Tillbehör med magneter kan orsaka störningar på iPhone-kameror

I vissa iPhone-tillbehör finns det inbyggda magneter som skapar magnetiska fält som kan påverka de bakre kamerorna på din iPhone. Läs om hur du undviker dessa störningar.

Kamerorna i din iPhone tar fantastiska bilder även under svåra omständigheter. Om du råkar flytta kameran när du tar en bild kan bilden bli suddig. Vissa iPhone-modeller har optisk bildstabilisering (OIS) för att förhindra detta.1 Dessutom har vissa iPhone-modeller autofokus (AF) med sluten loop. Dessutom har vissa iPhone-modeller autofokus (AF) med sluten loop.2

Med optisk bildstabilisering känner ett gyroskop av att kameran har flyttats. Objektivet flyttas enligt gyroskopets vinkel för att minska bildens rörelse och därmed suddigheten. Med autofokus med sluten loop mäter inbyggda accelerometrar tyngdkrafts- och vibrationseffekter och kompenserar för dem. Magnetiska sensorer fastställer objektivets position så att kompensationsrörelsen ställs in korrekt.

Starka magnetiska fält kan inverka på optisk bildstabilisering och autofokus med sluten loop

Sensorerna för objektivets position reagerar på magnetfält. Om du placerar en magnet nära de här sensorerna kommer magnetfältet att störa eller tillfälligt inaktivera sensorerna. Det kan försämra sensorernas exakthet och begränsa objektivets rörelseomfång. Kameran kan ta bilder med andra stabiliseringssätt, men utan fördelarna med optisk bildstabilisering och autofokus med sluten loop.

Så här undviker du magnetiska störningar

Tredjepartstillverkare tillverkar vissa tillbehör med starka magneter eller magnetiska metallplåtar som hamnar nära iPhone-enhetens bakre kamera (eller kameror). Magneter och plåtar kan till exempel användas för att stänga folio-fodral, knäppa ihop delbara fodral eller för att montera enheten på en fast hållare i till exempel en bil. Undvik tillbehör som använder magneter eller metall nära den bakre iPhone-kameran (eller kamerorna) för att kameran ska fungera så bra som möjligt.

Om kameran fortfarande inte fungerar

Ta reda på vad du ska göra om du har tagit bort ditt iPhone-fodral och andra magnetiska tillbehör och din iPhone-kamera fortfarande inte fungerar.

1. Optisk bildstabilisering finns på iPhone 6 Plus, iPhone 6s Plus och iPhone 7 och senare, inklusive iPhone SE (2:a och 3:e generationen). Optisk bildstabilisering är inte tillgängligt med ultravidvinkelkameran på iPhone 11 och senare eller telekameran på iPhone 7 Plus och iPhone 8 Plus.

2. Autofokus med sluten loop finns på iPhone XS och senare, inklusive iPhone SE (2:a och 3:e generationen).

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.