet i klämmorna på det övre höljet tills du känner ett klick.

14. Använd den blå vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att ta bort de två 3IP-skruvarna (923-06851) från styrplattans kontakthölje. Ta bort höljet och spara det till återmonteringen.

•  Var försiktig! Koppla inte bort styrplattans flexkabel från moderkortet än. Om du kopplar bort styrplattans flexkabel innan du kopplar bort flexkabeln till BMU (Battery Management Unit) kan moderkortet skadas.

15. Dra försiktigt bort polyesterfilmfliken från BMU-flexkabelns låsspärr (1). Använd sedan det svarta petverktyget för att fälla upp låsspärren (2).

16. Använd en ESD-säker pincett för att försiktigt ta tag i änden på BMU-flexkabeln och dra ut den från kontakten.

17. Lyft änden av styrplattans flexkabel från kontakten på moderkortet.

18. Använd det svarta petverktyget för att försiktigt dra ur BMU-flexkabeln från moderkortet och T5-skruven.

19. Använd det svarta petverktyget för att försiktigt vika tillbaka BMU-flexkabeln och styrplattans flexkabel (1).

20. Använd den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm och Torx T5-biten för att ta bort T5-skruven (923-06849) (2).

Återmontering

Viktigt

Om du byter ut bottenplattan behåller du den ursprungliga bottenplattan tills reparationen är klar. Skriv datorns serienummer med en märkpenna på insidan av den nya bottenplattan.

1. Ha kvar Torx T5-biten i den justerbara vridmomentnyckeln för 10 till 34 Ncm. Ställ in vridmomentet på 19 Ncm.

2. Använd det svarta petverktyget för att försiktigt vika tillbaka flexkablarna till BMU-enheten och styrplattan (1). Använd sedan den justerbara vridmomentnyckeln och Torx T5-biten för att sätta tillbaka T5-skruven (923-06849) (2).

3. Pressa änden av styrplattans flexkabel mot kontakten på moderkortet. Tryck längs med BMU-flexkabeln för att fästa den vid T5-skruven och moderkortet.

4. Använd en ESD-säker pincett för att föra in BMU-flexkabelns ände i kontakten.

•  Var försiktig! Vecka inte BMU-flexkabeln.

5. Fäll ned låsspärren på BMU-flexkabeln (1). Tryck sedan polyesterfilmfliken mot låsspärren (2).

6. Placera höljet till styrplattans flexkabel över änden av flexkabeln till styrplattan. Använd sedan den blå vridmomentnyckeln och 3IP-biten för att sätta tillbaka de två 3IP-skruvarna (923-06851) i höljet.

7. Håll batterihöljet i kanterna och lyft bort det från det övre höljet.

8. Använd putsduken i mikrofiber för att se till att insidan av bottenplattan är ren och fri från skräp.

9. Placera bottenplattan över det övre höljet. Justera den bakre kanten på bottenplattan mot ventil-/antennmodulen. Den långa kanten på bottenplattan ska sitta dikt an mot ventil-/antennmodulens jämna yta.

10. Ta på dig handskarna. Håll bottenplattan i de främre hörnen och tryck den långsamt bort från dig för att justera det till skärmens gångjärn och det övre höljet.

11. Känn hur fjäderfingrarna låses när du trycker på bottenplattan.

• Viktigt! Om bottenplattan inte är inriktad drar du den mot dig för att ta bort den. Upprepa sedan återmonteringssteg 9 till och med 11.

12. Lyft den främre kanten på bottenplattan högst 2,5 cm för att rikta in fläktkanalerna för värme.

13. Tryck på båda sidorna av bottenplattan samtidigt tills du känner att de två inre klämmorna snäpps fast (1). Tryck sedan samtidigt på de två områdena i mitten (2) för att fästa de två återstående inre klämmorna.

14. Se till att alla sidor av bottenplattan är justerade mot alla sidor av det övre höljet. Om de inte är i linje börjar du om på borttagningssteg 4.

15. Sätt tillbaka de fyra långa pentalobe-skruvarna på baksidan av bottenplattan med hjälp av pentalobe-skruvmejseln.

• Obs! Använd rätt färg på skruven för din modell.

• Silver (923-06867)

• Rymdgrå (923-06869)

16. Sätt tillbaka de fyra korta pentalobe-skruvarna på framsidan av bottenplattan med hjälp av pentalobe-skruvmejseln.

• Obs! Använd rätt färg på skruven för din modell.

• Silver (923-06866)

• Rymdgrå (923-06868)

Var försiktig

• När du har slutfört alla borttagnings- och återmonteringssteg kan du läsa om hur du startar Systemkonfiguration.

• Systemkonfiguration krävs om du har monterat en ny skärm eller lockvinkelsensor eller ett nytt moderkort, Touch ID-kort eller övre hölje.

• Om du har bytt ut skärmen kommer det att vara en förvrängning högst upp i mitten av skärmen tills du har slutfört systemkonfigurationen.

• Om du har bytt ut moderkortet startar datorn i diagnostikläget tills du har slutfört Systemkonfiguration.

• Om du har bytt ut Touch ID-kortet fungerar det bara som en strömbrytare tills du har slutfört systemkonfigurationen.

• Om du har bytt lockvinkelsensorn stänger du skärmen i 20 sekunder när du uppmanas till det under systemkonfigurationen. Om skärmen inte är helt stängd under processen måste du installera en annan ny lockvinkelsensor.