Om en app vill spåra din aktivitet

Med App Tracking Transparency (Spårningstransparens för appar) kan du välja om en app kan spåra din aktivitet i andra företags appar och på webbplatser i annonssyfte eller för att dela med informationsmäklare.

I iOS 14.5, iPadOS 14.5 eller tvOS 14.5 eller senare måste appar be om tillåtelse innan de spårar dina aktiviteter på andra företags appar och webbplatser. Spårning sker när uppgifter som identifierar dig eller din enhet samlas in från en app och sedan kopplas samman med uppgifter, som identifierar dig eller din enhet och samlats in från appar, webbplatser och andra platser som ägs av tredje part, i syfte att skapa riktade annonser eller annonsstatistik. Det sker också när de insamlade uppgifterna delas med informationsmäklare.

Läs mer om appspårning och andra integritetskontroller

Om en app vill spåra din aktivitet

Om du ser en begäran om att spåra din aktivitet kan du trycka på Tillåt eller Begär att inte bli spårad av appen. Du kan fortfarande använda appens alla funktioner, oavsett om du tillåter appen att spåra din aktivitet eller inte.

Apputvecklaren kan anpassa delar av meddelandet för att förklara varför appen ber om att få spåra din aktivitet. Du kan också gå till appens produktsida i App Store om du vill ha mer information om hur apputvecklaren använder dina data.

Om du använder Begär att inte bli spårad av appen kommer apputvecklaren inte åt systemets identifierare för annonsörer (IDFA), som ofta används för att spåra. Appen har inte tillåtelse att spåra din aktivitet med hjälp av annan information som identifierar dig eller din enhet, exempelvis din e-postadress.

Hantera tillåtelser för aktivitetsspårning

Du kan när som helst ge eller ta tillbaka en tillåtelse för en app att spåra din aktivitet.

1. Gå till integritetsinställningarna för att se en lista över appar som begär att få spåra din aktivitet.

• På en iPhone, iPad eller iPod touch: Gå till Inställningar > Integritet och säkerhet* > Spårning.

• På Apple TV: Gå till Inställningar > Allmänt > Integritet > Spårning.

2. Tryck för att aktivera eller inaktivera tillåtelsen att spåra för en specifik app.

Om du inaktiverar ”Tillåt att appar begär att få spåra” i inställningarna för Integritet och säkerhet kommer du inte längre få uppmaningar från appar som vill spåra din aktivitet. Varje app som ber om tillåtelse att spåra när den här inställningen är inaktiverad behandlas som om du hade tryckt på Begär att inte bli spårad av appen.

Du kan också välja att be alla appar som du tidigare har tillåtit att spåra dig att sluta spåra din aktivitet.  Eller så kan du välja att endast låta de appar som du tidigare har gett tillåtelse att fortsätta spåra din aktivitet.

*I tidigare versioner av iOS och iPadOS kallas den här inställningen Sekretess.

Om det inte går att inaktivera inställningen ”Tillåt att appar begär att få spåra”

I vissa fall kan inställningen ”Tillåt att appar begär att få spåra” inte aktiveras, till exempel:

• för användare med barnkonton eller som är under 18 år enligt födelseåret och som är inloggade med sitt Apple‑ID*

• om ditt Apple-ID hanteras av en utbildnings- eller företagsinstitution

• om din enhet hanteras och använder en konfigurationsprofil som begränsar spårning

• om ditt Apple-ID skapades under de senaste tre dagarna.

När den här inställningen är inaktiverad kommer varje app som begär att få spåra nekas åtkomst till annonsidentifieraren (IDFA). Om statusen för ditt konto eller din enhet förändras och du därefter väljer att aktivera ”Tillåt att appar begär att få spåra”, kommer en uppmaning om tillåtelse att visas nästa gång en app begär att få spåra.

*Åldersbestämmelser för barnkonton varierar för olika länder och regioner.