Spela upp HDR-video på din Mac

Stöd för video med högt dynamiskt omfång (HDR), såsom HDR-filmer och tv-program från Apple eller andra leverantörer, kräver den senaste versionen av macOS, en kompatibel Mac-modell och en HDR10-kompatibel bildskärm, tv eller projektor.

Mac-modeller som har stöd för HDR

Dessa Mac-modeller stöder HDR-video på den inbyggda bildskärmen (om tillämpligt) och externa HDR10-kompatibla bildskärmar.

HDR-format som stöds

Den inbyggda bildskärmen och Apple Pro Display XDR stöder Dolby Vision, HDR10 och HLG. Dolby Vision och HLG konverteras till HDR10 när de visas på andra HDR10-kompatibla externa bildskärmar.

Externa HDR-skärmar som stöds

Använd en HDR10-kompatibel skärm som ansluter till Thunderbolt Inget alternativ till bild har tillhandahållits eller till HDMI-porten på din Mac.

Om din Mac inte automatiskt aktiverar HDR för skärmen aktiverar du i Bildskärmsinställningar.

Få bästa HDR-bilden

Om HDR-video inte spelas upp i utökat dynamiskt omfång eller i den kvalitet du förväntar dig provar du dessa lösningar.

Kontrollera din Mac

• Installera de senaste uppdateringarna för mjukvara från Apple för macOS Catalina eller senare.

• Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Bildskärmar. I Bildskärmsinställningar för den externa skärmen ska du se till att HDR är påslaget. Denna inställning visas endast på tredjepartsskärmar som stöder HDR10, inte på inbyggda skärmar. Om du inte vill använda HDR på din externa skärm stänger du av den här inställningen.

• Välj Apple-menyn  > Systeminställningar och klicka sedan på Batteri eller Strömsparare. Klicka på alternativknappen om den finns. Om Optimera videoströmning under batteridrift är påslaget sparar din Mac energi genom att spela upp HDR-video i SDR (standard dynamic range) under batteridrift. Om du vill spela upp i HDR ansluter du din Mac till ström eller avmarkerar den här kryssrutan.

• HDR-innehåll kan spelas upp i upplösningar som inte är högre än 1080p på Intel-baserade Mac mini-, Intel-baserade MacBook Pro- och Intel-baserade MacBook Air-modeller, beroende på HDR-innehållet och bildskärmen som det visas på.

Kontrollera din bildskärm

• Vissa tv-apparater stöder endast HDR på en specifik ingång, som HDMI-ingång 2 eller HDMI-ingång 3. Mer information finns i tv-apparatens dokumentation.

• Se till att bildskärmen har stöd för HDR10. Om bildskärmen har en egen HDR-inställning aktiverar du den eller ställer in den på att föredra HDR när det är tillgängligt.

• Se till att bildskärmen använder tillverkarens senaste fasta mjukvara. Mer information finns i bildskärmens dokumentation.

• I allmänhet är HDR-kvaliteten bättre på HDR-skärmar som erbjuder bättre ljusstyrka och kontrastförhållande, vilket resulterar i ett bredare dynamiskt omfång.

Kontrollera ditt medium

Om du spelar upp premiuminnehåll från en tredjepartsleverantör kontrollerar du med innehållsleverantören att de har stöd för HDR på din Mac.

Kontrollera dina kablar och andra enheter

• Om du använder HDMI ser du till att både HDMI-kabeln och eventuell adapter som du kanske använder tillsammans med den stöder HDR10. Apple rekommenderar HDMI-kablar som har testats med Apple TV 4K och många olika tv-apparater, såsom Belkin UltraHD HDMI-kabel. Apple USB-C Digital AV Multiport-adapter och Belkin USB-C till HDMI-adapter är exempel på kompatibla adaptrar.

• Om din videoanslutning passerar genom en AV-mottagare, ljudlimpa eller annan enhet innan den ansluter till din bildskärm måste du se till att enheten stöder HDR10 och använder tillverkarens senaste fasta mjukvara. Du kan testa genom att ansluta din Mac direkt till bildskärmen.

Kontrollera din visningsmiljö

Ljusstyrkan och färgen på HDR-video kan variera beroende på din Mac-modell och belysningen i din miljö. Svagare ljusförhållanden, som ett dimrat rum, förbättrar den visuella upplevelsen av HDR.

Kontrollera ditt nätverk

Videokvaliteten på innehåll som du streamar över ett nätverk, även över internet, påverkas av kvaliteten på det nätverket. Du behöver en snabb anslutning för att streama videoformat med hög kvalitet. Apple rekommenderar en lägsta hastighet på 25 MBit/s för 4K-strömning.

Om du vill ha information om HDR-kompatibilitet eller inställningar för en tredjepartsskärm, kabel eller adapter läser du produktens dokumentation eller kontaktar produktleverantören.

Information om produkter som inte tillverkas av Apple eller som finns på oberoende webbplatser som inte står under Apples kontroll eller testats av Apple anges endast i informationssyfte och är inte att betrakta som rekommendationer av eller stöd för produkterna. Apple tar inget ansvar för valet eller nyttjandet av webbplatser eller produkter från tredje part och inte heller för produkternas prestanda. Apple garanterar inte att informationen på webbplatser från tredje part är korrekt eller tillförlitlig. Kontakta leverantören för mer information.