Om Liquid Retina XDR-skärmen på iPad Pro

Läs om hur du får ut det mesta av Liquid Retina XDR-skärmen på din iPad Pro 12,9 tum (5:e och 6:e generationen).

No alt supplied for Image

Liquid Retina XDR-skärmen på iPad Pro togs fram av Apple för att uppfylla våra otroligt höga krav. Denna bildskärm levererar Extreme Dynamic Range med hög kontrast och hög ljusstyrka. ProMotion och True Tone-skärmtekniker ger en responsiv och naturlig tittarupplevelse. Ultralåg reflektion hjälper dig att hålla fokus på ditt innehåll, även i förhållanden med starkt omgivande ljus. Ett stort färgomfång ger fylliga och klara färger. Varje skärm är noggrant kalibrerad på fabriken, och tillsammans med den inbyggda färghanteringen i iPadOS ger Liquid Retina XDR-skärmen en optimal tittarupplevelse.

High Dynamic Range

Liquid Retina XDR-skärmen är idealisk för HDR-innehåll (High Dynamic Range). Videor är fantastiska och bilder mer levande än någonsin, med ännu mer verklighetstrogna detaljer. Denna bildskärm levererar extremt ljusa högdagrar tillsammans med de subtila detaljerna i de mörkaste delarna av en bild från HDR-videoformat, som Dolby Vision, HDR10 eller HLG.

Skärmteknik

Liquid Retina XDR-skärmen på 12,9 tum har en LCD-panel med individuella bildpunkter som stöder en upplösning på 2732x2048 pixlar för totalt 5,6 miljoner pixlar med 264 pixlar per tum. För att uppnå Extreme Dynamic Range krävs en helt ny skärmarkitektur på iPad Pro. Det helt nya tvådimensionella bakgrundsbelysningssystemet med LED-lampor i miniformat med individuellt reglerade lokala dimningszoner, var det bästa valet för att leverera den extremt höga ljusstyrkan och kontrastförhållandet i helskärm och den färgnoggrannhet utanför axeln som kreativa proffs är beroende av för sina arbetsflöden.

Liquid Retina XDR-skärmen har stöd för en ljusstyrka på upp till 1 000 cd/m2 i helskärm. Den kan också stödja en ljusstyrka på upp till 1 600 cd/m2 i upp till 40 procent av skärmytan när resten av bilden är svart eller har en ljusstyrka på upp till 600 cd/m2.

Till skillnad från den tidigare designen som tar ljus från ena sidan av skärmen och fördelar den jämnt över hela baksidan, använder Liquid Retina XDR-skärmen över 10 000 specialdesignade LED-lampor i miniformat jämnt fördelade över hela baksidan av skärmen och ger högre LED-densitet än någon annan bildskärm av sitt slag. Dessa mini-LED-lampor är grupperade i en uppsättning med över 2 500 individuellt reglerade lokala dimningszoner. Det ger otroligt mörka områden bredvid ljusa bildområden och uppnår ett kontrastförhållande på 1 000 000:1.

Liquid Retina XDR-skärmen förbättrar avvägningarna mellan typiska lokala dimningssystem, där LED-lampornas extrema ljusstyrka kan orsaka en liten blomeffekt eftersom LED-zonerna är större än LCD-pixelstorleken. Skärmen är utformad för att ge skarp prestanda med den otroligt lilla anpassade mini-LED-designen, branschledande mini-LED-densitet, många individuellt reglerade lokala dimningszoner och anpassade optiska filmer som formar ljuset samtidigt som bilden behåller sin detaljrikedom och extrem ljusstyrka och kontrast.

Dessutom kör anpassade algoritmer på M1-chippets avancerade bildskärmmotor och arbetar på pixelnivå för att styra bildskärmens mini-LED- och LCD-lager separat och behandlar dem som två olika bildskärmar. Dessa proprietära algoritmer samordnar mini-LED- och LCD-lagren över övergångar för att ge optimal visuell upplevelse. Övergångsegenskaper för lokala dimningszoner, som en liten suddighet eller färgförändring när du rullar mot svart bakgrund, är normalt beteende.

Liquid Retina XDR-skärmen levererar stort färgomfång (P3). Färgomfånget som P3 ger är större än sRGB och ger fylligare och mer mättade färger, särskilt med vissa röda, gula och gröna färger. Resultatet är fylliga och klara färger som också används i den digitala filmindustrin. Varje Liquid Retina XDR-skärm är också kalibrerad på fabriken för färg, ljusstyrka, gamma och vitpunkt för en konsekvent visuell upplevelse.

ProMotion-tekniken justerar automatiskt skärmens uppdateringshastighet upp till 120 Hz (dubbelt så mycket som vanliga LCD-skärmar) till den optimala hastigheten för innehållet. Resultatet är extremt smidig rullning och en otrolig respons på skärmen, oavsett om du använder fingret eller Apple Pencil. True Tone-tekniken justerar vitbalansen på skärmen subtilt för att matcha färgtemperaturen på ljuset runt dig, så bilderna på skärmen ser lika naturliga ut som på en utskriven sida. Täckglaset på Liquid Retina XDR-skärmen har en reflektion mot axeln på 1,8 procent på grund av en anpassad antireflekterande beläggning. Resultatet är att iPad Pro levererar branschledande reflektivitet för en bekvämare tittarupplevelse inomhus och utomhus.

Få ut så mycket som möjligt av Liquid Retina XDR-skärmen

Här är några till saker du kan göra för att få ut det mesta av Liquid Retina XDR-skärmen:

• Uppdatera din iPad till den senaste versionen av iPadOS. När en ny uppdatering är tillgänglig visas en uppmaning om att uppdatera. Du kan även söka efter uppdateringar i Inställningar > Allmänt > Programuppdatering.

• Använd Automatisk ljusstyrka för att automatiskt justera ljusstyrkan på bildskärmen efter omgivningens ljus. Inställningen är aktiverad som standard. Kontrollera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Hjälpmedel > Skärm och textstorlek. Rulla sedan ned och slå på Automatisk ljusstyrka.

• Ställ in din iPad på att stänga av bildskärmen när du inte använder den. Det rekommenderas att välja en kort tidsperiod. Justera den här inställningen genom att gå till Inställningar > Visning och ljusstyrka > Automatiskt lås.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.